Op 7 december 2023 waren zo'n 250 vrijetijdsprofessionals aanwezig op het publiqForum in Leuven! Het was een dag bomvol inspiratie, uitwisseling en boeiende praktijkverhalen.

Onderaan de pagina vind je gerelateerde artikels en praktijkvoorbeelden, die we in de loop van de volgende weken aanvullen. Blijf op de hoogte van nieuwe artikels via onze nieuwsbrieven.

Heb je een aanwezigheidsattest nodig?

Het publiqForum 2023 werd mee mogelijk gemaakt door de stad Leuven en STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid.

Verslag kennisevent

Sociaal-sportieve initiatieven bieden kansen voor iedereen

12 jan. 2024

Tijdens het publiqForum vertelden Gijs Justaert van Demos vzw en Lien de Bruycker van G-sport over sociaal sportieve initiatieven.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hoe verleiden we jongeren tot cultuurparticipatie?

12 jan. 2024

Om jongeren te verleiden tot cultuurparticipatie moet je hen ervaringen bieden die hen vooruit helpen in het proces van opgroeien. Dat is, kort gezegd, de boodschap van jeugdsocioloog Maike Kooijmans, die te gast was op het publiqForum van december 2023.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

UiT in Leuven en UiTPAS versterken elkaar

10 jan. 2024

Karen Raymaekers, coördinator van UiTPAS regio Leuven, en Hanna van Zutphen, stafmedewerker cultuurcommunicatie bij de Stad Leuven, inspireerden ons op het publiqForum hoe ze UiTPAS en UiT in Leuven inzetten om de deelname aan vrijetijdsactiviteiten van de bewoners te bevorderen.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hoe bereik je een nieuw publiek, samen met UiTinVlaanderen?

05 jan. 2024

In het dynamische landschap van culturele evenementen speelt UiTinVlaanderen een essentiële rol bij het verbinden van organisatoren met hun doelgroep. Met een indrukwekkend maandelijks bezoekersaantal van ongeveer vijfhonderdduizend. heeft UiTinVlaanderen een breed bereik. Tijdens het publiqForum gaf Lene Ector, van het marketing-team bij publiq, waardevolle tips over hoe je kunt meesurfen op deze uitgebreide exposure.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Naar een slagkrachtige cultuursector in digitale tijden

03 jan. 2024

In 2022 formuleerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media een visietekst met betrekking tot de digitale toekomst van de cultuursector. Deze tekst werd toegelicht op het publiqForum.

Meer lezen
Verslag kennisevent

De kracht van helder communiceren

19 dec. 2023

In een wereld vol informatie benadrukt Zuidpoort, de Gentse vereniging voor armen, het belang van heldere communicatie om problemen veroorzaakt door complexe informatie te verminderen.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Evenementen waar iedereen zich welkom voelt

18 dec. 2023

7 cruciale aspecten die vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder belangrijk vinden wanneer ze deelnemen aan een evenement.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Sana Sellami: Hoe maak je jouw communicatie echt inclusief?

14 dec. 2023

Sana Sellami, socioloog en communicatiestrateeg, deelde opmerkelijke inzichten over inclusieve communicatie tijdens het publiqForum.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Jongeren aan het roer: het verhaal van Cultuurshock bij 30CC

12 dec. 2023

Ongeveer een jaar geleden kreeg Pieter Pyck de opdracht van 30CC om een participatieve jongerenwerking op te zetten. Tijdens het publiqForum nam hij ons mee in zijn verhaal en deelde hij zijn indrukwekkende verwezenlijkingen van het afgelopen jaar.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

STUK in beweging: Danserfgoed en STEK zorgen voor nieuwe creatieve horizonten

13 nov. 2023

In 2023 landt het publiqForum bij STUK. Het Leuvense Huis voor Dans, beeld en geluid heropende de deuren op 8 juni, na een verbouwing van ruim anderhalf jaar.

Meer lezen