In onze diverse samenleving moet inclusie steeds centraal staan. Iedereen verdient gelijke kansen om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij en bijgevolg aan vrijetijdsactiviteiten. Deze gedachte vinden we ook terug bij bepaalde sportclubs. De laatste jaren is het sportlandschap getransformeerd en verschillende sportaanbieders hebben de ambitie om ervoor te zorgen dat elke burger kan sporten. Het resultaat hiervan is de opkomst van een nieuwe sociale dimensie binnen sportclubs, ook wel bekend als sociaal-sportieve initiatieven.

Sociaal sportieve initiatieven?

Een sociaal-sportief initiatief betekent dat een sportclub extra inzet toont om hun sportaanbod toegankelijker te maken op een duurzame manier. Kwalitatieve en laagdrempelige sportbeoefening wordt beschouwd als een basisrecht, waar sociale ambities en sportieve dromen samenkomen. Hoewel de term nog nieuw is, zien we dat sociaal-sportieve initiatieven zich in de pioniersfase bevinden. Door de jeugdigheid van het concept is het nog niet volledig geïntegreerd in het sport- en vrijetijdsbeleid. Om deze reden is het essentieel om krachten te bundelen, en dat is precies wat Demos vzw doet via het sociaal-sportieve platform. Hier wordt een waardevol netwerk opgebouwd en zijn er mogelijkheden om advies in te winnen. Bovendien geeft het bundelen van krachten meer gewicht aan het beleid.


Bekijk het inspirerende filmpje, tot stand gekomen door een samenwerking tussen Demos vzw en de VUB-onderzoeksgroepen SASO, RHEA en BCUS, om een dieper inzicht te krijgen in sociaal sportieve initiatieven.

Sportclub Boezjeern

Een mooi voorbeeld van zo'n sociaal-sportief initiatief is de sportclub Boezjeern in Eeklo. Deze club is ontstaan dankzij een samenwerking tussen een psychiatrisch centrum, een vereniging waar mensen met financiële uitdagingen een stem hebben, een dienst voor beschut wonen en de gemeentelijke sportdienst. De drijvende kracht achter dit inspirerende project is Lien De Bruycker, werkzaam vanuit G-sport Vlaanderen als projectmedewerker kansengroepen, met als doel de ontwikkeling van een toegankelijk beweegaanbod.

Boezjeern zet zich in voor een inclusieve omgeving, waar iedereen welkom is, ongeacht financiële, sociale, psychische of fysieke kwetsbaarheden. De club spant zich extra in om iedereen te ondersteunen, mede door het bundelen van kennis op het gebied van sport, welzijn en gezondheid.

Meer weten?

Wil je meer inzicht krijgen in de uitdagingen en mogelijke oplossingen? Lees dan het rapport "Vlaanderen als sociaal-sportieve hotspot? Onderzoek naar precaire sociaal-sportieve praktijken", geïnitieerd door het sociaal-sportieve platform.

Praktijkvoorbeeld

Verenigingen betrekken bij UiTPAS, hoe pak je dat aan?

30 mei 2023

Stad Blankenberge vertelt hoe zij verenigingen, clubs en organisatoren engageren voor UiTPAS.

Meer lezen
Tips & tricks

Iedereen welkom: tips voor een inclusieve activiteit in de UiTdatabank

16 aug. 2023

Wil je een groter en diverser publiek bereiken? Begin bij je communicatie: met deze tips zorg je ervoor dat iedereen de weg vindt naar jouw activiteit.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De sterkte van gemotiveerde UiTPAS-partners

06 jan. 2023

Inspireer en activeer UiTPAS-aanbieders om samen te streven naar meer vrijetijdsparticipatie in je regio. UiTPAS Zuidwest helpt je op weg met nuttige tips!

Meer lezen