
Hoe bemiddel je gevoelige thema’s? Een inkijk in de praktijk van GUM & NTGent
Cultuurorganisaties bieden een plek om te leren: over een artistiek werk, over jezelf en over de wereld om je heen. Maar die artistieke werken kunnen gevoelig liggen: door confronterende beelden of door thema’s die ze aansnijden. Wat kunnen we leren van het GUM en NTGent?

Kansen voor cultuur(educatie) in de buitenschoolse kinderopvang
Er is een nieuw Decreet rond buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA). Het wil het aanbod buiten de schooluren - binnen de schoolmuren - kwalitatief en toegankelijk maken. Hoe cultuureducatie hier een plekje in kan krijgen, lees je hier.

Geef ons de ruimte! Het cultuurhuis als derde plek voor jongeren
Hoe kan je ruimte geven aan jongeren? In Antwerpen gebeurt het zowel in de jongerenbibliotheek kubus als in BLOC MOB op Luchtbal. 2 praktijkvoorbeelden om te onthouden.

Maak je organisatie digitaal inclusief
Praktische tips om je vrijetijdsorganisatie digitaal inclusief te maken uit de sessie van het publiqForum 2024.

Vlieg: vrijetijdscommunicatie naar kinderen en families
Op het publiqforum zoemden we nog eens in op Vlieg, ons label voor familievriendelijk aanbod. Waar zijn ouders naar op zoek en hoe zet je Vlieg in in je eigen communicatie?

Onderwijs als partner in crime: naar een duurzame samenwerking
Door samen te werken met scholen, laat je alle kinderen en jongeren van cultuur proeven. Maar hoe doe je dat, duurzaam samenwerken met scholen? We organiseerden er op 18 november 2024 een event over. Lees hier de voorbeelden en tips die aan bod kwamen.

Hoe kan jìj ervoor zorgen dat het van mìj is?
Jongeren zelfstandig laten creëren - hoe doe je dat? Vier richtlijnen om vrij mee om te springen.

Een nieuw UNESCO-kader voor kunst- en cultuureducatie, wat betekent dat?
Een nieuw raamwerk voor kunst- en cultuureducatie: dat is de uitkomst van de UNESCO-wereldconferentie in februari 2024. Maar wat staat er in die tekst? En wat betekent dit voor het beleid en de praktijk hier in België?

Inclusieve UiTPAS-communicatie
Sana dook in de bestaande UiTPAS-communicatie en overlaadde ons met boeiende inzichten en handige tips.

Zorg voor erfgoed & zorg voor mensen
Het project ErfGoedVoelen zet cultureel erfgoed in om het welzijn van verschillende doelgroepen te verhogen. De praktijkvideo brengt twee laagdrempelige methodieken in beeld: object handling & object storytelling.

Drie manieren om met kinderen in dialoog te gaan
Hoe laat je kinderen nadenken over wonen, architectuur, een thuis? Drie cultuureducatieve praktijken tonen hun aanpak. Elk met een andere insteek, maar steeds ver weg van betutteling.

Sociaal-sportieve initiatieven bieden kansen voor iedereen
Tijdens het publiqForum vertelden Gijs Justaert van Demos vzw en Lien de Bruycker van G-sport over sociaal sportieve initiatieven.