Het onderzoekscentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool onderzocht, met steun van de Vlaamse overheid, wat vrouwen in het algemeen en vrouwen met een migratieachtergrond in het bijzonder belangrijk vinden wanneer ze deelnemen aan een evenement. Tijdens het publiqForum deelden Jolien Vangeel en Liese Exelmans hun inzichten en gaven ze enkele concrete tips mee. Hier zijn zeven belangrijke punten die uit het onderzoek naar voren kwamen.

© Joke Van der Maelen

1. Bereikbaarheid

Bereikbaarheid is niet alleen het vlot kunnen reizen naar een evenement, maar ook het gevoel van veiligheid tijdens de reis. Overwegingen zoals parkeren in een ondergrondse garage of een donker park op de route spelen een rol in de beslissing om wel of niet deel te nemen. Het inschakelen van begeleiders en het zorgen voor voldoende verlichting rond de locatie van het evenement, kan het veiligheidsgevoel vergroten.

2. Aanbod

Om een breder publiek aan te trekken, is diversiteit in het aanbod essentieel. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met een migratieachtergrond zich vaak niet kunnen identificeren met het huidige aanbod. Het variëren van thema's, activiteiten en artiesten kan verschillende interesses aanspreken. Het tijdstip van het evenement speelt ook een cruciale rol, vooral omdat vrouwen vaak thuisblijven vanwege de zorg voor kinderen.

3. Betaalbaarheid

De kostprijs van een evenement kan een financiële drempel vormen. Het is belangrijk om de prijs zo toegankelijk mogelijk te houden en dit duidelijk te communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van de kosten, waar ook de gratis diensten zoals een toiletbezoek staan vermeld. Daarnaast kunnen initiatieven zoals UiTPAS het evenement toegankelijker maken voor mensen met een beperkter budget.

4. Gezinsvriendelijkheid

Er is ruimte voor verbetering wat betreft de gezinsvriendelijkheid van evenementen. Door een gevarieerd aanbod voor zowel ouders als kinderen te bieden en de omgeving kindvriendelijk te maken, kan de betrokkenheid van families worden vergroot.

©Guille Alvarez

5. Drankgebruik op evenementen

Hoewel alcoholgebruik vaak als normaal wordt beschouwd, zien we een groeiende trend van mensen die kiezen voor minder of geen alcoholconsumptie. Het is dus verstandig ervoor te zorgen dat je evenement diverse alternatieven biedt. Overweeg bijvoorbeeld het aanbieden van drankjes met een laag alcoholpercentage en het creëren van speciale zones waar geen alcohol wordt geschonken. Op die manier geef je bezoekers de ruimte om op een comfortabele manier te genieten, ongeacht hun drinkvoorkeuren.

6. Veiligheid

Het veiligheidsgevoel speelt niet alleen een rol op de route naar het evenement, maar ook tijdens het evenement zelf. Het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag door een duidelijke stelling in te nemen en medewerkers te trainen om hierop te reageren, samen met de instelling van een meldpunt, kan bijdragen aan een veiligere omgeving.

7. Communicatie

Goede communicatie vormt de sleutel tot succes, waarbij het gebruik van inclusieve taal en een gepaste toon van groot belang is. Bovendien waarderen deelnemers het om van tevoren te weten wat hen te wachten staat. Communiceer dus zo uitgebreid en helder mogelijk.

Benieuwd naar meer tips en voorbeelden? Die vind je in de inspiratiegids "Zij aan zij". De gids vormt het resultaat van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het onderzoekscentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool, met steun van de Vlaamse overheid.

Verslag kennisevent

Dit was het publiqForum 2023

12 dec. 2023

Op 7 december 2023 waren zo'n 250 collega’s aanwezig op het 15e publiqForum bij STUK in Leuven! Het was een dag bomvol inspiratie, uitwisseling en boeiende praktijkverhalen.

Meer lezen
Aan de slag

Nieuw publiek overtuigen met UiTcommunicatie

20 nov. 2023

Hoe kan slimme lokale UiTcommunicatie het verschil maken in het bereiken en overtuigen van nieuw publiek? In dit artikel leer je waarom je met gemeentelijke UiTkanalen met relatief weinig moeite drempels verlaagt en vrijetijdsparticipatie vergroot voor een groot segment van je bevolking.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Toegankelijke evenementen in Gent

30 nov. 2021

Zijn jouw evenementen toegankelijk voor iedereen? Via widgets toon je bezoekers in één oogopslag welke voorzieningen voor mensen met een beperking aanwezig zijn op je evenement. Stad Gent levert verschillende inspanningen om evenementen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Meer lezen