Wij gingen langs bij het lichtfestival en spraken met de toegankelijkheidsambtenaar en enkele ervaringsdeskundigen over de verwezenlijkingen en noden.

Een toegankelijke stad is een stad waar iedereen gelijkwaardig en zelfstandig toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, communicatie en dienstverlening.

Hiervoor focust stad Gent zich op mobiliteit, ondersteuning, beleving en communicatie.

Bart Vermandere, toegankelijkheidsambtenaar bij Stad Gent, geeft enkele tips bij de organisatie van toegankelijke evenementen:

Samenwerken met ervaringsdeskundigen is ontzettend belangrijk.
Bart Vermandere
Toegankelijkheidsambtenaar Stad Gent
  1. Pas de principes van Universal Design toe. Ontwerp producten, gebouwen en publieke ruimte die voor iedereen praktisch bruikbaar zijn. Of richt je beschikbare ruimte op een aangepaste manier in. Zo zorg je ervoor dat je niemand (onbewust) uitsluit en iedereen verwelkomt.
  2. Betrek de juiste personen bij de start van een project. Zo is toegankelijkheid een essentieel aspect waarmee je meteen rekening houdt.
  3. Zet in op co-creatie. Betrek mensen met een beperking en stel een klankbordgroep samen.
  4. Werk aan de belevenis: wees creatief en geef mensen vooral een gelijkwaardige ervaring.
  5. Betrek verschillende diensten van de stad of gemeente zoals mobiliteitsdiensten, brandweer, politie,...
  6. Evalueer je initiatieven: tijdens een evenement bots je vaak op onvoorziene valkuilen. Neem deze mee als een uitdaging naar een volgend evenement.
  7. Zorg voor de juiste communicatie: maak bekend wat je kan bieden aan mensen met een beperking aan de hand van brochures, websites, sociale media, UiTagenda's. enzovoort. Om personen met een beperking op een comfortabele manier te betrekken bij dit aanbod, is communicatie cruciaal.

Toegankelijkheidsinformatie in de UiTdatabank

publiq biedt tools aan om je toegankelijk evenement bekend te maken bij de juiste doelgroep.

Wil je je evenement toegankelijk maken? Dan is de communicatie hierrond uiteraard cruciaal. Zo weten personen met een beperking of ze op een comfortabele manier zullen kunnen deelnemen aan de activiteit.

Als organisator kun je toegankelijkheidsinformatie toevoegen aan je evenement in de UiTdatabank. Dan verschijnt deze info op UiTinVlaanderen en in lokale UiTagenda's.

Wil je als stad of gemeente extra inzetten op de toegankelijkheid van je activiteiten? Dan kun je kiezen voor een agenda op maat.

Meer info over toegankelijkheidsinformatie bij jouw activiteiten in de UiTdatabank? Jeroen maakt je graag wegwijs.

Jeroen Verraest
Neem contact op met
Jeroen Verraest
Projectmedewerker partnerships

Label toegankelijk event

Met deze aanpak kreeg het Gentse lichtfestival het Label 'toegankelijk event' van Inter Vlaanderen.

Als expertise- en kenniscentrum in toegankelijkheid en universal design geeft Inter toegankelijkheidsadvies op vlak van evenementen. Inter ondersteunt organisatoren en lokale besturen om hun evenement zo toegankelijk mogelijk te maken.

Je kan voor je evenement bij Inter het Label 'toegankelijk event' behalen door te voldoen aan de vier toegankelijkheidsvoorwaarden.

Heb je het label behaald? Dan zorgt Inter voor de verrijking van toegankelijkheidsinformatie op UiTinVlaanderen. En zo verschijnt je evenement ook automatisch in de Inter-toegankelijke evenementenkalender.

Lichtfestival Stad Gent

Hoe toegankelijk is jouw evenement?

In samenwerking met verschillende partners biedt publiq ondersteuning om het aanbod in jouw stad of gemeente of bij jouw organisatie toegankelijker te maken op verschillende vlakken.

Meer lezen
Logo social

Dit was het publiqForum 2021

Op 7, 8 en 9 december waren meer dan 200 collega’s aanwezig op het online publiqForum! Het waren drie dagen bomvol inspiratie, uitwisseling en boeiende praktijkverhalen. Vind hier de artikels, praktijkvoorbeelden, presentaties, opnamen etc. van het publiqForum 2021.

Meer lezen