Waarom taaliconen gebruiken?
- Wil je een diverser publiek bereiken? Met de taaliconen vinden anderstaligen makkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod activiteiten. De verschillende iconen geven aan hoeveel kennis van het Nederlands vereist is om van je aanbod te kunnen genieten.
- Je kan taaliconen inzetten om je vrijetijdsaanbod als taaloefenkans te promoten bij een anderstalig publiek.
- Taaliconen maken deel uit van een ruimere aanpak om duidelijke taal te gebruiken binnen je communicatie en organisatie.
Taaliconen in de praktijk
De taaliconen worden onder meer gebruikt door de cultuurcentra van vzw De Rand, de Brusselse gemeenschapscentra en enkele Antwerpse cultuurcentra en bibliotheken. Daarnaast verschijnen ze op een aantal UiTagenda’s zoals UiTinVlaanderen.be, uitinbrussel.be, nederlandsoefenen.be en ikdoemee.be.
Ze worden ook vanuit de UiTdatabank gebruikt bij communicatieproducten om vrijetijdsaanbod te promoten bij anderstaligen.
Hoe taaliconen toepassen?
publiq werkt samen met het Agentschap Integratie en Inburgering om taaliconen in te zetten bij cultuur- en vrijetijdsaanbod in de UiTdatabank. Om taaliconen toe te kennen aan je activiteiten, voer je ze in in de UiTdatabank. Raadpleeg hiervoor deze korte handleiding.
Je kan taaliconen gebruiken nadat je een vorming ‘duidelijke taal en taaliconen’ gevolgd hebt.
- Volg de e-learning, waar en wanneer je wil.
- Volg een opleiding bij het Agentschap Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands Brussel, VZW De Rand, Atlas Antwerpen of Amal Gent.
Je krijgt tips om makkelijker in het Nederlands te communiceren met mensen die de taal nog aan het leren zijn. Via een taalicoonwijzer leer je de taaliconen toekennen aan je eigen activiteiten.
De taaliconen werden ontwikkeld door Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Ook onderstaande organisaties kunnen je wegwijs maken in het gebruik van taaliconen.
- Brussel: Huis van het Nederlands Brussel
- De Rand: vzw de Rand
- Stad Antwerpen: Atlas
- Stad Gent: Amal Gent
- Rest van Vlaanderen: Agentschap voor Integratie en Inburgering
De Taaliconen ook integreren in je gemeentelijke of regionale UiTagenda?
Wijs je inwoners online eenvoudig de weg naar Nederlandstalige activiteiten, aangepast aan ieders taalniveau. Heb je interesse om taaliconen te gebruiken in je UiTagenda of wil je als organisator meer weten hierover, neem dan gerust contact op met publiq.
ikdoemee.be: zet je activiteiten in de kijker bij nieuwkomers.
Zet je aanbod in de kijker via ikdoemee.be: de nieuwe meertalige databank met activiteiten voor het participatietraject.
Bereik meer publiek met laagdrempelige communicatie
Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen begrijpen wat je organiseert en dat ze zich meteen welkom voelen op je activiteit? Met deze 5 tips geraak je al een heel eind op weg.
Iedereen welkom: tips voor een inclusieve activiteit in de UiTdatabank
Wil je een groter en diverser publiek bereiken? Begin bij je communicatie: met deze tips zorg je ervoor dat iedereen de weg vindt naar jouw activiteit.