Waarom taaliconen gebruiken?

  • Met de taaliconen vinden anderstaligen makkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod activiteiten. De verschillende iconen geven aan hoeveel kennis van het Nederlands vereist is om van je aanbod te kunnen genieten.
  • Je kan taaliconen inzetten om je vrijetijdsaanbod als taaloefenkans te promoten bij een anderstalig publiek
  • Taaliconen maken deel uit van een ruimere aanpak om duidelijke taal te gebruiken binnen je communicatie en organisatie

Taaliconen in de praktijk

De taaliconen worden onder meer gebruikt door de cultuurcentra van vzw De Rand, de Brusselse gemeenschapscentra en enkele Antwerpse cultuurcentra en bibliotheken. Daarnaast verschijnen ze op een aantal UiTagenda’s zoals UiTinVlaanderen.be, uitinbrussel.be en nederlandsoefenen.be.

Ze worden ook vanuit de UiTdatabank gebruikt bij communicatieproducten om vrijetijdsaanbod te promoten bij anderstaligen.

De Taaliconen ook integreren in je gemeentelijke of regionale UiTagenda?

Wijs je inwoners online eenvoudig de weg naar Nederlandstalige activiteiten, aangepast aan ieders taalniveau. Heb je interesse om taaliconen te gebruiken in je UiTagenda of wil je als organisator meer weten hierover, neem dan gerust contact op met publiq.

Toon Beullens
Neem contact op met
Toon Beullens
Partnermedewerker UiTnetwerk

Hoe taaliconen toepassen?

publiq werkt samen met het Agentschap Integratie en Inburgering om taaliconen in te zetten bij cultuur- en vrijetijdsaanbod in de UiTdatabank. Om taaliconen toe te kennen aan je activiteiten, voer je ze in in de UiTdatabank.

Raadpleeg hiervoor deze korte handleiding.

Je kan taaliconen gebruiken nadat je een vorming ‘duidelijke taal en taaliconen’ gevolgd hebt bij het Agentschap Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands Brussel, Atlas Antwerpen of In-Gent. Je krijgt er tips om makkelijker in het Nederlands te communiceren met mensen die de taal nog aan het leren zijn. Via een taalicoonwijzer leer je de taaliconen toekennen aan je eigen activiteiten.

Meer informatie

De taaliconen werden ontwikkeld door Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Ook onderstaande organisaties kunnen je wegwijs maken in het gebruik van taaliconen.

NL Taaliconen

Infosessie: Aan de slag met Taaliconen

16 nov 2021 10:00 - 12:00 — cult!
Online event

Krijg je veel anderstalig publiek over de vloer of wil je anderstaligen beter wegwijs maken in je aanbod? Dan zijn de taaliconen de ideale gids.

Meer lezen
Christina wocintechchat com J7 E Dyq Uw XJI unsplash

Toon online je activiteitenkalender op maat met de UiT-widgets

Integreer eenvoudig agenda-informatie op je website, op maat van je publiek.

Meer lezen
Board chalk chalk board chalkboard 625219
Tips & tricks

Bereik meer publiek met toegankelijke communicatie

10 jan. 2020

Toegankelijk communiceren is niet moeilijk. Met deze 5 tips geraak je al een heel eind op weg.

Meer lezen