Laatst gewijzigd op 21 maart 2024

Waarom taaliconen gebruiken?

  • Wil je een diverser publiek bereiken? Met de taaliconen vinden anderstaligen makkelijker hun weg in het uitgebreide aanbod activiteiten. De verschillende iconen geven aan hoeveel kennis van het Nederlands vereist is om van je aanbod te kunnen genieten.
  • Je kan taaliconen inzetten om je vrijetijdsaanbod als taaloefenkans te promoten bij een anderstalig publiek.
  • Taaliconen maken deel uit van een ruimere aanpak om duidelijke taal te gebruiken binnen je communicatie en organisatie.

Taaliconen in de praktijk

De taaliconen worden onder meer gebruikt door de cultuurcentra van vzw De Rand, de Brusselse gemeenschapscentra en enkele Antwerpse cultuurcentra en bibliotheken. Daarnaast verschijnen ze op een aantal UiTagenda’s zoals UiTinVlaanderen.be, uitinbrussel.be, nederlandsoefenen.be en ikdoemee.be.

Ze worden ook vanuit de UiTdatabank gebruikt bij communicatieproducten om vrijetijdsaanbod te promoten bij anderstaligen.

Hoe taaliconen toepassen?

publiq werkt samen met het Agentschap Integratie en Inburgering om taaliconen in te zetten bij cultuur- en vrijetijdsaanbod in de UiTdatabank. Om taaliconen toe te kennen aan je activiteiten, voer je ze in in de UiTdatabank. Raadpleeg hiervoor deze korte handleiding.

Je kan taaliconen gebruiken nadat je een vorming ‘duidelijke taal en taaliconen’ gevolgd hebt.

  • Volg de e-learning, waar en wanneer je wil.
  • Volg een opleiding bij het Agentschap Integratie en Inburgering, het Huis van het Nederlands Brussel, VZW De Rand, Atlas Antwerpen of Amal Gent.

Je krijgt tips om makkelijker in het Nederlands te communiceren met mensen die de taal nog aan het leren zijn. Via een taalicoonwijzer leer je de taaliconen toekennen aan je eigen activiteiten.

De taaliconen werden ontwikkeld door Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Ook onderstaande organisaties kunnen je wegwijs maken in het gebruik van taaliconen.

De Taaliconen ook integreren in je gemeentelijke of regionale UiTagenda?

Wijs je inwoners online eenvoudig de weg naar Nederlandstalige activiteiten, aangepast aan ieders taalniveau. Heb je interesse om taaliconen te gebruiken in je UiTagenda of wil je als organisator meer weten hierover, neem dan gerust contact op met publiq.

Toon Beullens
Neem contact op met
Toon Beullens
Consulent vrijetijdsorganisatie en -strategie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

ikdoemee.be: zet je activiteiten in de kijker bij nieuwkomers.

16 okt 2023

Zet je aanbod in de kijker via ikdoemee.be: de nieuwe meertalige databank met activiteiten voor het participatietraject.

Meer lezen
Tips & tricks

Bereik meer publiek met laagdrempelige communicatie

10 jan. 2020

Toegankelijk communiceren is niet moeilijk. Met deze 5 tips geraak je al een heel eind op weg.

Meer lezen
Tips & tricks

Iedereen welkom: tips voor een inclusieve activiteit in de UiTdatabank

16 aug. 2023

Wil je een groter en diverser publiek bereiken? Begin bij je communicatie: met deze tips zorg je ervoor dat iedereen de weg vindt naar jouw activiteit.

Meer lezen