Niet letterlijk natuurlijk. De mate van toegankelijkheid waarmee je communiceert, bepaalt wel hoeveel mensen je communicatie begrijpen. En hoeveel mensen zich dus aangesproken voelen. Nodeloos complexe communicatie sluit (al dan niet bewust) een groot stuk van doelpubliek uit.

Gelukkig is toegankelijk communiceren niet moeilijk. Integendeel. Met deze 5 tips geraak je al een heel eind op weg!

Meer dan klare taal

Helder taalgebruik is essentieel om toegankelijk te communiceren. Maar toegankelijkheid werkt enkel als je ze in alle facetten van je communicatie toepast. Dus ook in je vormgeving, je onthaal en in de gebruiksvriendelijkheid van je website en ticketingsysteem.

Actief wint van passief

De meest efficiënte taalkundige ingreep. Elke passiefconstructie kan worden je vervangen door een eenvoudigere actieve zin.

Geen voorkennis vereist

Veronderstel niet te veel voorkennis over de inhoud die je communiceert. Niemand zal zich storen als je bepaalde zaken beter uitlegt. En wie wel over de voorkennis beschikt, zal wellicht onbewust trots zijn je communicatie te begrijpen zonder de uitleg.

Stap uit je referentiekader

Vaak zie je zelf niet de drempels die je eigen communicatie opwerpt. Vraag daarom een externe referentiepersoon uit je doelpubliek om je communicatiestrategie en communicatieproducten te beoordelen.

Toegankelijke kwaliteit

Het is niet omdat je communicatie toegankelijk is, dat ze niet kwalitatief kan zijn. Toegankelijkheid draagt net bij tot de kwaliteit van je communicatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten over toegankelijke cultuur- en vrijetijdscommunicatie, neem dan gerust contact op met Toon.

Voor tips rond toegankelijk taalgebruik kan je ook terecht op

https://overheid.vlaanderen.be/heerlijk-helder

http://www.klaretaalrendeert.be/in_contact_met_klanten/schrijven

https://werkenaangeletterdheid.be/wp-content/uploads/2014/11/tips-om-duidelijke-teksten-te-schrijven.pdf

Toon Beullens
Neem contact op met
Toon Beullens
Consulent vrijetijdsorganisatie en -strategie