Resultaten filteren
Project
Doelgroep
Resultaten filteren
Praktijkvoorbeeld

Interioor: luisteren naar de akoestiek van een ruimte

31 jan. 2024

Kunstorganisatie aifoon laat deelnemers op een open en avontuurlijke manier ontdekken hoe ze luisteren. De toolbox 'Interioor' stimuleert leerlingen en leerkrachten om te luisteren naar de akoestiek van een klaslokaal en deze aan te passen op een persoonlijke manier.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hoe verleiden we jongeren tot cultuurparticipatie?

12 jan. 2024

Om jongeren te verleiden tot cultuurparticipatie moet je hen ervaringen bieden die hen vooruit helpen in het proces van opgroeien. Dat is, kort gezegd, de boodschap van jeugdsocioloog Maike Kooijmans, die te gast was op het publiqForum van december 2023. Stoppen met aanbodsgericht denken, maar schakelen naar identiteitsgericht denken. Lees hier Kooijmans overtuigende argumenten.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Wat leren cultuureducatoren van herinneringseducatie?

13 dec. 2023

“Als ieder van ons in zijn familiegeschiedenis gaat graven, is de kans reëel dat je op WOI botst. Op de een of andere manier zijn we zo met elkaar verbonden.” Aan het woord is Wouter Sinaeve, verantwoordelijk voor het educatieve luik van het In Flanders Fields Museum. Daar streek de Roadtrip Cultuureducatie 2023 neer met het event ‘Het herdenken her-denken’. Herinneringseducatie stond er centraal. We praten met Wouter na over zijn aanpak en over hoe kunst en co-creatie kunnen helpen bij het omgaan met verlies.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Art for You(th): cultuureducatie voor een moeilijk bereikbare doelgroep

08 dec. 2023

De deelnemers? Niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Het speelveld? Brussel. Het doel? Elkaar, de stad en de eigen talenten leren kennen via culturele workshops en events. Hoe Art for You(th) dat alles klaarspeelt? Lees het hier.

Meer lezen
Kennisdossier

Res-sentir/Op de Tast: alle inzichten op een rij

23 nov. 2023

Res-sentir/Op de Tast, dat is een een tweejarig onderzoek- en uitwisselingsproject in nauwe samenwerking met negen kunsteducatieve partners uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen. De insteek van Res-sentir/Op de Tast? Kunstbeleving inclusiever maken via zintuiglijke ervaringen. Met een digitale publicatie delen we alle inzichten en bevindingen uit het project.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hyperdivers en steeds ouder en armer: lessen uit Brussel

06 nov. 2023

Brussel wordt steeds diverser, armer en ouder. Dat brengt een pak maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Hoe speel je daar als cultuureducatieve organisatie op in? Het was dé centrale vraag van het roadtripevent ‘De waarde van cultuureducatie en participatie voor een divers, grootstedelijke ouderengroep' in samenwerking met Destelheide en Brussels Ouderenplatform.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Stevig kader, vloeibare inhoud

30 jun. 2023

In mei hield de Roadtrip Cultuureducatie van publiq halt in Leuven om het te hebben over vrijhavens (voor jongeren) waar veerkracht en verandering de toon zetten. Binnen de gastvrijheid van Stelplaats Leuven keken we samen over de grens naar internationale voorbeelden. Andreea Iager Tako van het Roemeense AMBASADA vertelt hoe zij het in Timisoara deed, en doet.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Een theaterdoek vol sporen uit de stad

05 jun. 2023

hetdoek is een samenwerking tussen hetpaleis en DOEK vzw.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De man die het volk leert kijken

26 mei 2023

Zo omschrijft een bezoeker van het KMSKA Bart Van Peer, de blinde host van Radio Bart. Nestel je naast hem in de comfortabele studiostoel en kijk samen naar kunst. Wedden dat je meer zal zien?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Samen Lezen als verbindende methodiek

27 apr. 2023

Ze kwamen, lazen en leerden. Het Netwerk Vitamine C - het kennisnetwerk voor cultuureducatoren van publiq - kwam eind april samen om samen te lezen. De weldadige effecten daarvan delen we graag met jullie.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

'Bacongo Limburg', expo en podcasts over (de)kolonisatie:

04 apr. 2023

Inzicht bieden zonder controverse op te wekken

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Hoe kunnen bibliotheken aan de slag met BookTok?

19 mrt. 2023

Tijdens Dig it Up! op 14 februari konden we niet heen om BookTok - hét fenomeen dat vandaag duizenden jongeren opnieuw aan het lezen zet, en niet alleen van hun Snapchat. Booktokker Doreen Hendrikx kwam de boomers in de zaal wegwijs maken in de regels van het spel. Deniza Miftari van kenniscentrum ARhus vulde aan met interessante tips over het creëren van een jongerenwerking rond de bibliotheek.

Meer lezen