Wat betekent Punten sparen

Je spaart punten door in te checken op een bepaalde activiteit. Je laat weten dat je er bent en net omdat je deelneemt aan die activiteit krijg je een UiTpunt als beloning. Je kan per activiteit slechts één keer inchecken en dus één UiTpunt sparen.

Elk toestel waarmee je punten kan sparen, is verbonden met de UiTdatabank. Een UiTPASorganisator voert enkele maanden op voorhand zijn activiteiten in in de databank en duidt aan dat het kansentarief geldt en waar je een UiTpunt kan sparen. Vijf uur voor de start van een activiteit kan je via een van de toestellen inchecken. Dat is meteen ook de reden waarom je geen punt krijgt wanneer je een ticket koopt in voorverkoop. Je spaart alleen punten als je participeert.

Punten sparen op drie manieren 

1. Via een UiTPASzuil

De meest zichtbare weg om punten te sparen is met een UiTPASzuil. We spreken ook over een 'Check in Device' (CID): de zuilen kunnen je een punt geven maar registreren geen kansentarieven of omruilvoordelen. Ze bestaan enkel om balies te ontlasten of om een groot aantal mensen op relatief korte tijd een UiTpunt te geven. De CID moet verbonden zijn met het internet om informatie van de UiTdatabank op te halen en om de check-in weg te schrijven naar de pashoudersdatabank. Het is belangrijk dat de zuil een vaste internetconnectie krijgt via een kabel omdat wifi meestal niet stabiel genoeg is. 

2. Via de baliesoftware

Baliemedewerkers kunnen inloggen op de balie, dat is de UiTPASsoftware waarmee je allerlei acties (zoals UiTpunten geven) kan ondernemen.

3. Met de smartphone

In de Android- en Applestores kan je de balie-app downloaden. Op die manier kan ieder lid van de organisatie de app op zijn smartphone zetten. Als de smartphone een NFC-lezer heeft, dan kan je gewoon de UiTPAS tegen de achterkant van de telefoon houden en wordt hij gescand. Heeft de smartphone geen NFC-lezer, dan tik je het UiTPASnummer gewoon in. Gebruikers van een iPhone kunnen met de camera de streepjescode scannen (iPhone blokkeert de NFC-functie voor niet Apple-gerelateerde functies).

Vele gemeenten die met UiTPAS werken, ontlenen trouwens smartphones. Telkens wanneer je de sleutel van een ontmoetingszaaltje afhaalt, krijg je er een UiTPAStelefoon bij.

Inchecken bij langlopend aanbod

Moeten leiders van jeugdbewegingen elke zondag een smartphone bij hebben om een UiTpunt toe te kennen? Nee, we voorzien de mogelijkheid om een aantal punten tegelijk toe te geven. Wanneer een jeugdbeweging nieuwe leden inschrijft, kan ze het UiTPASnummer van het nieuwe lid noteren en via de pc de UiTpunten (of het kansentarief) toekennen.

Meer informatie?

Contacteer partnermedewerker Ruben Schietse via ruben@publiq.be.