Zo sluit de vernieuwde regelgeving binnen het Deeltijds Kunstonderwijs aan bij kortingssystemen die ook elders gelden. Met de UiTPAS stimuleren lokale besturen hun inwoners om te participeren aan het culturele en vrijetijdsaanbod. Mensen met geringe financiële middelen betalen via de UiTPAS maximaal 25% van het inschrijvingsgeld.

De UiTPAS met kansentarief wordt erkend als bewijsstuk voor het verminderd lidgeld vanuit Vlaanderen. Dit betekent dat een registratie van een inschrijving tegen kansentarief in het UiTPAS-programma voor Onderwijs Vlaanderen (de verificateurs) geldt als 'bewijs' dat hier het verminderd lidgeld mag worden doorgestort ipv het volledige lidgeld. Heeft iemand geen UiTPAS met kansentarief, maar voldoet die wel aan de criteria van Onderwijs Vlaanderen? Dan zal die zoals voorheen een papieren bewijsstuk moeten binnenbrengen in de academie om het verminderd lidgeld te kunnen verantwoorden naar Vlaanderen.

De steden en gemeenten die met UiTPAS werken beschouwen de academies binnen het deeltijds kunstonderwijs als een gewone UiTPAS-partner. Dit betekent dat mensen in armoede nooit meer dan 25% van de basisprijs betalen. De steden en gemeenten zijn vrij om te bepalen welk tarief ze beschouwen als basisprijs. Indien ze kiezen om het kansentarief binnen UiTPAS te berekenen op het verminderd lidgeld (en dus een korting op de korting te geven) zal het bedrag dat de lokale overheid bij past uiteraard groter zijn.

"Het grote voordeel van UiTPAS voor onze academie is dat we bekend raken bij lagen van de bevolking waar we anders minder bekend zijn."
Michael De Weert
Academie De Kunstbrug Gent

Een concreet voorbeeld:

De inschrijving van een -18-jarige

De inschrijving van een jongere bedraagt €65. Met een UiTPAS tegen kansentarief betaalt de deelnemer gemiddeld 20% of €13. Dit wordt geregistreerd in het UiTPAS-programma. Aan het eind van de inschrijvingsperiode zal Onderwijs Vlaanderen, die hier als organisator beschouwd wordt, kunnen vaststellen dat er voor die inschrijving een UiTPAS met kansentarief is gebruikt en er dus €42 dient te worden doorgestort ipv €65 voor deze deelnemer. De lokale overheid past in dit voorbeeld hier dus zelf €29 bij (intern in de gemeente te bekijken wie dat draagt).

De inschrijving van een +18-jarige

De inschrijving van een volwassene bedraagt €307. Met een UiTPAS tegen kansentarief betaalt de deelnemer gemiddeld 20% of €61,4. Dit wordt geregistreerd in het UiTPAS-programma. Aan het eind van de inschrijvingsperiode zal Onderwijs Vlaanderen, die hier als organisator beschouwd wordt, kunnen vaststellen dat er voor die inschrijving een UiTPAS met kansentarief is gebruikt en er dus €129 dient te worden doorgestort ipv €307 voor deze deelnemer. De lokale overheid past in dit voorbeeld hier dus zelf €67,6 bij (intern in de gemeente te bekijken wie dat draagt).

Schematisch

Heb je nog meer vragen, aarzel niet om publiq of Onderwijs Vlaanderen hierover te contacteren.

Helene D'Haeseleer
Neem contact op met
Helene D'Haeseleer
Partnermedewerker UiTnetwerk
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.