62 leerlingen uit de tweede en derde graad secundair onderwijs in Mechelen creëerden samen met museum Hof van Busleyden een jongerenpodcast voor hun leeftijdsgenoten. Onder deskundige begeleiding van De Veerman en het educatieve team van het museum werkten de jongeren aan het creatieve script voor de audiotour Oordilemma’s. De luistertour omvat verhalen over werken die de jongeren zelf selecteerden. Elk werk kreeg twee vertellingen mee: een verzinsel en een waarheid. Het is aan de bezoeker om uit te zoeken welk van de twee verhalen de waarheid over het werk onthult.

Het proces: 4 maakdagen met 4 Mechelse klassen

Elke dag kwam één Mechelse klas langs in Hof van Busleyden. Na een opwarmsessie, die de creativiteit naar boven haalde, gingen ze aan de slag met de museumobjecten. Begeleid door een gids wandelden ze door het museum en verzonnen ze verhalen over de objecten uit de permanente tentoonstelling. In de namiddag gingen ze aan de slag met de waargebeurde verhalen van diezelfde kunstwerken. Zo creëerden ze aan het eind van de dag bij elk object een dilemma dat jonge bezoekers kunnen beluisteren via de audiotour.

De creatieve scripten werden overgedragen aan de curator waarna tien jongeren de verhalen zelf inspraken. Als bezoeker beluister je de audiotour via de Erfgoedapp op je smartphone. Je krijgt in het museum een routeplan met een code waarmee je de tour van Oordilemma’s kunt downloaden.

De podcast wordt een vast onderdeel van het educatief aanbod voor jongeren en secundaire scholen die Hof van Busleyden bezoeken. Op die manier kunnen jongeren tegen elkaar spelen om alle leugens en waarheden over het Hof van Busleyden op te sporen. De klas krijgt aan het einde van het museumbezoek een ruimte ter beschikking om de podcast te bespreken. Daar gaan ze met elkaar in gesprek over hoe ze vraagstukken opgelost hebben en wat hun kritische zin geprikkeld en versterkt heeft.

Wil je een voorproefje van Oordilemma's?