Filosoferen met kinderen, thuis of in groep, hoe begin je eraan? Denkkaravaan ontwikkelde hiervoor Vragenvulkaan, een verrassend spel met filosofische thema's.

Ontdek hoe het werkt en de filosofie van Denkkaravaan achter het spel, in de video van dit praktijkvoorbeeld.

Denkkaravaan won in 2019 de Berrie Heesen prijs met het spel de Vragenvulkaan. Uit het juryverslag: "Vragenvulkaan is volledig, meteen toepasbaar, filosofisch verantwoord, speels en mooi."

Over Denkkaravaan

Kinderen en jongeren letterlijk aan het denken zetten, dat doet de Denkkaravaan. Katrin Laureyssens kent de kunst van het twijfelen, maar is van één ding zeker: de wereld heeft goede denkers nodig. Ze richtte Denkkaravaan op om zoveel mogelijk ruimte te scheppen voor vragen, verwondering en denkkracht. Denkkaravaan organiseert filosofische workshops, lessenreeksen en speelse filosofeerkampen voor kinderen en jongeren. Denkkaravaan ondersteunt ook ouders en leerkrachten met origineel educatief materiaal én natuurlijk het spel Vragenvulkaan.

Meer inspiratie rond cultuureducatie

Praktijkvoorbeeld

Cultuureducatie in het Industriemuseum

26 okt. 2021

Het Industriemuseum in Gent omschrijft zichzelf als een kindvriendelijk doe-museum. Hoe pakken zij hun werking voor de vrije tijd aan? Hoe geven ze dat doe-museum vorm?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

“Denk bij elke activiteit zo inclusief mogelijk”

29 sep. 2021

Veel musea streven er vandaag naar om een breed en inclusief publiek te ontvangen. Maar hoe begin je daaraan in het geval van de allerkleinsten: baby’s en peuters? Het Gentse Museum Dr. Guislain zocht naar een partner die op dat vlak bulkt van expertise: een kinderdagverblijf. Lees hier hun ervaringen - en hun tips.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

"Als je familievriendelijk wil zijn, moet je ruimte maken" - Kinderen aan het roer van je organisatie

02 sep. 2021

Een kinderbestuur voor je cultuurorganisatie? Hoe begin je eraan? Red Star Line Museum sloeg hiervoor de handen in elkaar met kunsteducatieve organisatie Wilde Raven vzw. Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe zij het aanpakten, wat er werkte en welke tips ze graag delen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De Zomeracademie van De Veerman en Destelheide

27 apr. 2021

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar voor de Zomeracademie: een artistieke werkweek voor iedereen vanaf 18 jaar die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Het wijktraject van hetpaleis & vzw Kras

31 mrt. 2021

Hoe een publiek bereiken dat de diversiteit van de context waarin je werkt weerspiegelt? Ontdek het praktijkvoorbeeld van hetpaleis en vzw Kras Jeugdwerk.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Impact van kunst en leren op het brein van kinderen en jongeren

09 dec. 2020

Op 6 oktober 2020 organiseerden we in samenwerking met Bamm! tijdens de roadtrip cultuureducatie een online sessie met Mark Mieras, wetenschapsjournalist. In een videoverslag van de sessie bundelen voor jou de highlights.

Meer lezen