Het Industriemuseum in Gent omschrijft zichzelf als een kindvriendelijk doe-museum.
Op welke manier geven ze dat vorm?
Wat betekent dat voor hun werking naar publiek in de vrije tijd?
Met die vragen trokken we naar Gent voor een gesprek met Lize De Doncker, educatief medewerker van het museum en radar in ons Netwerk Vitamine C.
Deel jij ook een praktijkvoorbeeld?
Lize De Doncker is radar van Netwerk Vitamine C, het netwerk van publiq voor cultuureducatie in de vrije tijd. De radars van Vitamine C gaan het engagement aan om eigen ervaring en kennis te delen binnen de brede sector om zo te zorgen voor meer uitwisseling. Ook iets voor jou?
Meer praktijkvoorbeelden over cultuureducatie
Het wijktraject van hetpaleis & vzw Kras
Hoe een publiek bereiken dat de diversiteit van de context waarin je werkt weerspiegelt? Ontdek het praktijkvoorbeeld van hetpaleis en vzw Kras Jeugdwerk.
De Vragenvulkaan
Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe Denkkaravaan met de Vragenvulkaan kinderen aan het filosoferen krijgt.
De Zomeracademie van De Veerman en Destelheide
Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar voor de Zomeracademie: een artistieke werkweek voor iedereen vanaf 18 jaar die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.
“Denk bij elke activiteit zo inclusief mogelijk”
Veel musea streven er vandaag naar om een breed en inclusief publiek te ontvangen. Maar hoe begin je daaraan in het geval van de allerkleinsten: baby’s en peuters? Het Gentse Museum Dr. Guislain zocht naar een partner die op dat vlak bulkt van expertise: een kinderdagverblijf. Lees hier hun ervaringen - en hun tips.
"Als je familievriendelijk wil zijn, moet je ruimte maken" - Kinderen aan het roer van je organisatie
Een kinderbestuur voor je cultuurorganisatie? Hoe begin je eraan? Red Star Line Museum sloeg hiervoor de handen in elkaar met kunsteducatieve organisatie Wilde Raven vzw. Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe zij het aanpakten, wat er werkte en welke tips ze graag delen.
“Verbind, en ga op zoek naar de win-win voor alle partijen”
Het kinderdagverblijf Tierlantuin streeft naar laagdrempeligheid, toegankelijkheid en respect voor de diverse groep buurtbewoners. Sinds de opstart zetten ze volop in op participatie van en verbinding tussen de gezinnen en de buurtbewoners. De lijm? De cultuuractiviteiten die alle partijen samenbrengen.