Het begin van MAS in jonge handen

Nog voor de deuren van MAS in 2006 openden, was het museum al op zoek naar methodieken rond jongerenparticipatie. Dat resulteerde in twee rapporten, Kies* en A La Karte, die tot op vandaag de basis vormen voor de werking van MAS in jonge handen. Tijdens de opbouwfase van het museum werden op de MAS-werf ook twee evenementen georganiseerd: MAS in de Bache en MAS under construction. Jongeren werden aangespoord om mee te werken en te bouwen aan deze projecten.

Zowel door het onderzoek naar jongerenparticipatie als door de georganiseerde evenementen, had het museum tijdens de officiële opening in 2011 al een plek veroverd in de leefwereld van jongeren. Een aantrekkelijke en plezierige plek worden voor jongeren was het streefdoel van het museum. Het middel: het initiatief bij de jongeren leggen en hen daarbij ondersteunen.

Zo werd MAS in Jonge Handen, het jongerenplatform van MAS, geboren. De jongerencrew organiseert activiteiten in het museum voor en door jongeren tussen 16 en 26 jaar. Zij willen ervoor zorgen dat een museumbezoek aan MAS ook voor jongeren een aangename ervaring wordt.

Jongerenwerving

Om een gevarieerde jongerengroep samen te stellen, focuste MAS zich op jongeren met een uiteenlopende levensstijl. De groep jongeren moest de diverse Antwerpse jeugd vertegenwoordigen. Ook de leeftijd speelde een rol bij de vorming van de groep: iedereen tussen 16 en 26 jaar kon zich inschrijven. Elk jaar organiseerde het MAS een selectieprocedure en kregen jongeren de kans om zich aan te melden. De anciens kregen de keuze om bij de groep te blijven of om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Expo Instinct

Op 26 oktober 2018 opende MAS in jonge handen haar eerste eigen expo: Instinct. Bij de opbouw van de expo kreeg de ‘onervaren’ bende hulp van een stuurgroep. Daardoor kregen de jongeren raad en bleven ideeën realistisch en uitvoerbaar. Samen bespraken ze hoe het project moest evolueren en hielden ze brainstorms die uitgroeiden tot het eindelijke en officiële concept van de expo.

10 geboden

Spant jouw organisatie zich ook in voor jongeren? Of zijn jullie volop bezig met het uitbouwen van een jongerenwerking? Hou dan zeker deze 10 tips rond jongerenparticipatie, die in de publicatie van MAS ‘Jeugd verovert museum’ vermeld staan, in het achterhoofd.

1. Catering
Zorg voor eten en drinken. Samen aan tafel zitten, verbindt mensen.

2. Organiseer opleidingen
Door professionele opleidingen aan te bieden, leren jongeren bij en worden ze nog beter in het vak.

3. Organiseer teambuilding activiteiten
De sfeer binnen een groep is belangrijk, organiseer daarom activiteiten die bijdragen tot een hechtere groep.

4. Neem jongeren serieus
Jongeren vinden het belangrijk om op een volwassen manier behandeld te worden, het zijn geen kinderen meer.

5. Zorg voor erkenning
Bij het MAS krijgen de jongeren na hun ‘MAS-carrière’ een ComPas: dat is een erkenning voor de competenties die ze verworven hebben.

6. Stel een (jonge) coördinator aan
Jongeren hebben een aanspreekpunt nodig, iemand waarbij ze hun problemen kwijt kunnen.

7. Heb geduld en neem je tijd
Het is niet nodig om iets te overhaasten, neem je tijd, want: haast en spoed is zelden goed.

8. Heb vertrouwen in de jongeren
Jongeren vinden het belangrijk om vertrouwd te worden.

9. Voorzie een budget
Zonder een degelijk budget kan je veel zaken niet verwezenlijken.

10. Zet jongeren in je beleidsdocumenten
Neem de jongeren officieel op in de documenten van het museum, geef ze een officieel plaatsje.

MAS in jonge handen breekt uit

In 2020 slaat MAS met zijn jongerengroep ‘MAS in Jonge Handen’ een nieuwe weg in. Het trekt naar alle jongeren in de stad om het gesprek over MAS, de collectie en erfgoed aan te gaan. Jonge artiesten kunnen zich inschrijven en uit alle deelnemers wordt er een ‘artist in residence’ gekozen. De ‘winnaar’ gaat met al de verkregen input aan het werk. Je kan hem/haar, gedurende een jaar, live aan het werk zien in het MAS.

Meer weten over 10 jaar MAS in Jonge Handen?