Stap 1: een introductie

Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families. In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen cultuur- en vrijetijdslocaties schatkisten. Deze kistjes zitten verstopt tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk,...

Deelnemende organisaties zetten zelf een zoektocht op poten en worden daarin ondersteund door Vlieg, onder andere met een inspiratie- en communicatiegids, beeldmateriaal en voordelig campagnemateriaal.

De actie mikt op gezinnen/groepen met kinderen tot 12 jaar. Vanaf 2020 zetten we ook actief in op de allerjongsten vanaf 0 jaar.

Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Stap 2: team up!

Samenwerken met partners zoals cultuurhuizen, gemeentediensten of andere vrijetijdslocaties levert heel wat voordelen op. Zijn er verstopplaatsen in jouw buurt die al deelnamen aan Schatten van Vlieg? Of wil je in zee gaan met verrassende partners die niet noodzakelijk zelf een schat van Vlieg verstoppen? Zoek partners om mee samen te werken en de kosten en ervaring met je delen.

Deelnemers 2019 - deelnemers 2020 - deelnemers 2021 - deelnemers 2023

Omdat er deadlines zijn voor de inschrijvingen van de zomeractie en het bestellen van campagnemateriaal is het handig om al in een vroege fase samen te zitten en enkele concrete afspraken te maken over de taak- en over de kostenverdeling.

Laat je inspireren in onze samenwerkingsgids door een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden.

Stap 3: inschrijven

Schrijf je van februari tot maart in voor Schatten van Vlieg! Wanneer je inschrijft voor Schatten van Vlieg, krijg je daar heel wat voor terug: ondersteuning van het Vliegteam (zoals toegang tot de online inspiratiedag, een inspiratiegids, vragenuurtjes,...), communicatiemateriaal (affiches, digitale ontwerpen, voorbeeldtekst,...) en promotie via onze kanalen.
Je bestelt met je inschrijving ook meteen je schatkist (eenmalig aan te kopen), de stickervellen van Vlieg voor in de schatkist en optioneel het gadget van Vlieg en gevelborden.

Vind je het moeilijk om nu al een aantal in te schatten? Je kan tijdens de zomer nog materiaal bijbestellen, zolang de voorraad strekt.

Inschrijven voor Schatten van Vlieg: dit moet je weten

Stap 4: zoektocht maken

Werk je schattentocht uit. De inspiratiegids is jouw leidraad om er een succesvolle zoektocht te maken. Op deze pagina vind (binnenkort) je de inspiratiegids en andere hulpmiddelen.

Stap 5: laat van je horen

Voer promotie voor jouw zoektocht aan de hand van onze communicatiegids, die we je ook toesturen via de nieuwsbrief. Voer je actie in via de UiTdatabank (verplicht voor alle deelnemende locaties) en surf mee op de bovenlokale campagne van Vlieg.

Nieuwsbrief

Schrijf je zeker in voor de maandelijkse Schatten van Vlieg- nieuwsbrief met aanvullende tips en tools.