Verwerk het thema in je zoektocht

Doe jij mee aan Schatten van Vlieg in 2023? Dan moedigen we jou aan het thema van dit jaar 'Voel jij wat ik voel?' in je zoektocht te verwerken. Laat via deze herkenbare rode draad families kennismaken met het aanbod en de ruimte van jouw locatie.

Ieder jaar focussen we op een van de zintuigen als thema voor Schatten van Vlieg. De zintuigen zijn een toegankelijke manier om kinderen te laten kennismaken met kunst en cultuur. Ze zijn universeel, vertrekken vanuit het kind zelf en zijn daarom toepasbaar op alle locaties.

De inspiratiegids

We stellen een gids samen boordevol voelinspiratie en voorbeeldopdrachten. Daarnaast ontdek je de belangrijkste do's-and-don'ts bij het maken van een opdracht en krijg je tips rond hoe je ook de allerjongsten een leuke tijd kan laten beleven met jouw zoektocht.

Voorbeeldzoektochten

Hoe pakten andere organisaties het aan? Laat je inspireren door enkele schatkaarten, opdrachtenboekjes, flyers,... van de vorige edities.

Leeslijst

Iedereen Leest maakte een een lijst met boekentips rond het thema 'voelen'. Vooral voor bibliotheken kan deze lijst handig zijn bij het maken van je zoektocht.

Deze tips kwamen op de online startdagen als tips rond het thema Voelen:

    • Muziekjes vol gevoelens
    • Wat Viktor voelt
    • Waar geluk begint - Eva Eland
    • Sulwe - Lupita Nyong'o
    • Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos
    • Driehoek - Mac Barnett
    • Rood, Ben je bang in het bos?, Grote Wolf?!- Jan De Kinder
    • Het eigenwijze ei - Milja Praagman
    • Een boek - Hervé Tullet
    • Ik speel met vormen - Lucie Félix

Bibster

Enkel voor bibliotheken

Als bibliotheek kan je ook in de zomer 2023 een zoektocht voor Schatten van Vlieg organiseren met een kant-en-klaar spel in Bibster Quest rond het thema "Voel je wat ik voel". Het Bibsterspel wordt gemaakt in samenwerking met de Aanstokerij en een enthousiast groepje bibliotheekmedewerkers. De zoektocht staat ondertussen klaar in Bibster! Meer info via https://bibster.be

Erfgoedapp

Met de ErfgoedApp laat je jouw bezoekers kennismaken met de rijkdom van je collectie, om het erfgoed in de buurt te verkennen of om sterke verhalen voor het voetlicht te brengen. Zo ontwerp je rondleidingen, wandelingen, fietstochten of zoektochten voor groot en klein.

TIP: werk je met de ErfgoedApp of een andere app? Geef dit mee in je communicatie: zo kunnen families de app vooraf downloaden en kunnen ze met een opgeladen smartphone aan de zoektocht beginnen.

Een nieuw publiek

Wil je meer? Besteed dan ook aandacht aan de allerjongste doelgroep, nodig publiek uit uit doelgroepen die je nog niet bereikt en besteed aandacht aan je bericht in de UiTdatabank om een breed en divers familiepubliek te bereiken.

Schatjes van Vlieg: een zoektocht voor de allerjongsten

Hoe betrek je ook kinderen van 0 tot 5 jaar bij je zoektocht?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Bereik een diverser publiek met de try-out

15 jan. 2020

Maak kennis met een nieuw publiek dat nog niet zelf de weg naar jouw organisatie vindt.

Zo pak je het aan
Tips & tricks

Een familievriendelijk bericht in de UiTdatabank

12 apr. 2021

Wil je een groot publiek bereiken met je familieactiviteit? Zo zit een goed bericht voor families in de UiTdatabank in elkaar.

Dit willen families weten