2022 in cijfers

 • 19 nieuwe gemeenten zijn gestart met UiTPAS

 • Er kwamen 67.244 nieuwe pashouders bij, waarvan 38.096 met kansenstatuut.

 • 143.803 deelnemers spaarden punten bij UiTPAS-activiteiten.

 • Deelnemers spaarden zo samen 2.095.605 punten.

 • 28.655 spaarders ruilden in totaal 968.085 punten, goed voor 92.226 omruilvoordelen die de (digitale) balie over gingen.

 • Er werden 242.815 kansentarieven geregistreerd.

Mooie cijfers die duidelijk afsteken tegen de 'magere' jaren 2020 en 2021. Steden en gemeenten zwengelden de UiTPAS-promo weer volop aan, en ook de Beleef Weer Meer-campagne met UiTPAS-luik deed haar werk.

Cijfers op maat

Wil je meer UiTPAS-cijfers van jouw stad of gemeente in 2022? Neem contact op met je partnermedewerker bij publiq.

Nieuwe steden, gemeenten en regio's sluiten aan

Meer dan 100 steden en gemeenten bieden nu UiTPAS aan! Dit zijn lokale besturen die stuk voor stuk bewust willen inzetten op meer vrije tijd voor meer mensen. Alle pashouders kunnen hier bij ondertussen bijna 4000 organisatoren terecht om punten te sparen en om te ruilen, en in hun eigen woonplaats kunnen mensen met recht op kansentarief deelnemen tegen fikse kortingen.

In 2022 mochten we deze 19 nieuwkomers verwelkomen bij UiTPAS:

Lancering UiTPAS De Merode © Wouter Demuynck
 • UiTPAS Beringen
 • UiTPAS De Merode (Tessenderlo, Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo, Hulshout)
  Bovendien mag gemeente Westerlo zich de 100e UiTPAS-gemeente noemen!
 • Lendelede sloot aan bij UiTPAS Zuidwest
 • Sint-Laureins en Zelzate sloten aan bij UiTPAS Meetjesland
 • UiTPAS Bilzen
 • Zonhoven sloot aan bij UiTPAS Regio Hasselt. Deze regio vierde dit jaar haar 1-jarig bestaan.
 • UiTPAS regio Brugge lanceerde met Brugge, Blankenberge, Jabbeke, Knokke-Heist, Damme, Oostkamp, Beernem, Zuienkerke en Torhout. Vanaf 16 januari 2023 is de UiTPAS ook effectief te koop.

Is UiTPAS nog niet beschikbaar in jouw stad of gemeente? Sluit makkelijk aan bij een bestaande regio of dien een dossier in om als nieuwe stad, gemeente of regio te starten. De eerste deadline daarvoor in 2023 is 14 april.

Bijna 4000 organisatoren

In 2022 sloten zich een pak nieuwe organisatoren aan! Wie een UiTPAS heeft, kan vandaag al terecht bij bijna 4000 diverse aanbieders zoals jeugdverenigingen, sportclubs, concertzalen, musea, cinema’s,... om punten te sparen en in te ruilen tegen voordelen.

Door omruilvoordelen strategisch en doelgericht in te zetten, vormen ze een sterke troef om meer mensen te laten participeren aan een breed vrijetijdsaanbod. Door als lokaal bestuur en aanbieder te investeren in het UiTPAS-luik van sparen en ruilen, behoudt UiTPAS bovendien zijn uitstraling als niet-stigmatiserende vrijetijdspas voor iedereen.

10 jaar UiTPAS!

2022 was ook het jaar waarin UiTPAS 10 kaarsjes mocht uitblazen. We vierden 10 jaar UiTPAS tijdens het publiqForum op 15 december 2022. Ook in de publicatie ter ere van 20 jaar publiq kwam UiTPAS uiteraard aan bod. Benieuwd naar hoe UiTPAS gegroeid is? Neem een kijkje in ons overzicht.

Ontwikkelingen


Nieuwe UiTPAS-app

In 2022 publiceerden we een nieuwe UiTPAS-app in de app stores. Deze app vormt de eerste basis waarop we de komende jaren verder zullen bouwen en nieuwe functionaliteiten zullen gaan voorzien zoals “een betere ervaring voor gezinnen” en “gepersonaliseerde content”.

Download de nieuwe app >

UiTPAS online aanvragen: pilootproject

Voor het eerst is het mogelijk om een UiTPAS ook online aan te vragen en deze meteen digitaal te ontvangen via de UiTPAS-app. Voorlopig kan dit enkel in de pilootregio’s Mechelen en Hasselt. Na evaluatie zullen we dit in 2023 uitbreiden naar meer UiTPAS-regio’s.

Hoe gaat dit in zijn werk? Bekijk de video >

Makkelijker aanmelden bij UiTPAS met UiTiD

Sinds 2022 kunnen pashouders aanmelden met UiTiD (e-mailadres + paswoord) bij UiTPAS. Dat kon voorheen enkel met kaartnummer. Op die manier kunnen pashouders makkelijker hun UiTPAS online terugvinden zonder een kaartnummer te moeten intypen.

Kennisdeling

Tot slot bleven we ook in 2022 volop inzetten op online kennisdeling en uitwisseling. UiTPAS-medewerkers konden zo laagdrempelig deelnemen aan UiTPAS startdagen, opleidingen of thematische sessies, o.a. rond werken met omruilvoordelen, data en verenigingen.

Maar ook fysieke bijeenkomsten konden weer! Voor de zomer brachten we de UiTPAS-verantwoordelijken rond de tafel op de kantoren (en het terras!) van publiq, en ook het publiqForum ging weer door in al haar glorie, dit jaar in Brugge.

KSB trefdag bij publiq

Opleidingen op maat

Ook voor de begeleidingen op maat konden onze partnermedewerkers weer fysiek naar de steden en gemeenten! Naast de bestaande begeleidingen rond UiTPAS en jongeren en UiTPAS-communicatie, kun je nu ook een algemene vorming over het UiTPAS-systeem boeken.

Begeleiding op maat

Opleiding UiTPAS-systeem

Ga aan de slag met het UiTPAS-systeem.

Meer lezen
Begeleiding op maat

Mini-audit van je UiTPAS-communicatie

Stimuleer de lokale vrijetijdsparticipatie en haal zonder extra moeite veel meer uit je UiTPAS-communicatie.

Meer lezen
Begeleiding op maat

Jongeren en UiTPAS

Hoe kan UiTPAS jouw communicatiestrategie naar jongeren versterken?

Meer lezen

Toolkits

Wil je strategisch aan de slag met een bepaald UiTPAS-aspect? Raadpleeg dan onze toolkits, die we dit jaar hebben uitgebreid.

Snel mee met UiTPAS

Wil je medewerkers of organisatoren op een snelle manier laten kennismaken met UiTPAS? Dan is dit nieuwe filmpje de ideale introductie!

Tekstsjablonen

Informatie over UiTPAS op je website, in je vrijetijdsmagazine of op sociale media? Je hoeft niet elke keer het warme water uit te vinden. Om het je gemakkelijk te maken hebben we sjablonen met basisteksten voorzien, die jij enkel hoeft aan te passen naar je lokale context.

Inspiratie en informatie

Alle info, steeds up to date, voor (toekomstige) partners op één plek, in een handig overzicht.