Tijdens het weekend van 30 april en 1 mei geeft cultuurregio De Merode de feestelijke aftrap voor de UiTPAS in Scherpenheuvel-Zichem, Westerlo, Hulshout en Tessenderlo. Het publiek kan er het hele weekend genieten van diverse voorstellingen, optredens en activiteiten.

Samenwerking over de gemeentegrenzen en -diensten heen

“Ik ben supertrots op deze intergemeentelijke samenwerking, en fijn dat we samen onze schouders zetten onder dit mooi initiatief van de UiTPAS. Op deze manier willen we meer mensen bereiken om deel te nemen aan ons vrijetijdsaanbod,” zegt Alies Smeets, voorzitster cultuurregio de Merode en schepen van cultuur Tessenderlo.

Dit project toont onder andere aan dat het perfect mogelijk is om samen te werken met onze collega’s steden en gemeenten om concrete dingen te realiseren op vlak van cultuur.
Kristof Welters
schepen van cultuur Westerlo

Wie een UiTPAS koopt in regio de Merode (bv. in Openbare Bibliotheek Scherpenheuvel-Zichem of Gemeentehuis Westerlo) betaalt daarvoor eenmalig 5 euro, wie jonger is dan 18 betaalt 3 euro. Een UiTPAS aan kansentarief kost 1 euro. Nieuwe welkomstvoordelen die meteen op elke UiTPAS staan zijn bv. een gratis zwembeurt, exclusieve De Merode pralines en een gratis filmticket in GC den Egger.

UiTPAS beschikbaar in 100 gemeenten

UiTPAS is de grootste vrijetijdspas van Vlaanderen en Brussel. Met een UiTPAS kan je vanaf nu in 100 gemeenten UiTPAS-punten sparen bij de meer dan 3500 aangesloten vrijetijdsorganisaties zoals bibliotheken, jeugdverenigingen, cultuurhuizen of sportclubs. Die punten kun je dan weer inruilen voor extra voordelen, zoals een gratis ticket, een gadget, een drankje of een korting.

UiTPAS blijft groeien

In 2012 ging UiTPAS van start in regio Dender op initiatief van de Vlaamse overheid. Ondertussen werken o.a. Regio Leuven, Regio Gent, Zuidwest en Maasland al enkele jaren succesvol met UiTPAS.

“Ik ben bijzonder verheugd dat ook in de voorbije moeilijke coronaperiode maar liefst 34 lokale besturen werk maakten van hun aansluiting bij UiTPAS, waaronder mijn eigen gemeente Brasschaat in UiTPAS-regio van Polder tot Kempen.” zegt Jan Jambon (minister-president van Vlaanderen). “Op die manier zetten zij zich in Vlaanderen op de kaart met een sterk, geïntegreerd vrijetijdsbeleid.”

En deze positieve trend zet zich ook dit jaar volop verder. Alleen al de volgende maanden zetten o.a. Bilzen, Brugge en Herentals stappen naar een nieuwe aansluiting bij het UiTPAS-programma.

Sociaal engagement voor laagdrempelige participatie

Naast het punten sparen en omruilen krijgen mensen in armoede via UiTPAS op een discrete manier grote korting op sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten in hun eigen gemeente én bij steeds meer bovenlokale aanbieders. De Vlaamse overheid ziet in UiTPAS immers een belangrijke hefboom voor meer toegankelijkheid van en participatie aan vrijetijdsaanbod. En dat vertaalt zich in de cijfers: tot nu toe zijn meer dan 330.000 UiTPAS-kaarten geactiveerd, waarvan de helft met recht op kansentarief.

De UiTPAS is er voor iedereen. Van fervente cultuurliefhebbers tot mensen die af en toe eens een activiteit meepikken. We vinden het enorm belangrijk dat iedereen van cultuur kan meegenieten. Daarom kunnen mensen die het financieel wat moeilijker hebben een UiTPAS aan kansentarief bekomen.
Elien Bergmans
schepen van cultuur Hulshout

Sport blijkt bijzonder populair bij de doelgroep: “Sport is de maïzena voor onze samenleving”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het is niet voor niets dat 65% van het aantal mensen in armoede gebruik maakte van de UiTPAS om deel te nemen aan minstens één sportactiviteit. Sport brengt mensen immers bij elkaar en smeedt vriendschappen voor het leven. We trachten in Vlaanderen zoveel mogelijk Vlamingen te laten sporten en bewegen en dan is het fijn dat sportclubs- en verenigingen de UiTPAS omarmen om iedereen de kans te bieden te kunnen sporten.”

Ook de jeugd is UiTPAS bijzonder genegen. Steeds meer jeugdverenigingen sluiten aan bij UiTPAS, en onder andere koepelorganisatie KSA heeft een structurele samenwerking lopen met UiTPAS. “Op deze manier kan onze jeugd kennismaken met tal van sport-, cultuur- en andere vrijetijdsactiviteiten op een laagdrempelige manier,” zegt Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.

UiTPAS in jouw stad of gemeente

Zo start je aanvraag om te starten met UiTPAS in jouw stad, gemeente of regio.

Meer weten
Praktijkvoorbeeld

Nieuwe UiTPAS-regio de Merode binnenkort van start

14 feb. 2022

Ook in 2022 staan heel wat steden en gemeenten in de startblokken om UiTPAS-partner te worden. Met de lancering van UiTPAS De Merode in het voorjaar van 2022 komen er vier gemeenten bij om het UiTPAS-aanbod nog groter te maken. Een kennismaking!

Meer lezen