De 7-jarige Griet Peleman uit Sint-Niklaas wordt op 16 oktober 2016 voor één dag museumdirecteur. Griet won de hoofdprijs bij de schattenzoektocht van Vlieg. Ze gaat die dag aan de slag bij Kunst in Huis, waar jonge speurneuzen de voorbije zomer ook voor het eerst op zoek konden naar een Schat van Vlieg. Vlieg is hét vrijetijdslabel voor families met jonge kinderen. 

Griet zocht deze zomer naar de schat van Vlieg in kunstenfestival Watou, in het Molsbroek én in de bibliotheek van Sint-Niklaas. Door haar ijver en met een portie geluk kaapte Griet de hoofdprijs weg. Op 16 oktober wordt ze museumdirecteur bij Kunst in Huis. Ze mag niet alleen haar eigen tentoonstelling creëren, maar – zoals een echte directeur – ook een groot openingsfeest geven. Nadien zal ze over haar avontuur vertellen op jongerenzender Ketnet.

De creatie van de expo zal het resultaat zijn van een workshop met 14 andere leeftijdsgenoten. Griet zal er alles leren over kunstwerken: “Wat vindt ze wel of niet mooi en waarom? Passen kleurrijke collages ook bij een sober standbeeld? Wat doet de zon met een schilderij?” Op het einde van de workshop hebben de kinderen hun eigen tentoonstelling gecreëerd. “Kunstwerken lijken vaak eindpunten van een creatief proces of van een inhoudelijk onderzoek dat een kunstenaar heeft gedaan”, vertelt Claudine Hellweg, artistiek leider bij Kunst in Huis. “Maar niets is minder waar. Kunst is net het begin van een ontdekkingsreis, die je hele leven kan duren en waar je niet vroeg genoeg aan kan beginnen. Met deze workshop en de zoektochten in onze filialen deze zomer hopen we dan ook veel kinderen geïnspireerd te hebben. Hopelijk wordt het voor elk van hen het begin van die levenslange ontdekkingsreis.”

Na de workshop geeft Griet samen met haar vrienden een vernissage om de opening van de tentoonstelling te vieren en het resultaat te tonen aan vrienden en familie. Nadien mag ze haar favoriete kunstwerk gedurende één jaar gratis mee naar huis nemen. Zo wordt ook haar huis een klein museum.

Kunst in Huis is een dynamische collectie van zo’n 5.000 kunstwerken van ruim 350 kunstenaars. De collectie bevat schilderkunst, fotografie, illustratie, grafiek en sculpturen in een variatie aan stijlen. Vanaf €10 per maand lenen klanten een kunstwerk, inclusief omniumverzekering. Het kunstwerk blijft maximaal één jaar bij de klant en mag tussentijds geruild worden. Wie verliefd wordt op een kunstwerk, kan het ook kopen.

Schatten van Vlieg ten slotte, is een project tijdens de zomermaanden dat jaarlijks kan rekenen, op meer dan 45.000 schattenjagers op zoek naar een schat van Vlieg. Meer dan 300 locaties in Vlaanderen en Brussel namen deel aan de actie. Op UiTmetVlieg.be kunnen families het hele jaar door leuke gezinsuitstappen in hun buurt ontdekken.

De pers is vriendelijk uitgenodigd op de workshop en vernissage vanaf 16 uur.

Zondag 16 oktober 2016
Kunst in Huis Antwerpen
Montignystraat 18 - 20
2018 Antwerpen
Workshop 14u – 16.30u
Vernissage 16.30u - 18u

www.kunstinhuis.be
www.uitmetvlieg.be/hoofdwinnaar

CONTACT VOOR MEER INFORMATIE
Elien Vanlaer, Projectmanager Vlieg
T 02/551 18 76, elien.vanlaer@cultuurnet.be, www.cultuurnet.be/schattenvanvlieg

Kaat De Beuckelaer, Projectmedewerker bij Kunst in Huis
M 0498 33 56 11, kaat.debeuckelaer@kunstinhuis.be, www.kunstinhuis.be

Maxine Schoemans, communicatieverantwoordelijke Kunst in Huis
M 0474 97 07 96, maxine.schoemans@kunstinhuis.be, www.kunstinhuis.be