Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over alle nieuwigheden en verbeteringen van de UiTdatabank? Abonneer je op de UiTdatabank nieuwsbrief voor organisatoren en krijg tweemaandelijks tips en nieuws in je mailbox.

April 2024

Met zo’n 230 000 ingevoerde evenementen per jaar is het belangrijk dat je eenvoudig de evenementen van je organisatie of in je gemeente terugvindt. Daarvoor voerden we enkele aanpassingen in de zoekfunctie van UiTdatabank door.

  • Je reeds bewaarde zoekopdrachten kan je nu bewerken, zo hoef je niet steeds een nieuwe zoekopdracht aan te maken.
  • Je navigeert eenvoudiger tussen je zoekopdracht en de zoekresultaten. UiTdatabank onthoudt vanaf nu automatisch je zoekopdracht, waardoor je tijd bespaart.
  • Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, wordt deze ook opgeslagen in de url van UiTdatabank. Hierdoor kan je de zoekopdracht eenvoudiger delen met anderen.

Ontdubbeling van locaties

Maart 2024

De UiTdatabank groeit jaar na jaar, met 2023 als absoluut recordjaar. Dankzij 23 662 invoerders werden er meer dan 235 000 activiteiten ingevoerd. Die hoeveelheid aan data en datastromen brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals het voorkomen en opkuisen van dubbels.

Hoog op ons verlanglijstje - en dat van vele partners met ons - stond de opkuis van dubbele locaties. Die dubbele locaties waren een struikelblok voor invoerders en integratoren die bij het selecteren van een locatie voor een evenement vaak meerdere keuzes hadden. Een deel van de dubbels vond ook zijn weg naar platformen zoals UiTinVlaanderen en andere UiTagenda’s. Daar is nu verandering in gekomen!

Dankzij deze automatische opkuis hebben we maar liefst 55590 locaties ‘opgeruimd’, wat neerkomt op 28% van alle locaties in UiTdatabank.

Taaliconen toevoegen in bulk

Maart 2024

Biedt jouw activiteit een taaloefenkans voor volwassenen? Dat kun je aangeven door Taaliconen te gebruiken. Een taalicoon toont hoeveel Nederlands de deelnemers nodig heeft om een activiteit comfortabel te volgen.

Vanaf nu is het mogelijk om één beweging meerdere evenementen voorzien van de juiste taaliconen. Organisatoren die veel activiteiten hebben die als taaloefenkans dienen, kunnen op deze manier sneller de taaliconen toevoegen.

Wist je trouwens dat activiteiten met een Taalicoon doorstromen naar ikdoemee.be, en na validatie ook daar gepubliceerd worden? Voeg, nadat je een opleiding volgde bij het Agentschap Integratie en Inburgering de Taaliconen toe en zet je aanbod extra in de kijker bij mensen die Nederlands willen oefenen.

UiTdatabank in een nieuw jasje

December 2023

UiTdatabank heeft een nieuwe look. We zwaaien het rood uit en verwelkomen blauwtinten, voor een modernere en frissere uitstraling, in lijn met de publiq-producten. Een simpele maar heldere vormgeving in combinatie met duidelijke iconen zorgen voor een betere invoerervaring.

Extra mogelijkheden bij het aanmaken van je organisatie

December 2023

Wat is er nieuw?

  • Meer mogelijkheden: voortaan kan je ook een beschrijving en een afbeelding toevoegen aan je organisatie, zodat je organisatiepagina op UiTinVlaanderen extra aantrekkelijk wordt.
  • Minder werk: we zetten informatie die je eerder al gebruikte klaar, zodat je sneller informatie toevoegt.
  • Extra hulp: een nieuwe, handige tabstructuur gidst je overzichtelijk door je invoer. En via de nieuwe volledigheidsscore krijg je meteen feedback en tips om je organisatie zo volledig mogelijk in te voeren.

Tekst opmaken

juni 2023

  • Je kan voortaan je beschrijving opmaken door tekst in het vet of cursief te plaatsen en genummerde en ongenummerde lijstjes te maken. Maak hiervan gebruik om je tekst zo goed mogelijk te structureren. Op deze manier kun je meer info meegeven op een overzichtelijke manier.

    Maar denk er steeds aan: de eerste 200 tekens zijn het belangrijkst om een nieuw publiek aan te spreken. Gebruik deze ruimte dus om je activiteit zo concreet en zo aantrekkelijk mogelijk aan te prijzen. De ruimte na deze 200 tekens gebruik je voor aanvullende info.

  • Vanaf nu kun je ook labels toevoegen tijdens de invoer van je evenement. Dat was voorheen enkel mogelijk na de aanmaak van je evenement.
    Labels kun je gebruiken om trefwoorden aan je bericht te hangen die niet voorkomen in je tekst. Dankzij de juiste labels wordt je activiteit beter opgepikt door zoekmachines en is je activiteit gemakkelijker vindbaar op UiTinVlaanderen en in lokale UiTagenda’s.

  • Het is nu ook mogelijk om eerder aangemaakte locaties te hergebruiken (zoals dat voorheen met organisatoren al het geval was). Met één klik voeg je de juiste locatie toe. Deze aanpassing hebben we gedaan om het werk van invoerders die veel evenementen voor dezelfde locaties invoeren te vergemakkelijken.

  • Ten slotte kun je je nu ook aanmelden bij de UiTdatabank met je Burgerprofiel.


Nieuwe invoerschermen met extra functionaliteiten

Maart 2023

Vanaf nu vind je in de UiTdatabank een gloednieuw invoerformulier. Hiermee voer je nog eenvoudiger je evenement in en heb je meer mogelijkheden om je evenement aantrekkelijk te promoten naar je potentieel publiek.

Wat is er nieuw?

  • Meer mogelijkheden: duid met 1 klik aan dat een activiteit online doorgaat, voeg een video toe, en heel wat meer.
  • Minder werk: we zetten informatie die je eerder al gebruikte klaar, zodat je sneller door het invoerformulier kan.
  • Extra hulp: een nieuwe, handige tabstructuur gidst je overzichtelijk door je invoer. En via de nieuwe volledigheidsscore krijg je meteen feedback en tips om je activiteit zo volledig mogelijk in te voeren.

Activiteiten sorteren

Februari 2022

Vanaf nu is het mogelijk om de eigen ingevoerde evenementen in het dashboard van UiTdatabank op een handige manier te sorteren.
Je kan sorteren op

  • creatiedatum (= moment waarop het evenement aangemaakt is)
  • eventdatum (= moment waarop het evenement doorgaat)

Dit is vooral handig voor invoerders die de afgelopen jaren al veel aanbod invoerden en waarvoor de standaardsortering (waarbij de laatst ingevoerde evenementen bovenaan staan) niet altijd gewenst is.

Daarnaast zie je nu ook telkens hoeveel evenementen, locaties of organisaties je al ingevoerd hebt in de UiTdatabank.

UiTdatabank ook beschikbaar in het Frans en Duits

December 2021

Naar aanleiding van de Euregionale cultuuragenda en database is de UiTdatabank nu ook beschikbaar in het Frans en Duits.

Dankzij deze euregionale cultuuragenda kunnen organisatoren hun aanbod bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

Apart veld voor uitverkochte activiteiten

September 2021

Na een jaar waarin cultuur en vrije tijd noodgedwongen niet, kleinschaliger of online plaatsvond, kunnen we weer langzaam aan samen genieten van een lezing, voorstelling of sportwedstrijd.

Sommige evenementen raken hierbij snel uitverkocht. Om het publiek optimaal te informeren hierover kan je voortaan aanduiden of er nog plaatsen of tickets beschikbaar zijn voor je activiteit of niet.

Nieuw in UiTdatabank: apart veld voor uitverkochte / volzette activiteiten

In UiTdatabank kun je vanaf nu aanduiden of een activiteit volzet of uitverkocht is. Door deze informatie in een apart veld te plaatsen kunnen de filters van je agenda eenvoudiger worden aangepast, waardoor je bv enkel aanbod waarvoor nog tickets of plaatsen zijn in je online of gedrukte agenda kunt tonen.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Pas je activiteit aan in de UiTdatabank. Hoe je dit doet lees je hier

  • Hoe filter je uitverkochte of volzette activiteiten weg uit je gedrukte UiTagenda: klik hier

Vragen, suggesties, zin in een online partnerbezoek? Geef een seintje!

Je event steeds up to date: een geheugensteuntje

juni 2021

Na een lange periode zonder evenementen is er nu steeds meer te doen. Toch is het niet altijd zeker of een activiteit zal doorgaan, en onder welke voorwaarden.

Daarom krijgen organisatoren die een event invoerden in de UiTdatabank vanaf nu een automatische herinnering via mail om hun ingevoerde activiteiten te controleren en indien nodig te updaten.

Invoerders die een dag-event gepland hebben over de komende twee weken ontvangen zo'n herinneringsmail, en dat tweewekelijks.

Organisatoren die via een API of importkoppeling activiteiten aan de UiTdatabank toevoegen, ontvangen deze mails voorlopig niet. Enkel wie rechtstreeks via de UiTdatabank invoert, ontvangt deze mails.

Geen enkele mail missen? Voeg dan zeker vragen@uitdatabank toe aan je contacten.

Dit is een test dat we nog evalueren. Feedback is steeds welkom.

Als lokale overheid is het steeds een goed idee je verenigingen en organisatoren eraan te herinneren hun evenementen up-to-date te houden via de UiTdatabank. publiq doet hiervoor verschillende inspanningen, maar zeker op lokaal niveau heb je hier het beste zicht op en kan je het verschil maken voor je publiek.

Je kunt je organisatoren op regelmatige basis herinneren aan hun activiteit in de UiTdatabank, bijvoorbeeld via mailings of je gemeenteblad of UiTmagazine.

Gelijkaardige events gebundeld

mei 2021

Sinds de lancering van de nieuwe UiTinVlaanderen bundelen we gelijkaardige events tot ‘producties’. Dat wil zeggen dat we aanbod dat thuishoort in een reeks waarbij de inhoud steeds hetzelfde is, bundelen onder één zoekresultaat, met daaronder meerdere tijdstippen en eventueel meerdere locaties.

BV:

  • hetzelfde kamp dat in verschillende weken plaatsvindt, komt onder 1 zoekresultaat
  • dezelfde film die op verschillende plekken en verschillende tijdstippen draait, verschijnt onder 1 zoekresultaat.
  • een lessenreeks met verschillende contactmomenten, komt onder 1 zoekresultaat.

Activiteit geannuleerd of uitgesteld?

Maart 2021
Breng je publiek in enkele klikken op de hoogte. Via de knop 'status wijzigen' kan je voor een toekomstige evenement aangeven of het:

  • doorgaat
  • uitgesteld is
  • geannuleerd is

Hoe doe je dat?

Op de detailpagina van je ingevoerde evenementen of locaties vind je nu een knop ‘status wijzigen’.

Deze knop brengt je naar een pagina waar je de status voor de verschillende tijdsloten voor je evenement of locatie kan aanpassen. Optioneel kan je een reden meegeven voor de gewijzigde status.

Een nieuw eventtype bij vormingsaanbod

November 2020
Om bezoekers van de UiT-kanalen beter te kunnen gidsen door het ruime en diverse vormingsaanbod voegden we een nieuw eventtype toe aan het invoerformulier: cursus met open sessies.

Het vroegere eventtype 'cursus en workshop' is hierdoor opgesplitst in volgende twee types:

  • Lessenreeks: voor langlopende cursussen waarbij je niet meer kan aansluiten na de eerste of tweede lesdag, bv. een cursus programmeren dat op verschillende lesmomenten doorheen het jaar doorgaat.
  • Cursus met open sessies: voor cursussen of workshops waar je (steeds) vrijblijvend aan kan deelnemen, bv. een workshop pottenbakken.

Voor wie is je evenement geschikt?

Leeftijdsinformatie krijgt een prominentere plaats bij het invoeren in UiTdatabank. Hierdoor moet vanaf nu elk evenement leeftijdsinformatie bevatten.

Is je evenement toegankelijk voor iedereen? Dan duid je gewoon alle leeftijden aan.

Schrijf je in op de UiTdatabank nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle handige nieuwigheden en tips!