Met deze database kan de cultuurliefhebber, als de beperkingen als gevolg van de pandemie eindelijk achter de rug zijn, gemakkelijker kennismaken met al het moois op het gebied van cultuur dat in de Euregio te vinden is. Het is voor het eerst dat op deze wijze wordt samengewerkt aan de promotie van culturele evenementen in de Euregio Maas-Rijn.

De "Euregionale cultuuragenda en database" is een initiatief dat wordt gesubsidieerd door het People to People-fonds van de EGTS Euregio Maas-Rijn, met steun van het Interreg V EMR-programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - EFRO).

publiq levert de techniek en ondersteuning.

De Euregio Maas-Rijn is heel rijk aan kunst en cultuur van hoog niveau: van Aken tot Luik en van Eupen tot Genk. Alleen: landsgrenzen belemmeren makers en publiek. De euregionale cultuuragenda wil deze grenzen slechten door informatie over de belangrijkste culturele evenementen in de Euregio laagdrempelig en in verschillende talen toegankelijk te maken voor alle kunst- en cultuurliefhebbers. Daarmee kunnen cultuurmakers en -organisatoren hun aanbod bij een breder publiek onder de aandacht brengen.

© Frans Senden

Gratis invoermodule via UiTdatabank

De euregionale cultuuragenda zelf is geen aparte website, maar een databank die gevoed wordt door culturele instellingen en makers. De partners installeren en promoten in de eerste fase een invoermodule, die beschikbaar is in het Nederlands, Frans en Duits. Hiermee kan elke cultuurorganisator het eigen aanbod dat relevant is voor de Euregio Maas-Rijn gratis invoeren. Deze invoermodule is terug te vinden op www.UiTdatabank.be.

Door het koppelen van de postcodes uit de provincie Luik en Nederlands Limburg, en vanaf maart 2022 ook van de Regio Aachen, kan de hele Euregio meedoen.

Niet alleen voor onze reguliere programmering is deze samenwerking al geweldig, maar zeker ook voor ons kunstenfestival Musica Sacra. Hierbij werken we de komende editie samen met CC Hasselt in het kader van hun vijftigjarig bestaan. Hoe mooi is het als je daarbij het publiek kan uitwisselen.
Brigitte van Eck
directeur Theater aan het Vrijthof in Maastricht

Promotie via bestaande websites

Vanaf de brede heropening van het culturele leven, hopelijk begin 2022, promoten de initiatiefnemers achter de euregionale cultuuragenda – de steden Genk, Hasselt en Maastricht, de regio Ostbelgien en Maastricht Marketing – de belangrijkste evenementen via bestaande websites die al bekend zijn bij het publiek.

In deze fase legt publiq koppelingen met de websites van OstBelgienlive, BezoekMaastricht, Visit Genk, Hasselt.be en de website van de Euregio Maas-Rijn. De informatie op die sites wordt gehaald uit de UiTdatabank. Het publiek kan straks op genre, plaats, datum etc. zoeken en doorklikken naar de theaters, festivals of musea van zijn keuze.

Cultuur is één van de steunpilaren van het Hasseltse beleid. We willen cultuur inzetten als motor voor innovatie, als verbindende functie tussen mensen en als klankbord voor de toekomst.
Steven Vandeput
Burgemeester Hasselt

Ambities voor de toekomst

Ambitie is dat in de toekomst meer steden en (toeristische) organisaties in de Euregio zich aansluiten. Deze agenda is een begin van een meer actieve culturele samenwerking in het gebied.

Zeker na de klap van corona is krachtenbundeling noodzakelijk. De agenda kan ook een startpunt worden voor gemeenschappelijke publiekscampagnes van de partners in de Euregio, bijvoorbeeld rond opera, dans, beeldende kunst of erfgoed.

Met dit project krijgen we de kans om het aanbod in Genk nu ook over de taalgrens én over de landsgrenzen op de kaart te zetten. Een focus op bovenlokale samenwerking is een bewuste beleidskeuze om Genk en bij
uitbreiding Limburg op cultureel vlak verder te versterken.
Wim Dries
burgemeester van Genk

Interesse in een eigen agenda op maat?

Wannes Van Ingelghem
Neem contact op met
Wannes Van Ingelghem
Partner support
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTdatabank

Het fundament van een platform voor vrijetijdsactiviteiten

Meer weten