Haar geëngageerde slam poetry leverde haar een nominatie én de meeste stemmen op voor de BILL Award, de Ultima voor jong talent. Ze neemt haar prijs in ontvangst op de feestelijke uitreiking in de AB op 5 februari.

OVER HIND ELJADID

Hind Eljadid is een 24-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen. Ze geeft workshops slam poetry, treedt op met haar teksten en bouwt haar eigen platform ZonderWolk uit. Haar literaire debuut Kruimeldief zal niet lang meer op zich laten wachten.

In 2018 tourde ze met de Poëziebus door België en Nederland. Ze won ook een Van Dale SPOKEN award voor haar performatieve dichtkunst.

Hinds werk staat in kader van maatschappijkritiek en bewustwording. Als kunstenaar vindt ze het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen aan te zetten tot nadenken. Op het podium verkondigt ze haar ongezouten mening. Ze maakt het haar missie sociale problematieken in beeld te brengen en stemmen uit maatschappelijk precaire posities te laten horen. Haar platform ZonderWolk is zo’n sociaal-artistiek initiatief waar ze niet alleen haar eigen visie uitbrengt, maar ook een netwerk en veilige haven biedt aan beginnende woordkunstenaars om hun talenten en kunst te ontwikkelen.

foto: Stefaan Temmerman

BILL Award

Voor de vierde editie van de BILL Award nomineerde BILL 10 jonge talenten die elk op hun manier potten braken in de afgelopen 12 maanden. Eén winnaar gaat met de volledige prijzenpot lopen.

Vanaf maandagmiddag 19/11 werden de kandidaten officieel bekendgemaakt met filmpjes en interviews op de BILL-website en BILL-Facebookpagina. Iedereen kon vanaf dan online stemmen op zijn of haar favoriete kandidaat via de BILL-Facebookpagina. Wie stemde op zijn of haar favoriet, maakte bovendien kans op een Museumpas ter waarde van €50. De uiteindelijke winnaar werd dus gekozen door het publiek.

Motivatie 

Hind Eljadids geëngageerde slam poetry leverde haar een nominatie op voor de BILL Award 2018. De verdienste van deze nominatie was tweevoudig: naast een grote beheersing van de dichtkunde bieden haar teksten een unieke, sociaal-geïnformeerde blik. Deze elementen komen samen in haar platform ZonderWolk, waar ze beginnende woordkunstenaars de kans en een veilige omgeving aanreikt om hun stem hoorbaar te maken.

Hind Eljadid (24) is dagelijks bezig met spoken word. De Antwerpse kunstenaar geeft workshops en treedt regelmatig op met haar eigen teksten. Haar literaire debuut Kruimeldief is ook op weg. Getuigend van haar kunde als dichter en schrijver is de Van Dale SPOKEN Award die ze vorig jaar als enige Belg in de wacht sleepte. Toch is vooral het maatschappijkritische het kloppende hart in Hinds kunst.

Essentieel aan Hind is haar profiel als geëngageerde kunstenaar. Het vertrekpunt van haar werk is de sociale wereld rondom haar. Ze haalt inspiratie uit het onrecht in haar omgeving en bouwt hier confronterende en sterke slam poetry rond. Ze stelt zichzelf als missie mensen bewust te maken over de wereld waarin ze leven. Ze maakt maatschappelijke problematieken mondig, geeft teken van een eigen krachtige en ongezouten mening en geeft een stem aan zij die een zwakkere positie in de samenleving belichamen.

Haar platform ZonderWolk is zo’n sociaal-artistiek initiatief. Naast een stuwende kracht voor de Belgische slam poetry is het maatschappelijk ondersteunend. Ze helpt woordkunstenaars hun eerste literaire stappen zetten, bouwt een netwerk van kunstenaars uit en draagt bij tot de pluriformiteit van maatschappelijke betogen.

Hind Eljadid over haar visie: “Ik vind dat ik als performer de verantwoordelijkheid heb om dingen mee te geven aan de gemeenschap. Het publiek mag daarmee doen wat het wil. Dat is hun keuze. Maar ik wil wel iets meegeven dat ertoe doet. In mijn teksten wil ik mensen choqueren, ze een spiegel voorhouden, ze bewust maken. Dat is echt nodig.”

Lees het interview met Hind Eljadid

BILL?

BILL is een cultuurplatform voor en met jongeren. BILL maakt een eigen(zinnige) selectie van niet te missen evenementen en opvallende items. Alles krijgt hierbij een evenwaardige plek, van populaire massa-events over interessante nichegebeurens tot veelbelovende jongeren en hun passieprojecten. Die laatste krijgen met de jaarlijkse BILL Award voor jong, creatief, ondernemend talent een extra podium en een duwtje in de rug. Meer jongeren, meer goesting geven in meer cultuur. Daar blijft BILL voor gaan.


www.BILL.be 
www.publiq.be/nl/project/bill 

Meer info: Brecht Vissers: brecht@bill.be | 0494/75.13.24

Download hier foto's van Hind (mét vermelding 'foto: Stefaan Temmerman') en de BILL Award.