Dit was de Roadtrip Cultuureducatie 2024
Ook in 2024 organiseerde publiq de Roadtrip Cultuureducatie. Met drie evenementen verkenden we diverse thema’s binnen het brede begrip cultuureducatie. Blik samen met ons terug op deze editie en ontdek alle verslagen.
Child body in conflict
Kan kunst een rol spelen in het leven van kinderen die opgroeien in conflictsituaties? We halen inspiratie bij Emile Saba van het Ashtar Theatre.
Res-sentir/Op de Tast: alle inzichten op een rij
Een tweejarig onderzoek- en uitwisselingstraject in nauwe samenwerking met 9 kunsteducatieve partners uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen. De insteek? Kunstbeleving inclusiever maken via zintuiglijke ervaringen. Met een digitale publicatie delen we alle inzichten en bevindingen uit het project.
Het UiTwisselingsplatform van dichterbij bekeken
Het programma Doelgericht Digitaal Transformeren stimuleert met het UiTwisselingsplatform een datagedreven aanpak in de cultuursector.
Iedereen publiek? 20 jaar collectieve vrijetijdsmarketing en daarvoorbij
Deze publicatie toont aan de hand van twaalf inzichtelijke en persoonlijke verhalen op welke manier publiq aanbod en publiek(en), maar ook talloze partners uit het brede cultuur- en vrijetijdsveld met elkaar verbindt.
Kunsteducatie in de buitenschoolse kinderopvang
Op welke manier kunnen we de kunsten - en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken - in de buitenschoolse kinderopvang binnenbrengen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij?
Wanneer de communicatie vastloopt
Communicatie is geen harde wetenschap - we kennen allemaal de gevallen waarin we denken helder en eerlijk te communiceren, maar het gesprek toch stokt. Dan helpen we je graag op weg met een snelle introductie tot het ‘TOPOI’-model.
De Spiegel: Theater voor de allerjongsten
In de nieuwe publicatie van Theater De Spiegel kom je alles te weten over hun inzet voor de allerjongsten en waarom die zo belangrijk is. Kinderen met de leeftijd 0 tot 4 jaar worden namelijk vaak onterecht vergeten. Theater De Spiegel is ervan overtuigd dat zij, net zoals iedereen, het recht hebben om te genieten van een volwaardig cultureel aanbod.
Kunst en cultuur voor baby's en peuters? Absoluut!
Kunst en cultuur is er voor iedereen. Ook voor heel jonge kinderen. Daarom slaan het agentschap Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, VVSG, publiq en diverse partnerorganisaties de handen in elkaar om participatie aan kunst en cultuur door baby’s en peuters te stimuleren.
Publicatie 'Vrije tijd, ook voor jonge nieuwkomers?'
Bataljong en het Agenschap Integratie en Inburgering ondersteunen lokale besturen om ervoor te zorgen dat ook jonge nieuwkomers in ons land makkelijker kunnen deelnemen aan het vrijetijdsaanbod.
Download hier Uit de Schaduw
Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen. Laat je in deze publicatie informeren en vooral ook inspireren vanuit de expertise van mensen uit het veld en onderzoekers die betrokken waren en zijn bij kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd.
Over vernieuwing in kunst- en cultuureducatie en/in de kunst
Vijf verzonnen anekdotes en vijf vragen over de toekomst van kunst- en cultuureducatie