
Samen Lezen als verbindende methodiek
Ze kwamen, lazen en leerden. Het Netwerk Vitamine C - het kennisnetwerk voor cultuureducatoren van publiq - kwam eind april samen om samen te lezen. De weldadige effecten daarvan delen we graag met jullie.
'Bacongo Limburg', expo en podcasts over (de)kolonisatie:
Inzicht bieden zonder controverse op te wekken

Hoe kunnen bibliotheken aan de slag met BookTok?
Tijdens Dig it Up 2023 konden we niet om BookTok heen - hét fenomeen dat vandaag duizenden jongeren opnieuw aan het lezen zet, en niet alleen van hun Snapchat. Booktokker Doreen Hendrikx kwam de boomers wegwijs maken in de regels van het spel. Deniza Miftari (Kenniscentrum ARhus) vulde aan met interessante tips over het creëren van een jongerenwerking rond de bibliotheek.

Kunstenfestival STORMOPKOMST
STORMOPKOMST verbreedt het begrip ‘kunst voor kinderen’ met een focus op beeldende kunst, performance, installatie en multidisciplinair werk. In deze video geeft artistiek leider Ester Torres Falcato Simoes meer uitleg over het interdisciplinaire kunstenfestival.

Het publiek staat centraal, niet de technologie
Dig It Up! Waar gaat het heen met de digitale cultuureducatie anno 2023?

De Handlangers: “Het gaat vooral over hoe om te gaan met andere mensen”
In deze video over het project De Handlangers, zie je hoe Zoé en Mohamed worden opgeleid tot circustrainers bij de inclusieve circusschool Circus Zonder Handen.

No Limits! Versterk de veerkracht voor jongeren met cultuur
Verslag van de studiedag Actieve cultuurparticipatie voor jongeren in kwetsbare situaties

“De vrije kunsten zijn het kloppende hart van de kunsteducatie”
Tijl Bossuyt heeft een boek geschreven. De ex-voorman van kunsteducatieve organisatie De Veerman overschouwt in Gestotter op weg naar schoonheid 100 jaar niet-formele kunsteducatie - en trekt daar lessen uit. Op publiqForum werd Tijl Bossuyt geïnterviewd over zijn boek. Dit is een parafrase van dat gesprek.


ART for CARE: met een koffer vol kunstwerken naar het ziekenhuis
S.M.A.K. Beweegt laat moeilijk bereikbare publieksgroepen de collectie ontdekken of zelf kunst maken. Daarvoor treedt het Gentse museum voor actuele kunst ook buiten haar muren. Een mooi voorbeeld daarvan is ART for CARE. Onder die noemer trekt een gids met een koffer vol kunstwerken naar ziekenhuizen in het hele land. Met bijzondere contacten en diepgaande gesprekken als resultaat.

Museumspel voor families
In het museumspel De Grote generatiestrijd van Huis van Alijn nemen tieners en (groot)ouders het tegen elkaar op. Samen ontdekken ze welke rituelen en gewoontes we doorgeven van generatie op generatie.
School des Levens begeleidt jongeren naar de beste versie van zichzelf
Vanuit passieve cultuurparticipatie over reflectie naar actieve cultuurparticipatie