Hendrikx is schrijfster, dichter en bezield lezer - iets waar je je vroeger als jongere voor schaamde, zo geeft ze toe. Toch deelt ze vandaag via haar booktok @LifeIsLikeALemon ongegeneerd haar liefde voor young adult literatuur - en inspireert ze daarmee vele jonge volgers. Ze gaf ons, op haar eigen onbevangen manier, een snelcursus BookTokken. Spoiler: haar lastige boodschap is dat BookTok een spel is dat voor niet-spelers nauwelijks in regels valt te vatten.

1. Wat is Booktok?

Het is een online community waar mensen korte video’s maken over boeken. Het kanaal is TikTok, die de video’s pusht.

2. Hoe ziet zo’n BookTok-video eruit?

  • Kort - enkele seconden, al experimenteert Doreen momenteel ook met langere content

  • Humoristisch - Doreen heeft van zichzelf een ‘persona’ gemaakt van de clumsy nerd

  • Authentiek - Doreen spreekt niet per se over populaire boeken, maar over boeken die haar persoonlijk ontroeren (of kwaad maken)

  • Dialogisch - Doreen speelt in op de actualiteit of op andere boeken die mensen hebben gelezen

  • Geluiden - grappige geluiden zijn een plus :-)

3. Wat moet een bibliotheek weten die wil inspelen op BookTok?

BookTok is een sociaal gegeven - het trekt lezen uit de eenzaamheid van de individuele bezigheid. Kenniscentrum ARhus in Roeselare heeft dat goed begrepen. Deze bibliotheek-met-een-plus creëerde een heuse leesclub in een winkelpand recht tegenover deze bibliotheek. Onder de noemer #HackBooks komen Roeselaarse jongeren daar bijeen om onder andere te lezen, video’s te maken en te spreken over boeken.

BookTok kan een fysiek verlengstuk hebben: veel bibliotheken maar ook boekenwinkels voorzien vandaag al een speciaal rek/een speciale verkoopstand met BookTok-titels.

BookTok is een bottom-up medium. Bibliotheken die zelf een account willen opstarten van ‘BibTokkers’ bevragen zich best eerst goed: hebben wij de mensen in huis, hebben wij de expertise in huis om zoiets zelf te doen?

“BookTok is een zeer intuïtief gegeven - je moet het kanaal echt goed kennen en begrijpen om er succesvol mee aan de slag te gaan. Dat top-down proberen heeft niet veel zin. Wie in zijn bibliotheek met BookTok aan de slag wil, engageert daar beter een community van jongeren voor. Sowieso is het ook een proces van trial and error. Je moet actief uitproberen wat werkt, en wat niet.”
Doreen Hendrikx
Booktokker

4. En... Hoe doe je dat dan, jongeren in huis halen als BookTokkers?

Gelukkig hebben we Deniza Miftari bij ons, die vertelt ons hoe zij in Roeselare haar oproep voor de jongerenwerking #Hack verspreidde. Dit zijn haar tips:

  • Werk samen met jeugdwerkpartners

  • Werk outreachend, ga langs tijdens activiteiten van andere jeugdorganisaties

  • Gebruik voor je oproep sociale media maar vertrouw ook op ook mond-aan-mond-reclame

  • Geef de jongeren iets terug: what’s in it for them? In Roeselare hebben de jongeren nu een hangplek waar ze ongestoord kunnen samenzijn.

  • Ga op straat, op het terrein, babbel met de jongeren. De jongerengroep van #Hack ontstond doordat de jongeren in Roeselare op straat hingen, ‘overlast’ veroorzaakten, op zoek waren naar een plek. Bied hen die plek!

Meer weten over digitale cultuureducatie?

Op Dig It Up zorgde Sophie Heijkoop van DEN (Digitaal Erfgoed Nederland) voor de key note. Daarna volgde een panelgesprek over de digitalisering tijdens en na de coronapandemie. Samen met Olga Van Oost, prof. Kris Rutten en Dorine De Vos (Red Star Line Museum) ging ze hierover in gesprek.