In 2021 lanceerde publiq UiTX, het nieuwe jongerenlabel, samen met de vernieuwde UiTinVlaanderen. UiTX is een label dat jongeren tussen de 16 en 26 jaar gidst door inspirerende selecties van cultuuractiviteiten.

Het vroegere BILL-label maakte dus plaats voor UiTX.

Waarom UiTX?

‘Cultuuravontuur voor jongeren van 16 tot 26’ jaar maakt nog steeds deel uit van de missie van publiq. Hier zetten we graag op in door plaats te maken voor een ruimte exclusief voor en door jongeren. Op uitinvlaanderen.be is er daarom een aparte UiTX-zone, we spreken jongeren aan met een eigen tone of voice en beeldtaal, en via eigen kanalen, zoals Instagram.

Binnen onze eigen missie, merken en kanalen willen we de meerwaarde creëren voor jongeren.

Lancering UiTX
UiT, maar ook X: spannend, verrassend, avontuurlijk en toch vertrouwd.

We kozen ervoor om het nieuwe jongerenmerk te linken met ‘UiT’. Het merk ‘UiT’ als inspiratiebron voor je vrije tijd is immers ook bij deze jonge doelgroep goed gekend en vertrouwd.

Het UiTX-label

Jongeren zelf bepalen wanneer een activiteit het UiTX-label krijgt. Wekelijks maakt onze jongerenredactie een selectie uit het aanbod van de UiTdatabank, over alle regio’s heen. Ze gaan hierbij op zoek naar een selectie cultuuractiviteiten die aansluiten bij de leefwereld van jongeren, naar aanbod dat exclusief of specifiek voor jongeren gericht is, of naar activiteiten die worden opgezet, ingekleed of omkaderd worden door jongeren zelf.

Jouw activiteit in de UiTX-selectie

Een goede invoer in de UiTdatabank is cruciaal. Duid om te beginnen zeker de juiste leeftijd aan (maar weet ook dat aanbod dat niet enkel bedoeld is voor jongeren, in de selectie terecht kan komen). Zorg voor een aantrekkelijk beeld en voorzie voldoende info. Wees bijvoorbeeld heel duidelijk over de prijs, reserveren en tickets en geef info over de (gratis) omkadering, randactiviteiten etc.

Onze jongerenredactie zelf selecteert vervolgens activiteiten en cureert de kalender. Zij bepalen dus welke activiteiten uiteindelijk het UiTX-label krijgen.

Daarnaast kun je je activiteit altijd tippen bij contentbeheerder@publiq.be. Geef even mee waarom je denkt dat jouw aanbod het UiTX-label moet krijgen.

Heeft jouw gemeente of cultuurhuis een jongerenredactie en/of ken je jongeren die mee het aanbod willen cureren? Laat het ons weten!

UiTX vs. UiTPAS

UiTX toont een inspirerende selectie cultuuractiviteiten voor jongeren, terwijl UiTPAS als participatie-instrument ook kan ingezet worden voor de jongerendoelgroep. Dat laatste vereist een grondige en specifieke aanpak.

Heb je nood aan begeleiding op maat? We bekijken graag samen met jou hoe UiTPAS jouw communicatiestrategie naar jongeren kan versterken.

UiTX vs. Vlieg

“Wij gebruiken het Vlieg-label voor onze familie-activiteiten. Mogen we het UiTX-label gebruiken voor jongerenactiviteiten?”

Nee, de werking van beide labels is verschillend. Vlieg is een leeftijdslabel en mag vrij gebruikt worden door partners van het UiTnetwerk (steden en gemeenten, organisatoren binnen steden en gemeenten die lid zijn van het UiTnetwerk) om familie- of kindvriendelijk aanbod aan te duiden.

Het UiTX-label wordt enkel door de jongerenredactie toegekend, en kan dus niet vrij gebruikt worden door partners.

UiTX-kalender op jouw website

Wel kun je als partner een UiTX-kalender op je website plaatsen.

Heb je een groot aanbod voor jongeren? Wil je jongeren gidsen doorheen het aanbod? Interesse in je eigen agenda op je site? Of de UiTX-artikels? De kalender is beschikbaar als widget en API. Neem contact met ons op, want er zijn enkele mogelijkheden.

Zo gebruiken NXTPOP en WAT WAT de jongerenagenda-widget en tonen ze zo in hun kalender alle events gelabeld met UiTX.

Hanne Jacobs
Neem contact op met
Hanne Jacobs
Campagnes & projectmedewerker Jongeren
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Open oproep pilootproject UiTX voor steden en gemeenten

11 okt 2023

Heb je een groot cultuuraanbod voor jongeren? Ben je op zoek naar manieren om jongeren in je stad, gemeente of regio warm te maken voor cultuur en vrijetijd en hen te betrekken bij de communicatie?

Meer lezen
Tips & tricks

Zo vinden nieuwe, jonge bezoekers hun weg naar jouw activiteit

20 mei 2020

De gecureerde UiTX-agenda is dé plek om een nieuw, jong publiek aan te spreken.

Meer lezen
Onderzoek

Wanted: de jeugd van tegenwoordig

06 sep. 2021

Wie zijn de jongeren eigenlijk en wat doen ze zoal in hun vrije tijd? Op basis van verschillende onderzoeken deden we een poging om tot een profiel te komen. Met alvast deze disclaimer: dé jeugd van tegenwoordig bestaat niet.

Meer lezen