Waarover gaat het?

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn.

Die diversiteit willen we vieren en verder verkennen tijdens de 4de editie van de roadtrip cultuureducatie.

De formule is eenvoudig: een reeks van 5 evenementen verspreid over het jaar, in samenwerking met een partner uit het veld. We nodigen steeds een inspirerende spreker uit die ons laat meekijken in zijn praktijk. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in een aspect van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel.

De events kunnen online of live zijn, steeds met in achtneming van de geldende coronamaatregelen. Bij een live event kan de focus meer op ontmoeting liggen uiteraard, maar ook voor online events bieden voordelen: we kunnen dan vaak meer collega's uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel inspireren én het is makkelijker vaak om een buitenlandse spreker op je event te krijgen.

Kies je voor een online event? Dan kan je rekenen op de expertise en ervaring van publiq van de voorbije 2 jaar om impactvolle online events te organiseren. Ook online slagen we erin om samen met onze partners echte uitwisseling en prikkeling van de geesten mogelijk te maken!

We richten ons voor de events tot een publiek van mensen met een hart voor cultuureducatie in de vrije tijd: van expert tot newbie, van voltijdse cultuureducator tot iemand met een heel andere job maar een sterke interesse.

publiq vzw
Neem contact op met
publiq vzw
email hidden; JavaScript is required

Heb je al een idee?

Wat verwachten we van een partner?

 • Je zoekt, in overleg met publiq, een inspirerend topic voor de (nabije) toekomst uit het brede spectrum van cultuureducatie in de vrije tijd (dus buiten onderwijs).
  Onder cultuureducatie verstaan we het leren over en/of via cultuur zodat jong & oud cultuur kunnen beleven EN/OF zich persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen EN/OF kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterken.
  Ook het begrip cultuur zien we breed. Het gaat om cultuur met grote én kleine C en in alle mogelijke disciplines: muziek, dans, theater, film, erfgoed, beeldende kunst, …
 • Je zoekt een (internationale) spreker/sprekers die dit topic kunnen brengen.
 • Je werkt hierrond een halve dag programma uit, in overleg met publiq, waarbij ook zeker voldoende ruimte voorzien wordt voor netwerking/uitwisseling/ontmoeting van de deelnemers. Diverse formats zijn mogelijk: debat, masterclass, workshop, lezing…
 • Indien je kiest voor een live event sta je als partner in voor:
  • de praktische organisatie van het event
  • het gratis ter beschikking stellen van een locatie
  • het regelen van de catering
  • het treffen van de nodige coronamaatregelen
 • Wordt het een online event? Dan werk je, ondersteund door en in overleg met je aanspreekpunt bij publiq, een format uit waarbij online inspiratiedeling ten volle tot zijn recht komt. Je kan hiervoor op onze expertise rekenen. publiq zorgt ook voor de technische ondersteuning en hosting via Zoom.
 • Je voert mee actieve communicatie voor het event bij je collega's, in je communicatiekanalen, bij partners,...

Wat biedt publiq jou?

 • We zorgen voor een budget dat je kan aanwenden voor het betalen van de onkosten van de spreker(s) en de catering.
 • We bieden de partner ondersteuning in het finetunen van het topic en/of het format van de dag, het zoeken van de juiste spreker, ...
 • Bij een online event zorgen we voor uitgebreide ondersteuning: hosting via Zoom, coaching van de spreker(s) rond online presenteren, uitwerking van een geschikt format met gepaste interactiviteit in overleg met de partner, ...
 • We zorgen voor een brede communicatie naar ons netwerk, de verwerking van de inschrijvingen en het opstellen van een verslag voor onze website.
 • We hebben ruimte om 5 events te organiseren tijdens de roadtrip cultuureducatie 2022. publiq waakt uiteraard over een mooie spreiding op vlak van onderwerpen, timing, formats, ...

Meedoen?

Borrelt er al een idee als je bovenstaande oproep leest? Heb je goesting om mee je schouders te zetten onder de roadtrip cultuureducatie 2022? Wil jij/jouw organisatie een bepaald onderwerp i.v.m. cultuureducatie in de vrije tijd onder de aandacht brengen?

Vul dan het inschrijfformulier in! We verwachten alle inzendingen vóór 7/3/2022 (deadline verlengd!)

Nog wat meer info nodig? Een idee al eens aftoetsen? Op zoek naar een partner in crime?

Kijk eens in naar de pdf van de presentatie die we gaven op het online infomoment dat plaatsvond op 13 januari of contacteer Barbara via barbara.struys@publiq.be.

Even terugblikken naar events uit voorbije edities van de roadtrip cultuureducatie:

Verslag kennisevent

Dans als therapie voor een gemeenschap

30 jun. 2021

Tijdens het tweede online evenement van de Roadtrip Cultuureducatie 2021, live uitgezonden vanuit Trix in Antwerpen op 2 juni, ging Evelyne Van Hecke van Moving Ground vzw in gesprek met experten Peter Adriaenssens en Maike Kooijmans. Zij zijn ervan overtuigd dat dans als therapie voor een gemeenschap kan dienen.

Meer lezen
Verslag kennisevent

De kracht van theater - Stefan Perceval inspireert

28 jun. 2021

Op 23 juni inspireerde Stefan Perceval ons tijdens een event van de roadtrip cultuureducatie i.s.m. BarVIZart. Enkele impressies van zijn talk ontdek je hier, ondersteund door de illustraties van jong talent Birthe Janssens.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Pleidooi voor doendenkers

24 mrt. 2021

Hoe kan kunsteducatie een motor zijn voor duurzaamheid? Met die vraag trapte de Roadtrip Cultuureducatie 2021 zich op gang. Muzische Workshops vzw legde ze voor aan de Nederlandse ecosoof Henk Oosterling.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Impact van kunst en leren op het brein van kinderen en jongeren

09 dec. 2020

Op 6 oktober 2020 organiseerden we in samenwerking met Bamm! tijdens de roadtrip cultuureducatie een online sessie met Mark Mieras, wetenschapsjournalist. In een videoverslag van de sessie bundelen voor jou de highlights.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Art Thinking, dé methode voor out-of-the-box cultuureducatie

23 nov. 2020

Tijdens de Roadtrip cultuureducatie 2020 gaf Maria Acaso (Pedagogias Invisibles) een interactieve workshop over Art Thinking, een cultuureducatieve methode die performing arts en educatie verweeft. Aan de hand van de 4 principes van Art Thinking ontdek je wat de methode inhoudt en tips & tricks om ze zelf - ook online - toe te passen.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Abdelkader Benali: Welke rol kunnen boeken en lezen spelen in onze persoonlijke ontwikkeling?

27 okt. 2020

Ontdek de tips van Abdelkader Benali om kinderen & jongeren met etnisch-culturele diverse achtergrond te bereiken via taal en verhalen.

Meer lezen