Er is geen scenario, wel een mens achter een muur

"Tijdens mijn opleiding leerde ik van mijn leermeester Wannes van de Velde dat ik me moet bezig houden met wat er zich achter de muur van de mens bevindt."

"Mijn vroegere werk werd als abstract en erg moeilijk bevonden. Toch bleek volgens de educatieve diensten (van o.a. hetpaleis) mijn voorstellingen aansluiting te vinden bij leerlingen uit TSO en BSO. Daardoor werd ik gevraagd om in 4hout in Kontich een project met jongeren te begeleiden. Het gedrag dat ik daar in de klas zag, kwam me bekend voor. Toen ik zelf nog in het secundair zat, vroeg er ook niemand aan mij wat ik graag wou doen of waarvan ik droomde. Ik begon met vragen te stellen en vanuit die vragen zijn antwoorden gekomen."

Er moet gewerkt worden aan dromen

Stefan stelt die vraag dikwijls: ‘Wat is jouw droom?’

Weten waar je van droomt, is essentieel om voort te gaan in het leven. Stellen we ons die vraag wel genoeg? Zoeken we wel naar onze dromen?
Bij HETGEVOLG staat het zoeken van je dromen centraal.

(c) illustratie: Birthe Janssens

Kracht

"Het gaat over meer dan jezelf ‘overwinnen’. Het gaat om waardering krijgen voor wie je als mens bent. Het applaus krijgen op het einde van de voorstelling is zo belangrijk: het laat de mensen op het podium voelen dat zij ook een waarde hebben, dat hun verhaal waardevol is. En dát gevoel, zal deuren helpen openen, o.a. naar de arbeidsmarkt."

Verduurzaming

"Het vraagt veel inspanning en tijd om het vertrouwen te winnen bij een groep. Je loopt samen een lange, vaak moeilijke weg. Daarom wil HETGEVOLG niet meer inzetten op eenmalige projecten. We streven naar duurzame projecten die hen toelaten om zoveel mogelijk aan de dromen te werken. Na het uiten van dromen en die verbeelden op scène moeten nieuwe stappen gezet worden. Daar gaat het vaak mis. Het lukt wel om mensen te laten dromen, maar het is niet altijd makkelijk, vaak onmogelijk, om hen te begeleiden bij de volgende stappen om die droom te realiseren. Verbindingsfiguren spelen hierbij een erg belangrijke rol."

(c) illustratie: Birthe Janssens

Over Stefan Perceval

Stefan Perceval (°1973) is acteur, regisseur, directeur van de Theaterwerkplaats HETGEVOLG.
Stefan is theatermaker maar vooral ook een maatschappelijk geëngageerde bruggenbouwer.

Geef hem een kind, een jongere, een volwassene die iedereen heeft opgegeven en in een hoek heeft gemetseld, en hij laat hem schitteren en vooral: zichzelf zijn. Met die drijfveer is Stefan erin geslaagd om van HETGEVOLG een open huis te maken waar iedereen welkom is: anderstalige nieuwkomers, kansarmen, alleenreizende minderjarige vluchtelingen, jongeren uit reïntegratieprojecten, mensen met een beperking …

Stefan Perceval

Birthe Janssens over de illustraties

"Ik ben vrij spontaan te werk gegaan en eerst begonnen met een grondlaag op het blad te zetten die bestond uit vlekken en vlotte penseelbewegingen. Daarna begon ik op basis van die abstracte vlekken een compositie en een beeld uit te werken. Het was een beetje zoals hoe Stefan verteld over zijn werk, spontaan, vlot en 'in the moment'.

Bij de eerste illustratie zie je Stefan aan het woord. Wat me hier inspireerde was hoe hij vertelde over hoe belangrijk hij het vond dat mensen de tijd nemen om met elkaar praten en hoe het een grote rol speelt bij zijn producties die ontstaan vanuit de verhalen van mensen. Daarnaast heb ik ook handjes die applaudisseren geschilderd omdat Stefan ook aanhaalde dat de mensen pas het belang van theater en hun stuk begrepen wanneer er applaus door de zaal klonk.

De tweede illustratie gaat over het theaterstuk dat hij maakte met iemand die geen woord sprak tot Stefan hem vroeg wat hij leuk vond en daarop 'de sterren' antwoorde. Daarna voerde Stefan een productie met hem op over de sterren en lukte het hem om volmondig te spreken. Ik heb deze er uit gepikt omdat het iets heel poëtisch had. Ook vond ik het heel herkenbaar, ik ben zelf iemand die het spannend vindt om voor een hoop mensen te spreken. Wanneer het gaat over iets waar ik gepassioneerd door ben gaat het praten ook ineens een pak vlotter. Ook hier zijn de handjes met het applaus terug te vinden.

Birthe Janssens is één van de creatieve jongeren die ruimte krijgt bij BarVIZart.

Illustraties Birthe Janssens

Over BarVIZart

BarVIZart is het project Artistieke Ondernemingszin van Jeugdcentrum Vizit in Wilrijk. BarVIZart biedt jonge kunstenaars aangepaste ondersteuning, op maat van de artiest, zodat die tools en vaardigheden verwerft om zich verder te professionaliseren in het kunstenlandschap. Dit uit zich onder andere in het geven van zakelijk en financieel advies, het vinden van een geschikte coach en het mee nadenken over de invulling van een evenement.

Daarnaast biedt BarVIZart ruimte aan jonge makers. Op hun locatie in de Valkstraat in Wilrijk huizen een repetitieruimte, expositiehal, werkruimte, een Donkere Kamer, een zeefdrukatelier, een keramiekatelier en een naaiatelier. Maandelijks worden er activiteiten georganiseerd zoals open ateliers, infosessies en workshops waar elke jonge artiest kan kennismaken met ondernemerschap in al haar facetten.

www.vizitonline.be/barvizart

Dit was de Roadtrip Cultuureducatie 2021

De Roadtrip Cultuureducatie, dat is ook in 2021 weer een reis langs de diversiteit en rijkdom van cultuureducatie. Een boeiende reeks van events in samenwerking met partners uit de sector, boordevol (internationale) inspiratie en ontmoeting.

Ik ben benieuwd
Verslag kennisevent

Dans als therapie voor een gemeenschap

30 jun. 2021

Tijdens het tweede online evenement van de Roadtrip Cultuureducatie 2021, live uitgezonden vanuit Trix in Antwerpen op 2 juni, ging Evelyne Van Hecke van Moving Ground vzw in gesprek met experten Peter Adriaenssens en Maike Kooijmans. Zij zijn ervan overtuigd dat dans als therapie voor een gemeenschap kan dienen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Het wijktraject van hetpaleis & vzw Kras

31 mrt. 2021

Hoe een publiek bereiken dat de diversiteit van de context waarin je werkt weerspiegelt? Ontdek het praktijkvoorbeeld van hetpaleis en vzw Kras Jeugdwerk.

Meer lezen