Schatten van Vlieg 2015: Kunstzomer KLANK

Schatten van Vlieg 2015 zit er op! Binnenkort kan je op deze pagina alles lezen over Schatten van Vlieg 2016 met als thema 'kijken'. Plannen om deel te nemen aan Schatten van Vlieg? Op deze pagina vind je alles over de vorige editie. Noteer alvast dinsdag 12 januari 2016 in je agenda, want dan organiseren we de inspiratiedag bij Art Basics for Children in Brussel. 

Wat is de Schatten van Vlieg?

De Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families. In heel Vlaanderen verstoppen culturele locaties schatkisten. Deze kistjes zitten verstopt tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk,.... Gezinnen die op zoek gaan naar de schat in het museumcafé bezoeken misschien ineens de tentoonstelling, wie de schat zoekt in de bib, ontleent in één klap ook enkele boeken. Families kunnen hun schattenjacht op voorhand plannen en op UiTmetVlieg.be opzoeken waar er in hun buurt schatkistjes verstopt liggen.

Waarom organiseert Vlieg deze actie?

De zomervakantie is de periode van het jaar waarin families de meeste tijd met elkaar doorbrengen. Bovendien zit de ‘staycation’ in de lift: gezinnen die om financiële of ecologische redenen de vakantie thuis doorbrengen. Met de Schatten van Vlieg speelt CultuurNet Vlaanderen hierop in. We moedigen families aan om erop uit te trekken en het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken.

Hoe doe je mee?

Doe je mee, dan bestel je 1 schatkist en campagnemateriaal bij Vlieg en je organiseert een zoektocht. Je wordt daarbij ondersteund door het Vliegteam. Je kan de schatkist elk jaar hergebruiken en vullen met nieuw campagnemateriaal. Door kinderen te laten zoeken naar die schatkist, maken ze op een speelse manier kennis met jouw cultuurhuis. 

Het is niet meer mogelijk om in te schrijven voor deze actie, editie 2015. Probleem of vraag? Contacteer Elien Vanlaer. 

Thema 2015: klank

Elke jaar is de actie gebaseerd op een thema. Deelnemers in het verleden lieten ons weten dat dit hen de kans geeft om een nieuwe insteek te vinden voor de zoektocht en om de eigen locatie eens op een andere manier te bekijken. De volgende vijf jaren zoemen we in op de 5 zintuigen, startend met het thema klank. 

De wereld rondom ons wordt beheerst door geluiden. De meesten daarvan merken we in onze gehaaste maatschappij niet eens op. In 2015 wil Vlieg kinderen opnieuw leren luisteren, hen laten stilstaan bij de geluiden rondom hen. Luisteren naar het opwindend geritsel van het omslaan van pagina’s in een boek, geprikkeld zijn door het verrukkelijke geluid van chocomelk die door een rietje loopt of hen op zoek laten gaan naar het stilste plekje in hun gemeente. Vinden we in Vlaanderen nog een plek waar het helemaal stil is? Is stilte ook geluid? En wanneer wordt geluid dan muziek? Heeft elke locatie een eigen geluid of lijkt het geluid van alle kastelen bv. op elkaar? Heb je als museumbezoeker ook een invloed op het geluid? Bij deze en veel meer prikkelende vragen laten we kinderen in 2015 stilstaan. Ze zijn de ideale doelgroep om met dit thema aan de slag te gaan omdat ze nog heel ontvankelijk zijn voor klanken en muziek.

Elke organisatie kan met het thema aan de slag want in elk gebouw schuilen er geluiden en die variëren nog eens van dag tot dag. Om je te helpen om dit thema op jouw zoektocht toe te passen stellen we in de voorjaar van 2015 heel wat hulpmiddelen ter beschikking. Neem een kijkje bij de downloads. 

Wat zit er in de schatkist?

  • Vier affiches om de zoektocht mee in de kijker te zetten
  • Een logboek per 50 stuks 
  • Een klankdoosje voor elk kind. Bestel je 200 stuks campagnemateriaal, dan krijg je 200 klankdoosjes. Hiermee kunnen kinderen thuis aan de slag rond het thema klank. Hiermee trekken we ook in de familiale context de beleving van het thema door.
  • Vijf of tien demonstratiehartjes (afhankelijk van het aantal gadgets dat je bestelt). Op deze hartjes kunnen schattenjagers hun uniek klankspoor opnemen en zo achterlaten voor de volgende bezoeker. Vlieg, de meer dan 250 deelnemende cultuurhuizen en duizenden schattenjagers bouwen de hele zomer lang aan een klankkunstwerk LOVE SONG KLANKENBOS. 

De klankdoosjes zijn een voorsmaakje van een publicatie die Vlieg in 2015 samen met Aifoon en Musica uitbrengt rond klank.

We stellen heel wat hulpmiddelen ter beschikking voor de organisatie van je tocht en je communicatie. Je kan ze in de rechterkolom downloaden. Heb je de afgeleiden van het campagnebeeld nog in andere formaten nodig, dan kan je ze hier downloaden. 

 

Boost je zomeractie en werkt samen met/binnen de gemeente

Ontdek inspirerende tips en boeiende praktijkvoorbeelden over samenwerking met de gemeente. 

Lees de praktijkvoorbeelden over samenwerkingsverbanden binnen de gemeente

 

Updates

De voorbije maanden hebben we heel wat updates met interessante informatie verstuurd. Eentje gemist? Lees ze hier na: update 1update 2update 3update 4update 5update 6, update 7, update 8, update 9, update 10, update 11.   En ontdek hoe je het meest uit de zomeractie kan halen, welke hulpmiddelen er zijn om je actie in de kijker te zetten en hoe en met wie je kan samenwerken. 

 

Inspiratiedag

De inspiratiedag vond plaats op 13 januari 2015.

Nuttige informatie: 

Alle impressies van de dag werden verwerkt in de inspiratiegids (zie downloads):

  • praktische informatie over deelname aan de actie
  • methodieken van de workshops van Aifoon en Musica
  • good practices van CC De Kern en Huis van Alijn

 

Nieuws over Schatten van Vlieg 2015: Kunstzomer KLANK