Ieder jaar focussen we op een van de zintuigen als thema voor Schatten van Vlieg. De zintuigen zijn een toegankelijke manier om kinderen te laten kennismaken met kunst en cultuur. Ze zijn universeel, vertrekken vanuit het kind zelf en zijn daarom toepasbaar op alle locaties.

Het thema van Schatten van Vlieg 2024 is ‘smaak’. We moedigen verstoplocaties aan dit veelzijdige thema in hun zoektocht te verwerken. Via deze herkenbare rode draad kunnen families op een tongstrelende manier kennismaken met het aanbod en ruimte van de deelnemende locaties.

Proeven?

Van jongs af aan ontwikkel je je eigen smaak. Je begint bij zoet, en beetje bij beetje leer je ook de bittere en zure smaken kennen. Smaak verschilt ook naargelang de cultuur waarin je opgroeit. Veel Belgen zijn echte broodeters. In Azië gaat de voorkeur dan weer naar rijst of noedels. Wat jij exotisch vindt, is voor een ander dagelijkse kost, en omgekeerd. Op heel wat locaties ontstaan er interessante culturele smaakmixen. Bovendien verandert de smaaksensatie doorheen de jaren.

Aten Romeinen ook cornflakes als ontbijt? En eten we over 200 jaar enkel nog astronautenvoeding of insecten? Allemaal interessante vragen om te linken aan jouw aanbod.

Welke cultuur smaakt voor jou naar meer?

Musea kunnen hun creativiteit de vrije loop laten, want in de kunst vind je heel wat kunstenaars die je smaakpapillen verwennen. Hoe zou de soep van Andy Warhol proeven? Wat ligt er allemaal op tafel tijdens Het Laatste Avondmaal en kunnen we daar ook echt van proeven?

Kennen erfgoedhuizen de tafelmanieren van kasteelheren? Of de favoriete recepten van het huispersoneel?

Bibliotheken kunnen dan weer heel wat boeken in de kijker zetten die naar meer smaken. Harry Potter die het snoepkarretje op de Zweinstein Express koopt of Sjakie die in de Chocoladefabriek een hele snoepwereld ontdekt.

Buitenlocaties willen we motiveren families te laten proeven van wat de natuur te bieden heeft. Of behoort een déjeuner sur l’herbe tot de mogelijkheden? Op alle locaties biedt ‘smaak’ een uitgelezen kans om families met een frisse blik het aanbod te laten ontdekken.

Lukt het op jouw locatie moeilijk om het thema toe te passen? Wil je graag rond een ander thema werken? Combineer de twee dan!
bv. Stel dat je werkt rond het thema 'reizen' en je komt bij Italië. Dan kun je moeiteloos verbinden met het thema proeven door de kinderen verschillende ingrediënten van een pizza te laten ontdekken, zowel in boeken, schilderijen als in de tuin met diverse kruiden. Binnenkort vind je meer handige tips in onze inspiratiegids.

Waarom met het thema aan de slag gaan?

Het is niet verplicht om met het thema tast aan de slag te gaan. Enkel de schatkist van Vlieg en een stickervel voor elke schattenjager moet je aanschaffen wanneer je een schat van Vlieg verstopt. In 2023 verwerkte echter 85% van de verstoplocaties het thema in hun schattenzoektocht.

Heerlijk. De kinderen bevonden zich volledig in het thema.
mama Kirsten over de zoektocht in het Vrijbroekpark 2023

3 overtuigende redenen om met het thema aan de slag te gaan:

1. Een thema inspireert
De jaarlijkse thema-insteek nodigt uit om op een andere en verfrissende manier naar je locatie te kijken. Het Vliegteam organiseert een online inspiratiemoment rond het thema en bundelt achteraf de ideeën, tips en inspiratie zodat jij creatief aan de slag kan gaan met thema.

2. Een thema biedt de kans om samen te werken
Ieder thema geeft je de ruimte om op een andere manier aan de slag te gaan. Je wordt uitgedaagd om naar nieuwe partners op zoek te gaan. Misschien werk je dit jaar samen met lokale vogelspotters of ontdek je interessante kunstenaars in je buurt?

3. Een thema zorgt voor continuïteit
Kinderen vinden in de schatkist een kleine verrassing ontwikkeld door publiq met aandacht voor het thema. Wanneer de zoektocht naar die schatkist zich ook focust op het thema ervaren de kinderen de activiteit als een mooi geheel. Ook het campagnebeeld en de bovenlokale promocampagne van Vlieg speelt in op het thema waardoor de actie als een geheel aanvoelt en herkenbaar is.

Bovendien krijgen we veel enthousiaste reacties van schattenjagers wanneer een zoektocht gelinkt wordt aan het thema.

"We waren verrast dat er daar ook een schattenjacht was! Leuk om een extra bezigheid te hebben voor Lucas tijdens het wandelen. Het voelen geeft echt een extra dimensie aan alles! Heel leuk gevonden thema! Hopelijk kunnen we nog een schattenjacht doen! We zijn verslaafd!" Over schattenjager Lucas in het Zwin.

Schatten van Vlieg

Kinderen ontdekken jouw culturele locatie, op zoek naar de verborgen schat.

Meer weten

Meedoen met Schatten van Vlieg in 5 stappen

Nog nooit deelgenomen aan de Schatten van Vlieg? Doorloop de onderstaande stappen en je bent direct mee.

Meer lezen