Met mijn kritische oog, mijn Huawei smartphone en een arsenaal aan vragen, doorkruiste ik afgelopen vakantie Vlaanderen en Brussel met één doel: Schatten van Vlieg vinden en daarover verslag uitbrengen. De tussenstops? Trainworld (Schaarbeek), de bib van Kortenberg, de bibliotheek van Londerzeel, Connecterra (Maasmechelen), de bib van Genk en Villa Verbeelding (Hasselt). Maar welke indrukken nam ik mee naar huis?

  • Buitenzoektochten zijn tof, ook bij minder weer

“Eigenlijk is het ook eens leuk om de natuur bij dit weer te zien”, zegt Tanja van de jeugddienst van Maasmechelen terwijl we de beklimming maken naar de eerste terril. En ik geef haar gelijk. Het is misschien wel aan het druppelen, maar ook bij bewolking is de omgeving nog steeds even mooi, de wandeling even ontspannend en het zuurstof even heilzaam. Een tocht met een paar druppels? Voortaan voor mij inclusief paraplu (belangrijk!) en wandelen maar!

 

  • Echte Schattenjagers zijn inventief

Een doorwinterde schattenjager laat zich door niets tegenhouden, zo vertelde ook Ilse van de bibliotheek van Kortenberg. Een van de gezinnen die bij hen over de vloer kwam, wilde de Kortenbergse Schattenervaring – een fietstocht van acht kilometer – koste wat meemaken, en deden dat vanwege het grote aantal kilometer… dan maar met de auto! Zo konden hun (kleine) kindjes toch hun stukje van de schat mee naar huis nemen.

 

  • Een nieuwsgierig mens is er twee waard

Geef je niet meteen alles prijs, dan prikkel je de verbeelding en zorg je ervoor dat mensen (uit zichzelf) meer willen. Dat ondervond ik uit eerste hand. Aan slechts enkele van de beelden uit de sprookjestentoonstelling in de bibliotheek van Genk was een opdracht verbonden, maar toen ik naar buiten liep, had ik wel élk beeld in de bib gezien en zorgvuldig bestudeerd. De zoektocht leidde immers langs hoek 1 naar 2, 3 en 4, waardoor je, zonder er werkelijk bij stil te staan, toch door de hele bib passeerde.

 

  • Actieve opdrachten zijn populair

Dat is zo bij de jonge zoektochtzoekers, maar het bleek zeker ook het geval te zijn bij de iets minder jonge zoektochtbouwers. Het idee van een drollententoonstelling (bibliotheek Londerzeel) triggerde dan ook meteen mijn verbeelding, net als andere opdrachten, waarin je geuren moest raden (bibliotheek Genk) of jezelf kleden naar mijnwerkers met literaire ambities (Villa Verbeelding). In ieder geval: fun voor jong en oud op die manier verzekerd!

 

Maar wat mij bovenal, algemeen, over al deze puntjes heen opviel, was het volgende: elke organisatie, cultuurhuis of (sport)vereniging werkt vanuit een eigen situatie, met een eigen collectie en volgens de middelen die tot hun beschikking staan. Dat zorgt voor een context die heel specifiek is, met eigen voordelen, hindernissen en uitdagingen. Maar dé manier om die hindernissen te overwinnen, is door zelf evenveel plezier te hebben bij het maken, als je wil dat de kinderen hebben bij het spelen. Want het is ook dat plezier dat toont.