Wat doet een Huis van het kind?

Huizen van het Kind zijn samenwerkingsverbanden die lokaal vorm krijgen vanuit de lokale overheden, vrije beroepen, middenveldorganisaties, vrijwilligers en burgers. De acties die ze ondernemen hebben als doel alle aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen en jongeren zo goed mogelijk en zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te ondersteunen, door diverse levens- en beleidsdomeinen met elkaar te verbinden.

Nieuwe invulling met participatietraject voor Villa Tuur

Families aan het woord

Drie jaar geleden kreeg het Huis van het Kind in Destelbergen een nieuwe locatie. Deze verhuis naar een gloednieuwe plek bood de mogelijkheid om ook het aanbod te herbekijken.

In Destelbergen ging aan het ontstaan van Villa Tuur, de nieuwe naam voor het Huis van het Kind, een burgerparticipatietraject vooraf. Families werden bevraagd wat ze verwachten van het Huis van het Kind in Destelbergen. Uit de bevraging bleek vooral dat het een open plek moest worden waar families zich welkom voelen om vrij binnen te wandelen en waar ruimte is voor informele ontmoeting . Van daaruit werd bedacht om ook een sterke link te leggen met cultuur.

Met veel onder 1 dak

Villa Tuur biedt onderdak aan meerdere organisaties. Er is de kinder- en jeugdafdeling van de bibliotheek van Destelbergen, een consultatiebureau van Kind & Gezin en de dienst Kinderopvang van de gemeente. Daarnaast vormt Villa Tuur ook de spin in het web van een lokaal netwerk van partnerorganisaties met een kind- of jeugdwerking, die samen willen werken om meer families te bereiken. Twee maal per jaar wordt er een overlegmoment georganiseerd tussen alle partners, om elkaar beter te leren kennen zodat alvast doorverwijzen naar elkaar eenvoudiger wordt.

Het rijke aanbod van Villa Tuur

Villa Tuur voorziet cultuuraanbod voor de allerjongsten. Dit doen ze op verschillende manieren:

  • Onthaalouders en kinderdagverblijven kunnen voorleeskoffers ontlenen via de bibliotheek of de dienst kinderopvang
  • Villa Tuur en het consultatiebureau van Kind & Gezin doen mee met Boekstart waarbij jonge ouders een boekenpakketje aangeboden krijgen.
  • De vaste activiteit 'Voorlezen en knutselen' vind een keer per maand plaats op woensdagnamiddag. Er wordt een half uurtje voorgelezen en een half uurtje geknutseld rond een bepaald thema. Dit is bedoeld voor (groot)ouders en kinderen. Inschrijven is wel verplicht.
  • Daarnaast voorziet Villa Tuur een eigen cultuuraanbod onder het gemeentelijke label 'Artyshock'. Waar de cultuurdienst en de jeugddienst onder dit label activiteiten voorzien voor kinderen van lagere schoolleeftijd, voorziet Villa Tuur activiteiten voor -5 jarigen. Artyshock is een sterk gekend merk binnen de gemeente en daarom was het voor Villa Tuur makkelijk om hier aansluiting onder te vinden. Aangezien de insteek van Villa Tuur gericht is op ontmoeting en laagdrempeligheid worden de activiteiten onder het Artyshock-label voorlopig altijd gratis aangeboden.
  • Naast culturele activiteiten, kun je in Villa Tuur ook terecht voor activiteiten in samenwerking met partners uit het welzijnsveld zoals babymassages en knuffelturnen. Deze activiteiten zijn erg populair.
  • Ten slotte probeert Villa Tuur ook telkens een cultureel karretje te hangen aan grotere evenementen die in de gemeente georganiseerd worden zoals Buitenspeeldag of Leven in het park.
  • Veel activiteiten zitten nog in een testfase: uitproberen, effecten meten, haalbaarheid evalueren, ... Zo wordt er steeds bijgestuurd. Een project dat momenteel in de steiger staat is 'boek-aan-huis'. Hierbij gaan vrijwilligers voorlezen bij families thuis die de weg naar de bib en de activiteiten niet zo gemakkelijk vinden. De vrijwilliger kan dan op termijn de families ook meenemen naar de bib of de activiteiten van Villa Tuur.

Mooiste effecten?

Villa Tuur merkt duidelijk effecten van het feit dat er verschillende diensten onder één dak zitten. Daardoor komen jonge ouders al heel snel met hun baby over de vloer en is het makkelijk om hen te informeren over het volledige aanbod. Jonge ouders die met hun baby op consultatie komen bij Kind & Gezin bijvoorbeeld moeten letterlijk door de kinderafdeling van de bibliotheek lopen. Dat maakt de drempel naar de bib aanzienlijk lager.

Het gebundelde aanbod onder het label 'Artyshock' werkt ook prima. Families kunnen zo doorgroeien naar ander aanbod naarmate hun kind ouder wordt.

Obstakels of verbeterpunten?

Tijd om voldoende dingen te realiseren blijkt het grootste heikele punt voor Villa Tuur. Er is momenteel één halftijdse coördinator, die vanzelfsprekend handen tekort komt. Binnenkort verandert de functie van coördinator naar voltijds en komt er ruimte voor een extra vrijwilliger. Dit zal wat van de druk wegnemen en meer mogelijkheden bieden.

Een verbeterpunt is het bereiken van diversere families. In de praktijk blijkt vooral een vast publiek van families de weg te vinden naar de activiteiten zoals het 'Voorlezen en knutselen'. Dankzij het feit dat Villa Tuur in een netwerk met een aantal welzijns- en gezinsondersteunende organisaties zit, is het wel gemakkelijker om naar manieren te zoeken om ook families te bereiken die hun weg niet zo gemakkelijk naar de culturele activiteiten vinden. Er wordt met verschillende manieren geëxperimenteerd om hen ook naar het culturele aanbod toe te leiden.

Verder wil Villa Tuur meer structuur inrichten en minder ad hoc werken. Nu wordt er nog veel uitgeprobeerd en dat is goed, maar families geven aan ook nood hebben aan voorspelbaarheid en structuur in het aanbod. Zo bouw je ook gemakkelijker een relatie met je publiek op en kun je ook een vrijwilligerswerking uitbouwen.

Meer weten over Villa Tuur?

Neem dan contact met Delfien Versaevel, coördinator van Villa Tuur, via villatuur@destelbergen.be of via 09/2189258

Op de facebookpagina van Villa Tuur krijg je ook een mooi beeld van wat zij organiseren.

Villa Tuur in actie:

Kennisdossier

Kunst en cultuur voor baby's en peuters? Absoluut!

21 apr. 2021

Kunst en cultuur is er voor iedereen. Ook voor heel jonge kinderen. Daarom slaan het agentschap Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, VVSG, publiq en diverse partnerorganisaties de handen in elkaar om participatie aan kunst en cultuur door baby’s en peuters te stimuleren.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Podcast cultuureducatie voor de allerjongsten

22 nov. 2019

Een podcast over kennisdeling voor de allerjongsten en met tips voor leuke activiteiten.

Beluister de podcast
Praktijkvoorbeeld

Tafelmuziek

12 mrt. 2020

Ontdek hoe Musica samen met kinderdagverblijven aan de slag gaat om muziekprikkels te bieden aan de allerjongsten.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Cultuurprikkels voor de allerkleinsten

03 apr. 2020

PIEP brengt cultuuraanbod voor de allerjongsten in Leuven. Voor àlle allerjongsten, ook voor de meest kwetsbare families.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Met je baby naar de film.

17 aug. 2019

Kersverse ouders mét baby in je cultuurhuis ontvangen? Het is mogelijk. Cinema ZED en Kunstencentrum STUK organiseerden dit najaar de eerste editie van Cinema Poussette: een primeur in België.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Cultuur in de Brusselse kinderdagverblijven

26 mrt. 2020

Al meer dan 8 jaar werken Theater De Spiegel en Montagne Magique in Brussel samen om kunst naar de kinderdagverblijven te brengen.

Meer lezen