De Buitenspeeldag zet het belang van buitenspelen in de kijker en stimuleert met tal van speelprikkels en activiteiten verspreid over Vlaanderen.

De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die enerzijds kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en spelen in hun onmiddellijke woonomgeving, en anderzijds openbare besturen en ouders stimuleert om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten in die onmiddellijke woonomgeving. Het is een blijvende oproep om het buiten spelen en sporten aan te moedigen en op een positieve manier aandacht te vragen voor de specifieke noden van kinderen en jongeren in de publieke ruimte.

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon en de Vlaamse overheid en op woensdag 20 april 2022 wordt die alweer voor de vijftiende keer georganiseerd. Ook Ketnet, VTM Kids, Nick Jr. en Studio 100 TV doen mee en staken op 20 april tussen 13u en 17u al hun programma’s.

Ellen Goossens (Departement Cultuur, Jeugd en Media): “Uit recent buitenspeelonderzoek van Kind & Samenleving blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen in hun directe woonomgeving. In de stedelijke wijken spelen zelfs nog maar half zoveel kinderen als in 2008. De nood aan buitenspelen blijft dus bestaan en wordt zelfs groter. De behoeften rond buitenspelen veranderen ook met de tijd. Zo is er op dit moment een grote veiligheidsnood qua verplaatsing naar en op de speelplek."

“Het thema ‘buitenspelen’ zal altijd actueel blijven, en daarom ijveren we er jaarlijks voor om lokale besturen aan te zetten om de publieke ruimte toegankelijk te maken voor veilig spelplezier. Via de Buitenspeeldag bewustwording creëren bij lokale besturen, ouders en organisatoren is een van de acties die daartoe bijdragen.”

Alle activiteiten verzameld in 1 kalender

In de kalender op www.buitenspeeldag.be vinden (groot)ouders en begeleiders alle buitenspeeldaginitiatieven terug. Voor deze agenda werken het Departement Cultuur, Jeugd en Media, coördinator van de actie, en Bataljong, die de registraties voor de Buitenspeeldag opvolgt, samen met de publiq. Organisatoren voeren hun activiteit zelf in via de UiTdatabank, waardoor de activiteit verschijnt op de Buitenspeeldagagenda, én op talloze andere sites en kalenders, waaronder uitinvlaanderen.be, nieuwssites, gemeentelijke websites, etc.

Op www.buitenspeeldag.be wordt de agenda volledig weergegeven in de Buitenspeeldag-huisstijl. Hiervoor zorgt de widget van publiq.

Ook een agenda op maat? Wij bekijken graag met jou de beste oplossing voor jouw organisatie.

Wannes Van Ingelghem
Neem contact op met
Wannes Van Ingelghem
Partner support
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.
Praktijkvoorbeeld

Agenda op maat voor 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

22 sep. 2021

10 dagen, meer dan 750 activiteiten verzameld in een overzichtelijke kalender dankzij een eigen label en een handige widget.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Alle Open Monumentendag-activiteiten makkelijk verzameld met UiTdatabank

27 aug. 2021

Voor Open Monumentendag bouwde publiq een handige invoermodule op maat.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

UiT via het Huis van het Kind

03 jan. 2022

Via Kind en Gezin kunnen de Huizen van het Kind intekenen op een interessant groepsaanbod van online agenda’s. Een agenda op maat van jonge gezinnen.

Meer lezen