Open Monumentendag is hét bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is eenvoudig: op zondag 12 september 2021 stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen gratis hun deuren open. Het jaarthema van deze 33ste editie is erfgoed & inclusie.

Invoermodule op maat voor organisatoren

Om alle activiteiten van Open Monumentendag overzichtelijk en gemakkelijk up-to-date weer te geven op de website, gebruiken ze een invoermodule op maat gemaakt door publiq, die volledig gelijk loopt met de UiTdatabank.

Organisatoren krijgen via de algemene nieuwsbrief naar erfgoedprofessionals een link naar het inschrijfsysteem. Wanneer ze hun activiteit voor Open Monumentendag daar invoeren, zijn ze ook meteen ingeschreven voor Open Monumentendag. Tegelijk kunnen ze vanuit deze invoermodule promotioneel materiaal bestellen.

Invoeren na deadline

“25 juli was de deadline voor organisatoren om in te schrijven voor Open Monumentendag. Omdat alles via de UiTdatabank loopt, kunnen laatkomers toch nog hun activiteit toevoegen.”

Beau Van Dooren is projectleider Open Monumentendag bij Herita: “Voor ons als overkoepelende organisatie is het ook handig dat we zelf altijd aan de events kunnen. Om de kwaliteit van Open Monumentendag te garanderen, doen we immers nog manuele checks.

“Gebruiksvriendelijk en gekend”

“De meeste organisatoren zijn al vertrouwd met de UiTdatabank. Dat maakt het zowel voor hen als voor ons erg handig om op deze manier te werken. Hier en daar hebben we eigen criteria opgelegd, maar dat bemoeilijkt het invoeren zeker niet. Zo moeten organisatoren voor hun activiteit in het kader van Open Monumentendag aangeven in de UiTdatabank over welk type erfgoed het gaat, of het een locatie is die voor de eerste keer deelneemt, of het gaat om een beschermd monument…”

“Op die manier kunnen wij via tags makkelijk zoeken in de honderden activiteiten. Erg handig om te communiceren naar de pers, inspiratielijstjes te maken enzovoort.”

Ook publiq communiceert mee en voorziet een algemeen artikel op UiTinVlaanderen, een artikel onder het label Vlieg (voor families) en eentje onder UiTX (voor jongeren), elk met hun eigen insteek.

Jaarthema ‘inclusie’

Het thema van dit jaar is inclusie, vertelt Beau. “Daarom is de toegankelijkheid van de locaties natuurlijk ook een belangrijk thema. Nieuw is daarom dat organisatoren zelf kunnen aanduiden bij hun invoer in de UiTdatabank of de activiteit toegankelijk is voor mensen met een beperking. Hierbij verschijnt wel standaard een disclaimer voor het publiek. Ze moeten zelf nog contact opnemen met de organisator om na te gaan op welke manier het juist toegankelijk is. We blijven zeker inzetten op toegankelijkheid, maar voor dit jaar was dit de meest haalbare oplossing.”

Ook een agenda op maat? Wij bekijken graag met jou de beste oplossing voor jouw organisatie.

Wannes Van Ingelghem
Neem contact op met
Wannes Van Ingelghem
Partner support
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

UiTkalender op maat

Een UiTdatabank-selectie die past bij jouw publiek.

Meer weten
Praktijkvoorbeeld

UiTPAS als ‘slimme lidkaart’ voor Open Monumenten

13 feb. 2019

Herita presenteerde in het najaar van 2018 de Open Monumenten ledenbeweging. Hiervoor gebruikt Herita een ‘slimme lidkaart’, die gefaciliteerd wordt door het UiTPAS-programma van publiq.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Een overzichtelijke agenda voor liefhebbers van het bos

01 okt. 2020

Enthousiaste partners vullen de agenda met een resem activiteiten voor de Dag van het Zoniënwoud.

Meer lezen