Hoe ziet het project eruit?

Het project Curiosa groeide uit 10 jaar proberen en zoeken van Theater De Spiegel om in Antwerpen binnen kinderdagverblijven te kunnen werken. Naar aanleiding van het barokjaar in 2018 kreeg het gezelschap een potje geld van de Dienst Cultuur om een voorstelling te maken op maat van de kinderdagverblijven. In totaal werd de voorstelling gespeeld in 15 verschillende kinderdagverblijven, maar dankzij de samenwerking met de Dienst Kinderopvang hebben nog veel meer opvanginitiatieven ervan kunnen genieten.

Curiosa werd gebracht door 3 muzikanten en een manipulator, ter plekke in een kinderdagverblijf. De voorstelling speelde 2 keer per dag: 's ochtends meestal voor kleinere opvanginitiatieven uit de buurt van de plek, 's namiddags voor de kinderopvang die locatie was. Deze mix was een expliciete vraag van de Dienst Kinderopvang. In Antwerpen zijn er ongeveer 400 opvanginitiatieven, een hele uitdaging om zoveel mogelijk van hen te bereiken.

Thema van de voorstelling was uiteraard de barok en meer bepaald het verzamelen en de curiosakasten uit de barok. Het project ook uitgebouwd tot een intergenerationele activiteit dankzij een samenwerking met enkele woonzorgcentra: zo konden er telkens 15 ouderlingen naar een kinderdagverblijf komen en mee genieten van de voorstelling. Een enkele keer werd het woonzorgcentrum als locatie gebruikt waar dan een kinderdagverblijf uit de buurt naartoe kwam.

Het project was zo succesvol dat er nog een vervolg aan komt: De Spiegel zal 3 jaar lang dergelijke acties kunnen doen in kinderdagverblijven. De Dienst Kinderopvang van Stad Antwerpen gaat er bovendien nu extra budget aan toevoegen om er ook een vormingsmoment van te kunnen maken voor de kinderbegeleiders.

Mooiste effecten?

  • De voorstelling werd gebracht door 3 fantastische muzikanten die dit soort werk wilden doen, maar die ook de kwaliteit meebrachten van barokmuziek die live en op een professionele manier gebracht werd. Zo kon de muziek ten volle tot zijn recht komen en dit straalde af op het enthousiasme waarmee de voorstelling door het eindpubliek uiteindelijk onthaald werd.
  • Dankzij de inspanningen van de Dienst Kinderopvang kwam de voorstelling ook in kinderdagverblijven waar anders totaal geen ruimte was voor kunst en cultuur. Het bleek voor de kindbegeleiders enorm waardevol dat de voorstelling mogelijk maakte dat zij op een andere manier een relatie met de kinderen konden opbouwen dan enkel het verzorgende.

Obstakels of verbeterpunten?

  • Grootste struikelblok voor de kinderdagverblijven bleek het vervoer: hoe geraken we daar? Doorheen het project kon dit echter omgebogen worden tot 1 van de troeven. Er ontstond, ook tot grote verbazing van de Dienst Kinderopvang, een dynamiek bij de kinderdagverblijven om samen zo'n uitstap voor de kindjes mogelijk te maken: Kleinere opvanginitiatieven konden gebruik maken van de faciliteiten van een groter kinderdagverblijf (bv buggybussen). Zo werkten soms voor het eerst bepaalde kinderdagverbljven samen!
  • De voorstelling kon niet opgevoerd worden in alle kinderdagverblijven omdat er voldoende ruimte nodig was.
  • De Spiegel heeft veel tijd moeten steken in voorbereidende locatiebezoeken. Niet alleen voor de praktische kant, maar ook voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de kinderdagverblijven. Zij hadden immers geen ervaring met theaterproducties die hun omgeving "binnenvallen". Theater De Spiegel had in het verleden al eens in woonzorgcentra zo'n project gedaan en daaruit geleerd dat voldoende respect noodzakelijk is om dergelijke samenwerking te doen slagen.
  • Aanpassen aan de noden van de ontvangende partner, is voor de culturele partner niet altijd gemakkelijk, maar zeer belangrijk en ook waardevol. Karel Van Ransbeek, artistiek leider van De Spiegel zegt hierover: "soms moesten we onze rol ook durven aanpassen: gewoon kindjes overnemen van begeleiders zodat zij een huilend kindje konden opvangen was af en toe wat nodig was, dan moesten onze muzikanten hier ook ruimte voor maken. Zo pas je je als artistieke partner in in het verhaal van het kinderdagverblijf en is er meer kans om samen een unieke nieuwe ervaring te creëren."
  • De Spiegel vindt het zelf belangrijk om de waarde van het artistieke moment op zich te laten staan; de Dienst Kinderopvang wil er graag ook een vormingsmoment voor de opvoeders/begeleiders van maken. Dit zorgt voor een spanningsveld, maar hoeft niet problematisch te zijn. Het vormingsaspect kan wellicht in de toekomst in samenwerking met andere partners die hierin meer specialiseren uitgewerkt worden. Voor De Spiegel blijft het belangrijkste om nu juist eventjes de kans te geven aan de begeleiders om de voorstelling te kunnen meebeleven en te kunnen genieten van de reacties van de kindjes en het moment op zich.

Meer weten over dit project of de andere projecten van De Spiegel?

Neem dan contact met Karel Van Ransbeek, artistiek leider van De Spiegel, via info@despiegel.be of via +32 471 91 31 78.

Of snuister op de website van De Spiegel.

Hieronder vind je enkele afbeeldingen en filmpjes van Curiosa die je een beeld geven van de voorstelling.

Early arts baby
Onderzoek

Cultuur voor de allerjongsten? De moeite om op in te zetten!

14 feb. 2020

Waarom zou je inzetten op kunst en cultuur voor families met kinderen jonger dan 5 jaar?

Bekijk de video
Pod publiq
Verslag kennisevent

Podcast cultuureducatie voor de allerjongsten

22 nov. 2019

Een podcast over kennisdeling voor de allerjongsten en met tips voor leuke activiteiten.

Beluister de podcast
Sfeerbeeld ontbijtsessie cultuureducatie voor de allerjongsten
Verslag kennisevent

Cultuurbeleving voor de allerjongsten: hoe gaan organisaties ermee om?

Nienke Robbrecht — 18 sep. 2019

Tijdens de ontbijtsessie cultuureducatie voor de allerjongsten gingen we in gesprek met verschillende organisaties met een aanbod voor deze doelgroep. Ontdek hier hun bevindingen en tips en tricks.

Meer lezen
Villatuur12
Praktijkvoorbeeld

Cultuureducatie bij Villa Tuur - Huis van het Kind Destelbergen

24 mrt. 2020

Villa Tuur is in Destelbergen dé plek voor cultuur voor de allerjongsten, maar nog voor veel meer. Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe zij het aanpakken.

Meer lezen
Tafelmuziek 3
Praktijkvoorbeeld

Tafelmuziek

12 mrt. 2020

Ontdek hoe Musica samen met kinderdagverblijven aan de slag gaat om muziekprikkels te bieden aan de allerjongsten.

Meer lezen