Hoe ziet het project eruit?

De Spiegel bouwde in Gent met De Bijloke een samenwerking uit waarbij twee keer per jaar in het weekend een aantal voorstellingen geprogrammeerd werden voor families met jonge kinderen. Om te vermijden dat enkel het 'klassieke' publiek zijn weg vond naar de voorstellingen werd een samenwerking opgezet met VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang). Hierbij konden in de week kinderdagverblijven naar De Bijloke komen om dezelfde voorstelling daar ter plaatse te beleven. VCOK legde ook de link met de ouders zodat de kinderdagverblijven naar de voorstellingen konden komen samen met de ouders van de baby's en peuters. Zo werd de uitstap naar de voorstelling ook een alibi voor een fijn ontmoetingsmoment tussen ouders onderling, ouders en kinderdagverblijfmedewerkers, ...

Mooiste effecten?

  • De samenwerking tussen al de partners is de grootste meerwaarde: De Spiegel als producent heeft niet het gevoel gewoon uitgenodigd te zijn om een voorstelling te brengen, maar voelt zich als volwaardige partner betrokken. De structurele samenwerking, die nu al voor het derde jaar loopt, maakt een grotere openheid tussen alle betrokken organisaties mogelijk. Er wordt samen naar oplossingen gezocht bij obstakels. Zelfs bij tegenslagen (zoals besparingen bij De Bijloke) blijven de partners samen zoeken hoe ze dit project toch verder kunnen zetten.
  • De Bijloke heeft niet per se de intentie om deze doelgroep te laten 'doorgroeien' naar ander aanbod, en dat maakt deze samenwerking bijzonder: De Bijloke vindt het op zich waardevol om dat heel jonge publiek een kwalitatieve muzikale ervaring te bieden, maar ze zien wel dat ze toch ander publiek bereiken (ouders, grootouders, begeleiders) die zo De Bijloke leren kennen.
  • Niet alleen De Bijloke ontmoet nieuw publiek dankzij deze samenwerking, ook De Spiegel ontvangt tijdens de voorstellingen in de week een ander publiek dan in de weekenden. Hier zijn twee mooie oorzaken voor:
    • Stad Gent maakt dankzij de financiële bijdrage mogelijk dat de financiële drempel die er oor sommige families toch is, wegvalt bij het bezoek in context van het kinderdagverblijf.
    • Dankzij de context van de groep van het kinderdagverblijf durven meer ouders de uitstap naar een voorstelling in De Bijloke uitproberen. Veel van hen zouden anders nooit een voet in deze 'cultuurtempel' binnenzetten, omdat ze vermoeden dat het toch niets voor hen is. Zo wordt dankzij dit project ook een emotionele drempel weggenomen.

Obstakels of verbeterpunten?

  • De doelgroep 'kinderdagverblijven' was nieuw voor De Bijloke. Er was wel ervaring met schoolgaand publiek en ze wilden ze dit project eerst voor jonge kleuters doen. In het eerste jaar van het project werd met deze doelgroep getest, maar dat bleek niet zo'n goede match tussen aanbod en publiek. Gelukkig was daar partner VCOK die een rol kon spelen in het bereiken van kinderdagverblijven.
  • De nabijheid van de culturele plek is belangrijk gebleken voor de kinderdagverblijven. De Bijloke is een tijdje gesloten door werkzaamheden, waardoor het project naar een andere locatie moest trekken in een andere wijk. In de praktijk merken de partners dat er naar deze andere locatie andere kinderdagverblijven komen dan in De Bijloke.
  • De Bijloke bleek in het begin echt moeilijk als locatie voor de kinderdagverblijven. De slechte zichtbaarheid vanop straat, het gebrek aan parkeermogelijkheid, enz. bleken ontzettend grote drempels. Eenmaal deze praktische drempels voor de organiserende partners duidelijk waren, kon hierop ingespeeld worden. Na verloop van tijd groeide bij de kinderdagverblijven duidelijk vertrouwen dat ze in een warme plek terechtkwamen, waardoor de bereidheid tot verplaatsing groeide. Het is dus een verhaal van vertrouwen opbouwen. Dit bleek ook duidelijk toen VCOK in tweede instantie ook ging samenwerken met het MSK in Gent: de kinderdagverblijven die het project in De Bijloke reeds kenden waren onmiddellijk enthousiast om ook hieraan mee te doen.

Meer weten over dit project of de andere projecten van De Spiegel?

Neem dan contact met Karel Van Ransbeek, artistiek leider van De Spiegel, via info@despiegel.be of via +32 471 91 31 78.

Of snuister op de website van De Spiegel.

Kennisdossier

Kunst en cultuur voor baby's en peuters? Absoluut!

21 apr. 2021

Kunst en cultuur is er voor iedereen. Ook voor heel jonge kinderen. Daarom slaan het agentschap Opgroeien, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, VVSG, publiq en diverse partnerorganisaties de handen in elkaar om participatie aan kunst en cultuur door baby’s en peuters te stimuleren.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Cultuurbeleving voor de allerjongsten: hoe gaan organisaties ermee om?

Nienke Robbrecht — 18 sep. 2019

Tijdens de ontbijtsessie cultuureducatie voor de allerjongsten gingen we in gesprek met verschillende organisaties met een aanbod voor deze doelgroep. Ontdek hier hun bevindingen en tips en tricks.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Cultuureducatie bij Villa Tuur - Huis van het Kind Destelbergen

24 mrt. 2020

Villa Tuur is in Destelbergen dé plek voor cultuur voor de allerjongsten, maar nog voor veel meer. Ontdek in dit praktijkvoorbeeld hoe zij het aanpakken.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Tafelmuziek

12 mrt. 2020

Ontdek hoe Musica samen met kinderdagverblijven aan de slag gaat om muziekprikkels te bieden aan de allerjongsten.

Meer lezen
Onderzoek

Cultuur voor de allerjongsten? De moeite om op in te zetten!

14 feb. 2020

Waarom zou je inzetten op kunst en cultuur voor families met kinderen jonger dan 5 jaar?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Mini-Mozart

14 jun. 2019

In het Verenigd Koninkrijk organiseert de organisatie Bach to Baby concerten voor de allerjongsten.

Meer lezen