In september en oktober organiseert publiq een roadtrip langs de rijkdom van cultuureducatie. Met een lezing, debat of tafelgesprek duiken we in de verschillende hoeken van cultuureducatie. Op donderdag 11/09 konden de deelnemers kennismaken met de werking van Wisper rond ‘multiculturaliteit en kunsteducatie’.

Hoe betrek je een divers publiek?

Een divers publiek betrekken in een activiteit is niet vanzelfsprekend. In de cultuureducatieve sector worden al jaren allerlei methodieken uitgeprobeerd, de ene met meer succes dan de andere. Om onze blik op het vraagstuk ‘multiculturele kunsteducatie’ te verruimen, koos WISPER vzw ervoor om de deelnemers van de roadtrip in een onderdompeling te gooien.

We startten met een workshop die de rollen omdraait: Sally Ghannoum, een Syrische zangeres en regisseuse, leert je een Arabisch gedicht aan zonder een woord Nederlands of Engels te gebruiken. Een bevreemdende ervaring die de deelnemers laat voelen hoe het is om de taal die rond je gebruikt wordt, niet machtig te zijn.

Achteraf reflecteerden we met de deelnemers: hoe was dit om zelf te ervaren? Welke learnings nemen we mee voor de eigen werking?


4 take-aways uit de workshop met Sally Ghannoum

  • Durf de rollen om te draaien: zet de cultuur of taal van je anderstalige deelnemers in de kijker en laat hen het voortouw nemen. Zo zijn zij de experts ter zake.
  • Multiculturaliteit in kunsteducatie gaat niet alleen over het omgaan met een publiek met diverse achtergrond, maar kan ook betekenen ruimte maken voor docenten met een diverse achtergrond. Vraagstuk hierbij: hoe komen we dit talent op het spoor? De traditionele kanalen bieden hier vaak geen soelaas. Werken via tussenorganisaties die met nieuwkomers werken en via hen op zoek gaan naar geschikte docenten is meer tijdsintensief maar zal meer opleveren.
  • Deelnemen aan een activiteit in een taal die je niet (goed) beheerst vraagt erg veel energie. Volg anderstalige deelnemers van dichtbij op: geef hen een actieve rol en grijp in wanneer de aandacht verslapt.
  • Heb aandacht voor je mimiek en je houding. Niet-verbale communicatie is erg belangrijk voor een anderstalige deelnemer.


Wil je meer weten over Sally?

Sally is een Syrische zangeres en regisseuse met meer dan 10 jaar ervaring als muziekdocente voor verschillende leeftijden en nationaliteiten. Als leerkracht en kunstenares werkte ze in Syrië en Dubai. Op dit moment woont ze in Antwerpen, waar ze in 2018 optrad in de theaterproductie “Mother Song” van Mokhallad Rasem (Toneelhuis) en met haar eerste soloconcert “Absence” in de Arenbergschouwburg. Op dit moment werkt ze aan verschillende projecten die theater en film combineren.