Waarom UiTPAS voor lokale verenigingen?

Verenigingen behoren tot de kern van het lokale vrijetijdsleven in een stad of gemeente. Verenigingsinitiatieven kunnen dus niet ontbreken in het UiTPAS-aanbod. Maar waarom zou je als vereniging aansluiten? 3 goede redenenen.

  1. Administratieve vereenvoudiging.
    UiTPAS betekent een administratieve vereenvoudiging van het toekennen en verwerken van kansentarieven. Alles wordt automatisch geregistreerd en verwerkt door het UiTPAS-systeem. In de meeste UiTPAS-regio’s gebeurt de terugbetaling van de gederfde inkomsten ook centraal vanuit het stads- of gemeentebestuur. Bovendien maak je komaf met een veelheid aan kortingstarieven en -passen.
  2. Sociaal engagement
    Wanneer een organisator UiTPAS aanbiedt aan haar leden of bezoekers, geeft ze aan dat ze wil werken aan een betere wereld, waarin vrijetijdsparticipatie een recht is voor iedereen. Uiteraard is dit iets waar een organisator mee kan uitpakken. Het is een krachtig signaal dat bijvoorbeeld ook bij sponsors in de smaak valt.
  3. Extra promotiekansen
    Werken met UiTPAS vergroot je zichtbaarheid als organisatie en maakt het mogelijk om meer en nieuw publiek aan te spreken, en je trouw publiek te belonen. En dit via de gemeentelijke UiTPAS-communicatiekanalen, zoals de gemeentelijke website, UiTPAS-mails, het gemeentelijk infoblad, speciale flyers en folders, een UiTPAS-gids met alle organisatoren,... Daarnaast kan UiTPAS ook dienen als lidkaart.

En wat met de financiën?
Veel verenigingen vrezen bij het ingebruiknemen van UiTPAS een stormloop aan deelnemers aan kansentarief, en daarmee de implicaties op de eigen clubkas. De praktijk leert ons dat dit zeker niet het geval is. Want naast de financiële participatiedrempel zijn er nog andere drempels die mensen beletten deel te nemen: de sociale drempel, praktische drempels, motivatiedrempel...

Ook voorzien steden en gemeenten verschillende oplossingen om tegemoet te komen aan financiële bezorgdheden.

Jeugdverenigingen & UiTPAS

Chiro Zwevegem vertelt over hun ervaring met UiTPAS.

"Werken met UiTPAS zien we niet als verlies, maar als een aanwinst. Chiro is van iedereen!"

UiTPAS voor jeugdverenigingen: een overtuigend verhaal

Deze toolkit is een praktische handleiding voor alle UiTPAS-trekkers of UiTPAS-verantwoordelijken die hun lokale jeugdverenigingen ervan willen overtuigen om in het UiTPAS-verhaal te stappen.

UiTPAS & sportverenigingen

"Dankzij UiTPAS zijn kinderen die eerder afhaakten teruggekomen." - François De Keersmaecker (Racing Mechelen)

Sportverenigingen & UiTPAS: een vanzelfsprekende match

Deze toolkit is een praktische handleiding voor alle UiTPAS-trekkers of UiTPAS-verantwoordelijken die hun lokale sportclubs ervan willen overtuigen om in het UiTPAS-verhaal te stappen.

Sociaal, maatschappelijk engagement is een goede incentive om naar sponsors te stappen.
Geert De Brouwer
Atletiek Land van Aalst

Praktijkgids sociaal-sportief werk #1

De UGent-Leerstoel Frans Verheeke publiceerde getuigenissen van 125 sociaal-sportief werkers uit het hele land over hun visies, noden en dromen. Ook UiTPAS komt uitgebreid aan bod.

Start to UiTPAS

Voor 'Start to UiTPAS' gingen we langs bij verenigingen, clubs en organisaties in heel Vlaanderen. Ze vertellen eerlijk over hun ervaring met UiTPAS.

Meer verhalen

Leslie Ramboer van de Stad Kortrijk en Simon Clinckemaillie van KV Kortrijk
Praktijkvoorbeeld

Inclusieve sport: een uitdaging voor gebruiker, stad en sportclubs

20 nov. 2018

Het lijkt een volkssport. Maar als je het prijskaartje van een avondje voetbal bekijkt, gaat het om meer dan alleen een ticket. UiTPAS kan helpen om die drempel weg te nemen. Dat is althans het relaas van Leslie Ramboer van de Stad Kortrijk en Simon Clinckemaillie van KV Kortrijk.

Meer lezen
Aximax Zomer2020 44
Praktijkvoorbeeld

UiTPAS & jeugdverenigingen: wat vinden ze er zelf van?

10 mei 2021

We gingen langs bij drie jeugdverenigingen en vroegen naar hun ervaring met UiTPAS. Lees hier drie eerlijke interviews.

Meer lezen
IMG 4079 2
Verslag kennisevent

Zo gebruiken een atletiekvereniging en theaterhuis UiTPAS

07 feb. 2020

"UiTPAS geeft ARSENAAL/LAZARUS ook extra zichtbaarheid binnen de stad.”

Meer lezen