Benjamin Verhegge, nationaal coördinator bij KSA, vertelt waarom UiTPAS zo goed past bij deze jeugdvereniging: "Jeugdwerk an sich is redelijk goedkoop, maar niet voor iedereen."

"Met KSA denken we al langer na over hoe we iedereen nog meer welkom kunnen heten. We brengen drempels in kaart en zoeken hier oplossingen voor. De financiële drempel is er een van. Zo hebben we een eigen steunfonds in het leven geroepen, dat nog steeds beschikbaar is. Om de financiële drempel te helpen verlagen, hebben we in UiTPAS de geschikte partner gevonden."

Onzichtbare armoede

"Kansarmoede is niet altijd zichtbaar, waardoor het voor onze medewerkers en leiding niet makkelijk is om de behoeften van bepaalde leden op te sporen."

"UiTPAS zorgt ervoor dat deze noden 'zichtbaar' gemaakt woorden, maar wel op een anonieme manier. Omdat iedereen dezelfde UiTPAS heeft, valt het nooit op wie deelneemt aan kansentarief."

Groeiende bekendheid

"Vanuit de lokale KSA-groepen is er alvast veel belangstelling. Het UiTPAS-item in de nieuwsbrief was alvast een populair item. En dat enthousiasme begint zich ook naar de praktijk te vertalen: in een grootstad hebben we bijvoorbeeld een groep met al 23 leden aan UiTPAS-kansentarief."

"Naast onze nieuwsbrief zetten we ook ons tijdschrift en sociale media in om de boodschap tot bij alle lokale afdelingen te brengen."

De 'administratieve last' is erg relatief in vergelijking met wat we ervoor terugkrijgen
Benjamin Verhegge
Nationaal coördinator KSA

Financiële en administratieve investering

"Omdat laagdrempeligheid deel uitmaakt van onze kernwaarden, is het ook noodzakelijk om initiatieven hierrond in te bedden in onze begroting. We kunnen ook middelen uitrekken vanuit ons eigen steunfonds."

"De concrete financiële afhandeling verloopt makkelijk. Het was eerst even zoeken, maar eenmaal dat is gebeurd, loopt het erg vlot. De 'administratieve last' is erg relatief in vergelijking met wat we ervoor terugkrijgen."

KSA-groepen die aangesloten zijn als UiTPAS-partner bij een stad of gemeente geven alle UiTPAS-houders standaard 25 UiTPAS-punten per inschrijvingsjaar bij KSA. Ingeschreven leden en leiding die een UiTPAS hebben met kansentarief hoeven dat werkingsjaar het inschrijvingsgeld dat verschuldigd is aan de koepel niet te betalen. Voor een heel werkjaar is dat 20,50 euro, na 15 februari is dat 18 euro, net zoals bij het steunfonds.

KSA biedt ook op nationale en provinciale initiatieven korting voor leden en leiding die een UiTPAS hebben met kansentarief. Leden en leiding die zijn ingeschreven met kansentarief voor een nationaal of provinciaal initiatief hoeven maar 20% van de prijs te betalen, de overige 80% wordt dan betaald door KSA. Bij nationale en provinciale initiatieven vallen er ook punten te sparen voor alle UiTPAS houders, 1 punt per dag van een initiatief.

Wil jij met jouw (koepel)vereniging of organisatie ook bovenlokale UiTPAS-aanbieder worden, en zo je aanbod toegankelijker maken voor een groter publiek? Helene legt je uit hoe dit in zijn werk gaat en wat je ervoor terugkrijgt.

Helene D'Haeseleer
Neem contact op met
Helene D'Haeseleer
Partnermedewerker UiTnetwerk
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Bovenlokaal UiTPAS-aanbod

Maak je aanbod toegankelijk voor een groter publiek met UiTPAS. Hoe doe je dat en welke voordelen haal je hieruit?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Willemsfonds wordt bovenlokale UiTPAS-partner

14 dec. 2020

Vanaf 2021 wordt het Willemsfonds bovenlokale UiTPAS-partner. Dit betekent dat het landelijke Willemsfondsaanbod deel wordt van het UiTPAS-aanbod. Wat zijn de voordelen en hoe pakken ze dit aan?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

“Culturele uitsluiting heeft meer impact dan financiële uitsluiting.”

05 jun. 2019

4AD is een van de eerste bovenlokale aanbieders van UiTPAS met kansentarief, en heeft duidelijk een missie voor ogen.

Meer lezen