RONIN M.M.A vzw is een vechtsportclub in Blankenberge. Sinds een tijdje zijn ze actief met UiTPAS bij Regio Brugge. We spraken met Eric Van Vaerenbergh, voorzitter van de club. Voor hem is het belangrijk om UiTPAS aan te bieden in zijn sportclub, zodat iedereen op gelijke voet aan sport kan deelnemen en zo zijn of haar persoonlijke doelen kan bereiken of een grote sportprestatie kan neerzetten.

Het is voor mij essentieel om een inclusieve omgeving te creëren, waar iedereen welkom is, ongeacht hun financiële situatie.
Eric Van Vaerenbergh
Voorzitter van de vechtsportclub RONIN M.M.A

Waarom ben je gestart met UiTPAS in je sportclub?

Als iemand die persoonlijke ervaring heeft met kansarmoede begrijp ik de uitdagingen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Het is dan ook voor mij essentieel om een inclusieve omgeving te creëren, waar iedereen welkom is, ongeacht hun financiële situatie. Deze overtuiging heb ik vanaf het prille begin uitgedragen, zelfs voordat UiTPAS werd geïntroduceerd in onze sportclub. Een van de problemen was wel dat mensen openlijk moesten praten over het feit dat ze hulp nodig hadden. Dat kan een drempel vormen om uiteindelijk de stap te zetten tot een sportlidmaatschap. Het is ook de belangrijkste reden waarom ik al een tijdje met UiTPAS wilde werken, al vraagt dit wel wat voorbereiding.

Welke stappen heb je genomen voordat de leden UiTPAS konden gebruiken?

Ik heb nauw samengewerkt met Maarten Baert, de lokale verantwoordelijke voor UiTPAS in Blankenberge. We hebben regelmatig samengezeten om alle mogelijkheden te bespreken. Hij heeft me waardevolle ondersteuning geboden, zoals zijn instructiefilmpje waarin hij helder uitlegt hoe je met UiTPAS omgaat. Dit delen we regelmatig op onze sociale media.

Daarnaast hebben we een grondige proefperiode van ongeveer drie maanden doorlopen. Hierdoor konden we eventuele fouten oplossen nog voordat we het systeem officieel in de club lanceerden. Een vlotte start was voor mij van groot belang.

© RONIN M.M.A.
UiTPAS haalt stigmatisering weg, waardoor mensen op een subtiele manier kunnen aangeven dat ze recht hebben op het kansentarief.
Eric Van Vaerenbergh
Voorzitter van de vechtsportclub RONIN M.M.A

Wat is er veranderd sinds je werkt met UiTPAS?

Op dit moment maken meer dan 10 mensen gebruik van UiTPAS met kansentarief in onze club. Wij als sportclub hebben het altijd belangrijk gevonden dat iedereen kan deelnemen. Mensen die moeite hebben met het betalen van hun lidgeld helpen we dus graag. Het probleem in het verleden was dan wel dat je hier openlijk over moest communiceren. UiTPAS biedt hiervoor een oplossing. UiTPAS haalt stigmatisering weg, waardoor mensen op een subtiele manier kunnen aangeven dat ze recht hebben op het kansentarief.

Bovendien verdwijnt het schuldgevoel van leden tegenover de club omdat in het verleden de club een heel groot deel tussenkwam in de kosten. Nu worden de kosten verdeeld met de gemeente, waardoor het draagbaar wordt voor ons. Nu mensen daarover geen schuldgevoel meer ervaren, kunnen ze zich volledig concentreren op de sport zelf. Dat was ook het geval bij Isaura. Isaura is al meer dan 5 jaar actief in onze club. Financieel heeft ze het niet altijd even gemakkelijk, met de club kwamen we tussen voor een groot deel van de kosten. Met als gevolg dat ze vaak vroeg of ze kon helpen voor of tijdens de trainingen, wat vaak voortkwam uit het verlangen iets terug te doen en niet zomaar hulp te aanvaarden.

Met de introductie van UiTPAS heb ik het idee dat ze zich nu veel beter kan concentreren op de trainingen. Dit heeft zich vertaald in een indrukwekkende sportprestatie: tijdens de European Ground Fighting Championships in Bonn behaalde ze een welverdiende zilveren medaille. Dit illustreert op prachtige wijze waarom het belangrijk is om iedereen de kans te geven om aan sport deel te nemen. Dit geldt niet alleen voor het aantrekken van talent, maar ook zodat elk individu de kans krijgt om persoonlijke doelen te bereiken. Daar ben ik UiTPAS regio Brugge dan ook heel dankbaar voor.

Verslag kennisevent

Sociaal-sportieve initiatieven bieden kansen voor iedereen

12 jan. 2024

Tijdens het publiqForum vertelden Gijs Justaert van Demos vzw en Lien de Bruycker van G-sport over sociaal sportieve initiatieven.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Sportmateriaal aan zachte prijzen met UiTPAS

24 jun. 2022

Enkel korting krijgen op het lidgeld is vaak niet voldoende, ook sportkledij en materiaal kan handenvol geld kosten. Paspartoe Brussel en UiTPAS Oostende tonen hoe zij hierop inspelen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Karateclub Diksmuide: leden én club baat bij UiTPAS

03 okt. 2019

"Dit betekent een belangrijke tijdswinst voor zowel de club als de leden."

Meer lezen