UiTPAS verlaagt de drempel naar sportactiviteiten of lidmaatschap bij een sportclub. Voor mensen zonder kansentarief kan een gratis beurt tegen UiTPAS-punten een duwtje in de rug zijn, mensen met kansentarief kunnen makkelijker deelnemen dankzij fikse kortingen.

Maar om sport te beoefenen heb je vaak aangepaste kledij en materiaal nodig, wat een extra drempel kan betekenen. Paspartoe Brussel en UiTPAS Oostende tonen hoe zij hierop inspelen.

Sportswitch: een Brussels initiatief

Om mensen nog laagdrempeliger aan sport te laten doen, richtten de VGC-sportdienst en Les Gazelles de Bruxelles (een socio-sportieve organisatie die via joggen kansarmen empowert) Sportswitch op. Het concept is eenvoudig, het effect groot.

Sportswitch is een online webwinkel én een fysieke winkel GC Nekkersdal in Laken waar iedere Brusselaar terecht kan voor sportkleding. Via verschillende inzamelpunten komt hier het sportgerief binnen dat nog een tweede ronde mee kan.

© Sportswitch


Betalen gebeurt met een stempelkaart. Brusselaars met het statuut van verhoogde tegemoetkoming ontvangen elk jaar 1 gratis stempelkaart. Andere Brusselaars betalen 15 euro voor diezelfde stempelkaart.

Elk kledingstuk is een bepaald aantal punten waard : T-shirt en short 1 punt, broek en sweater 2 punten, schoenen en jassen 3 punten. Sporters kunnen komen kijken in de winkel of sportkleren online reserveren.

© Wim Wetsels

Daarnaast wordt ook de link met Paspartoe gemaakt. De medewerkers kunnen ter plaatse Paspartoe-kaarten aanmaken en pashouders kunnen er punten sparen en omruilen. Voor 30 punten kunnen sportievelingen (in wording) een kaart t.w.v. 15 euro inruilen.

Paspartoe organiseert ook rondleidingen in de winkel voor kaarthouders met kansentarief om de drempel nog een stukje te verkleinen.

Oostende slaat handen in elkaar met de Kringwinkel

In Oostende bestonden al veel initiatieven om sporters te bedienen met voordelige sportkledij en materiaal. Zo boden sommige sportclubs bijvoorbeeld al tweedehands uniformen aan hun leden aan. Maar de nood bleef bestaan om een meer centraal aanbod te creëren, waardoor mensen voor al hun materiaal slechts 1 plek moeten bezoeken.

Daarom ging stad Oostende de samenwerking aan met de Kringwinkel. Dankzij de inspanningen van de Kringwinkel was het niet nodig om een nieuwe locatie in te richten of om vrijwilligers te zoeken om een tweedehands sportwinkel draaiende te houden. De Kringwinkel neemt al het logistieke werk op zich, de stad faciliteert en voert promotie voor het project.

De kledij en het materiaal dat in de speciaal ingerichte sporthoek in de Kringwinkel wordt aangeboden, komt via verschillende wegen daar terecht. Zo koopt de stad o.a. einde reeks collecties aan een voordelige prijs op bij twee sportwinkels, en is er een vaste inzamelbox aan het zwembad en 'reizende box' die om de twee maand op een andere plek staat. Ook voor het maandelijks leegmaken van de box en het controleren en sorteren van het ingeleverde materiaal staat de Kringwinkel in.

Het spreekt voor zich dat de materialen de deur uitgaan aan zeer democratische prijzen. En wie een UiTPAS met kansentarief heeft, krijgt daarbovenop nog eens 50% korting. Er staat ook geen limiet op het aantal aankopen dat iemand kan doen.

De stad leverde een smartphone aan de kringwinkel waarmee de medewerkers via de mobiele UiTPAS balie-app het kansenstatuut kunnen nakijken.

Het initiatief werd in de kijker gezet met een persmoment met o.a. de Oostendse zeilster Emma Plasschaert en spelers van Basketbalclub Oostende. Daarnaast staat de nieuwe plek van de box in elk stadsmagazine en wordt er vooral veel digitale communicatie gevoerd. Via de sportraad blijven de clubs op de hoogte van het project. Brugfiguren en toeleiding via sociale partners blijven de belangrijkste wegen om het doelpubliek de weg naar de winkel te helpen vinden.

Volgens sportfunctionaris Stijn Sabbe is het project absoluut een succes: “Sinds de start eind 2021 tot de tussentijdse evaluatie in februari 2022 werd er al meer dan 300 kilo materiaal verzameld, wat neerkomt op zo’n 1000 stuks. Daarvan werd zo’n 200 kilo verkocht aan 300 mensen."

Ook de Kringwinkel is erg tevreden met de samenwerking. Stijn: "Uit de evaluatie bleek dat het binnengebrachte materiaal echt in goede staat is. Ook de verkoop loopt goed en werken met de UiTPAS aan kansentarief verloopt ook vlot."

Bekijk de reportage.

Verenigingen en UiTPAS

Hoe zetten sport-, jeugd- en andere verenigingen UiTPAS in voor hun werking en welke voordelen halen ze eruit?

Meer lezen

UiTPAS als lidkaart

Gebruik UiTPAS als lidkaart, vriendenpas, bibliotheekkaart en meer!

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Karateclub Diksmuide: leden én club baat bij UiTPAS

03 okt. 2019

"Dit betekent een belangrijke tijdswinst voor zowel de club als de leden."

Meer lezen