Inclusiviteit is altijd een kernbegrip geweest in de werking van scoutsgroep De Zebra’s. Ze geloven er sterk in dat iedereen de kans moet krijgen om deel te nemen aan avonturen van de scouts, ongeacht de financiële achtergrond. Ruim twee jaar geleden omarmden ze daarom het UiTPAS-initiatief – op die manier willen ze kinderen en jongeren een kans bieden om laagdrempelig deel te nemen aan scouting.

Met UiTPAS kunnen leden bij De Zebra’s korting krijgen op alle kosten die bij de scouts komen kijken: inschrijvingsgeld, activiteiten, kampen en materiaal. Lotje is oud-leidster bij de Zebra's en ondersteunt nu de nieuwe leiding. Ze ijverde mee voor de implementatie van UiTPAS voor De Zebra’s en vertelde ons over haar ervaringen.

De eerste stappen richting UiTPAS

Het UiTPAS-verhaal kende voor De Zebra’s een startpunt in 2022. “Het begon toen allemaal met een bewuste beslissing om diepgaand na te denken over armoedevraagstukken en hoe we mensen met minder financiële mogelijkheden beter kunnen betrekken bij onze werking”, vertelt Lotje. “Het was een ouder van een van onze leden die werkte voor UiTPAS Gent en ons op dit spoor zette.”

Sindsdien heeft UiTPAS een belangrijke rol gekregen binnen de werking van De Zebra’s. Ze zetten zich daarom sterk in de kennis errond ook naar volgende generaties van de scoutsleiding over te dragen. “Dit verloopt best vlot”, aldus opvolger Yanne die de werking rond UiTPAS bij De Zebra’s tegenwoordig op zich neemt. “Het was even inwerken, maar het systeem is goed gedocumenteerd door de vorige leiding en daardoor was ik er snel in mee.”

Met UiTPAS kunnen ouders op een meer discrete wijze aantonen dat ze recht hebben op het kansenstatuut. Dat maakt het aanvragen van de kortingen laagdrempeliger.
Lotje
Assistent-eenheidsleiding De Zebra's

De combinatie van UiTPAS met eigen kortingssysteem SOM

Ook voordat ze met UiTPAS van start gingen, werd de werking van De Zebra’s reeds gekenmerkt door een sterke inzet voor inclusiviteit. Ze werkten daarvoor met het kortingssysteem SOM, dat door koepelorganisatie FOS Open Scouting in het leven werd geroepen. “SOM (solidariteit op maat) is een systeem dat werkt op basis van vertrouwen. Ouders moeten geen bewijs indienen van hun financiële situatie om toch recht te hebben op korting of vermindering.”

Sinds 2022 combineren De Zebra’s het SOM-systeem met UiTPAS. “Met UiTPAS kunnen ouders op een meer discrete wijze aantonen dat ze recht hebben op het kansenstatuut. Dat maakt het aanvragen van de kortingen laagdrempeliger. Bovendien is het ook voor ons gemakkelijker, we hoeven gewoon een foto van de UiTPAS of het kaartnummer te vragen.” Verder is de combinatie van beide systemen een bewuste keuze. "Op deze manier kunnen we ook leden die niet in een UiTPAS-gemeente wonen kortingen aanbieden. Zo heeft iedereen de kans om goedkoper naar de scouts te komen, dat is iets wat we erg belangrijk vinden.”

De weinige tijd die we erin staken werd bovendien terugbetaald door de blijdschap van de kinderen.
Lotje
Assistent-eenheidsleiding De Zebra's

UiTPAS als succesverhaal bij De Zebra’s

“Onze ervaring met UiTPAS is uitsluitend positief”, getuigt Lotje. “Voor ons waren er erg weinig struikelblokken en uitdagingen. De grootste drempel was om ons te informeren over UiTPAS en de eerste stap te zetten richting het systeem. Daarna werden we goed begeleid door onze UiTPAS Regio Gent, die heel geëngageerd is wat betreft UiTPAS. Qua tijdsinvestering is dit voor ons dus goed meegevallen. De weinige tijd die we erin staken werd bovendien terugbetaald door de blijdschap van de kinderen.”

“We zouden UiTPAS zeker aanbevelen aan scoutseenheden die hier nog niet mee werken, al weten we dat dit moeilijker ligt voor eenheden in gemeenten die niet deelnemen aan UiTPAS.” Toch breidt de werking van UiTPAS zich uit. Vanaf september zal ook de overkoepelende organisatie, FOS Open Scouting, ermee van start gaan. Stafmedewerker diversiteit bij FOS, Lop Vansteenbrugge, legde uit dat de vraag voor de uitbreiding vooral kwam vanuit de eenheden zelf.

Praktijkvoorbeeld

Koepelorganisatie FOS Open Scouting zet in op UiTPAS

10 apr. 2024

FOS Open Scouting wil dat iedereen kan deelnemen aan scouting. De verdeelsleutel van UiTPAS helpt de drempels te verlagen. Ontdek hoe zij dit aanpakken.

Meer lezen
Tips & tricks

Met UiTPAS in de (lokale) pers

08 apr. 2024

Perscommunicatie is een uitstekende manier om je inwoners voor de eerste keer te laten kennismaken met UiTPAS. Hoe gebruik je de kracht van de lokale pers om de bekendheid van UiTPAS te vergroten en je inwoners te informeren? Deze tips helpen je op weg!

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

UiTPAS bij RONIN M.M.A vzw: een sportieve stap naar inclusiviteit

02 feb. 2024

Voor vechtsportclub RONIN M.M.A is het belangrijk om UiTPAS aan te bieden voor hun leden. Zo kan iedereen op gelijke voet aan de sport deelnemen en zo zijn of haar persoonlijke doelen bereiken of een grote sportprestatie neerzetten.

Meer lezen