Wat doet RADAR?

RADAR zag voor het eerst het licht begin oktober 2020. Het platform is een samensmelting van twee unieke, culturele initiatieven in Mechelen: H30 en Talentenfabriek Mechelen. Jonge creatieve Mechelaars konden in de artistieke werkplek H30 hun talent ontdekken en ontplooien. Ondernemende kunstenaars en creatieven, die steun nodig hadden bij de ontwikkeling van eigen projecten en wilden doorgroeien naar een (semi)professioneel parcours, konden dan weer terecht bij Mechelen Talentenfabriek.

Door de krachten van beide werkingen te bundelen, kan RADAR met één sterke aanpak en de inbreng van uiteenlopende partners opkomend creatief talent langdurig ondersteunen en hen de kansen geven die nodig zijn om te groeien. Dat doet het platform aan de hand van drie grote pijlers: fungeren als aanspreekpunt, tijdelijke ruimtes voorzien en trajectondersteuning aanbieden.

RADARPUNT

Collectieven, individuele kunstenaars en organisaties kunnen met al hun vragen, ideeën en projecten terecht bij RADAR. Het aanspreekpunt fungeert voor een hele brede doelgroep. Wie bij het RADARPUNT aanklopt, wordt doorverwezen naar een andere organisatie of gekoppeld aan het eigen aanbod van RADAR. Creatievelingen zijn er aan het juiste adres voor tips, informatie en inspiratie op maat, contactgegevens van interessante partners, advies en begeleiding.

RADAR geeft ruimte

RADAR voorziet gratis tijdelijke ruimtes zodat beginnende creatievelingen zich verder kunnen ontplooien. De ruimtes kunnen ingevuld worden als residentie, werkatelier, repetitieruimte, … Er zijn 3 mogelijkheden: H30, Artenova en Brandwerk. Op basis van de noodzaak wordt de aanvrager gekoppeld aan een plek. Zo stelt H30 zo’n 6 verschillende ruimtes ter beschikking, die dienen voor korte repetities en residenties. Artenova is daarentegen een rondreizend concept met individuele ruimtes en gedeelde werkplekken.

RADAR geeft een boost

RADAR fungeert als springplank voor creatieve projecten en ideeën. Dat doet het platform door ondersteuning te bieden aan creatievelingen. RADAR zoekt samen met hen naar de ideale formule om hun projectidee verder te laten evolueren. Door samen in te zoomen op de noden, slaagt RADAR erin om trajectondersteuning op maat aan te bieden. Welke vormen kan die ondersteuning aannemen?

  • Zakelijke en/of artistieke begeleiding
  • Een financiële impuls om aanvragers op weg te helpen
  • Matchmaking met gelijkgezinden, netwerk en partners
  • Ruimte voor eenmalig experiment of langere residentieperiode
  • Een work in progress, eerste try-out of toonkansen in de stad Mechelen

Voorbeeld: Stephanie Plas en haar project LOV

Via een open call pitchte Stephanie Plas haar idee, project LOV, om de publieke ruimte op een creatieve manier vorm te geven. Ze droomde ervan om te fungeren als verbinder tussen kunstenaars in de stad, bewoners en handelaars, die al dan niet opzoek zijn naar creativiteit. RADAR matchte haar idee met de vraag van stad Mechelen om een tijdelijke inrichting voor de Onze-Lieve-Vrouwestraat, die autoluw zou worden, te voorzien. Dat gaf Stephanie de mogelijkheid om haar concept zo'n drie maanden uit te voeren. Ze bracht kunstenaars, bewoners en handelaars samen en liet hen brainstormen over de tijdelijke invulling. Uiteindelijk ontstonden in de autoluwe zone permanente en tijdelijke werken van de kunstenaars groenelementen, uitbreiding van caféterrassen en een moestuin voor de bewoners. Dankzij de experimenteerruimte, die RADAR haar bood, kon ze haar project verder laten groeien en ontwikkelen tot vzw STUIFMEEL.

Wat vinden andere creatievelingen van RADAR?

Klik op de foto's en ontdek hun mening.

Wil je meer weten over RADAR?

Annelien Van Damme, coördinator van RADAR, gaf tijdens het publiqForum 2020 meer uitleg over de werking.