De missie van Hete Kolen
Doorheen het jaar is er heel wat te doen in Genk, maar vele jongeren geven aan dat ze een tekort aan activiteiten ervaren die ze interessant vinden. Als antwoord hierop riep de jeugddienst van Stad Genk drie jaar geleden Hete Kolen in het leven. Hete Kolen is het jongerenplatform van Genk dat alle evenementen voor jongeren verzamelt en promoot. Het platform wil jongeren actief betrekken bij het stadsleven door hen te ondersteunen in het organiseren van eigen activiteiten.
Jongeren willen zichzelf in communicatie kunnen herkennen. Hoe meer we Hete Kolen loskoppelen van de stad, hoe meer eigenaarschap de jongeren voelen.
Hete Kolen, een participatief project
De Genkse jongeren kregen van bij de opstart inspraak in de ontwikkeling van het jongerenplatform. De jeugddienst peilde via bevragingen welke activiteiten jongeren missen, hoe ze betrokken willen worden, wat ze nodig hebben om zelf dingen te organiseren etc.
Ook de vormgeving van het label kwam in samenspraak tot stand. Het was een bewuste keuze om de huisstijl los te koppelen van de bestaande huisstijl van Stad Genk. Noëmi Murru, coördinator Hete Kolen: “Jongeren voelen zich niet aangesproken door de algemene stadscommunicatie. Het is belangrijk om de communicatie volledig op hen af te stemmen, zodat ze zich erin herkennen. Hoe meer we Hete Kolen loskoppelen van de stad, hoe meer eigenaarschap de jongeren voelen.”
Door de keuze voor een nieuwe huisstijl vroeg het wel wat geduld om naamsbekendheid op te bouwen. Stilaan begint de energie te lonen en vinden jongeren zelf hun weg naar het platform.
Een eigen jongerenkalender
Enerzijds wil Hete Kolen jongeren informeren over het aanbod in Genk. Daarvoor verzamelen ze de activiteiten in een kalender, die ze promoten via hun communicatiekanalen. Er is één vaste medewerker bij Stad Genk die focust op de communicatie van Hete Kolen.
De content wordt gemaakt samen met een mediateam van jongeren. Dit is een enthousiaste WhatsApp-groep met jongeren die zich kandidaat stellen om als reporter naar evenementen in Genk te gaan om er fotoreeksen, Instagramstories en TikToks over te maken. De reporters krijgen hiervoor een kleine vergoeding, maar ze doen het vooral vanuit hun motivatie om een portfolio op te bouwen, Noëmi Murru: “Ons doel is om ze te ondersteunen totdat ze zelfstandig aan de slag kunnen als fotograaf, videograaf of content creator.” Om dit leerproces te stimuleren, organiseert Hete Kolen workshops met professionals in het vak.
We willen jongeren ondersteunen totdat ze zelfstandig aan de slag kunnen als fotograaf, videograaf of content creator.
Samen organiseren
Anderzijds wil Hete Kolen inspelen op het tekort aan activiteiten voor jongeren in Genk door hen te begeleiden om zelf evenementen te organiseren. Deze begeleiding gaat van het aanvragen van subsidies tot het zoeken van een locatie. Noëmi droomt van een bruisend stadscentrum voor jongerenbeleving: “Vandaag botst Hete Kolen regelmatig op een gebrek aan locaties waar jongeren vrij kunnen experimenteren en organiseren.” Het gaat dan bijvoorbeeld over ruimtes waar er geen probleem is met geluidshinder.
Maak jongeren warm voor het cultuur- en vrijetijdsaanbod in jouw stad of gemeente
Wil jij jongeren ook warm maken voor het cultuur- en vrijetijdsaanbod in jouw stad of gemeente? Kom dan op 3 december naar het publiqForum in Brussel. In de sessie ‘Jongeren als co-curator - ook in jouw gemeente, samen met UiTX’ vertelt Bauke Van Herck van COMEET (het samenwerkingsplatform voor cultuurregio Meetjesland) hoe zij samenwerken met jongeren om een lokale UiTX-agenda te cureren en content te maken
Lees ook:
Hoe maak je jongeren warm voor cultuur?
Drie pilootsteden met een lokale UiTX-agenda doken in de wereld van jongerencommunicatie. Ontdek met welke inzichten ze aan de slag gaan.
Jongeren aan het roer: het verhaal van Cultuurshock bij 30CC
Ongeveer een jaar geleden kreeg Pieter Pyck de opdracht van 30CC om een participatieve jongerenwerking op te zetten. Tijdens het publiqForum nam hij ons mee in zijn verhaal en deelde hij zijn indrukwekkende verwezenlijkingen van het afgelopen jaar.
UiTX geeft cultuurprijzen weg op studenten kick-offs
Het academiejaar gaat weer van start en de steden verwelkomen opnieuw een heleboel studenten. En als er jongeren zijn, is UiTX ook van de partij.