Moeders organiseren

Uit het onderzoek kwamen enkele interessante tips naar voor. Zo blijkt dat cultuur nog steeds een vrouwenzaak is: 67% van de activiteiten wordt door de vrouw in het huishouden gepland. Richt je communicatie dus minstens naar moeders en denk na waar je hen kan vinden.

Zoek families op

Daarnaast kan je eens op alternatieve plekken communiceren waar families met (heel) kleine kinderen wel al komen, zoals het zwembad tijdens het plonsuurtje of een wandeldomein met buggyproof wandelroutes. Zo maak je gemakkelijk kennis met een nieuw publiek.

Verwondering

Tine Rommens van Kind & Gezin en Ellen Hanssens van het departement CJM benadrukten het belang van verwondering en ontroering. Ook de allerjongsten kunnen verwonderd zijn, en cultuur moet hen deze kans geven. Zo krijgt cultuur van begin af aan een vanzelfsprekende plaats in het dagelijks leven van jonge kinderen en wordt ongelijke deelname van het begin aangepakt. Ook voor de ouders is dit belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek:

“In een gezin met jonge kinderen zijn ouders vooral bezig met verzorgende activiteiten. Door hen samen aan cultuur te laten participeren, leer je als ouder je kind op ‘n andere manier kennen.”

Betrek lokale partners

Het Departement CJM publiceert in het voorjaar een visietekst vol argumenten waarom het belangrijk is in te zetten op de allerjongsten. Deze doelgroep bereiken, kun je echter niet alleen. Kim Crabeels van PIEP! en Delfien Versaevel van Huis van het Kind Destelbergen werken hiervoor samen met lokale partners. Zij geven als tip: stap naar welzijnsactoren in je buurt om samen zoveel mogelijk families te bereiken, en toets je plannen af aan de 7 B’s van toegankelijkheid.

Meer over cultuur voor de allerjongsten

Verslag kennisevent

Cultuurbeleving voor de allerjongsten: hoe gaan organisaties ermee om?

Nienke Robbrecht — 18 sep. 2019

Tijdens de ontbijtsessie cultuureducatie voor de allerjongsten gingen we in gesprek met verschillende organisaties met een aanbod voor deze doelgroep. Ontdek hier hun bevindingen en tips en tricks.

Meer lezen