Stap 1: een introductie

Schatten van Vlieg is een zomeractie voor families. In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen cultuur- en vrijetijdslocaties schatkisten. Deze kistjes zitten verstopt tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk,...

Deelnemende organisaties zetten zelf een zoektocht op poten en worden daarin ondersteund door Vlieg, onder andere met een inspiratie- en communicatiegids, beeldmateriaal en voordelig campagnemateriaal.

De actie mikt op gezinnen/groepen met kinderen tot 12 jaar. Vanaf 2020 zetten we ook in op de allerjongsten vanaf 0 jaar.

Bekijk de veelgestelde vragen.

Stap 2: team up!

Samenwerken met partners zoals cultuurhuizen, gemeentediensten of andere vrijetijdslocaties levert heel wat voordelen op. Zijn er verstopplaatsen in jouw buurt die al deelnamen aan Schatten van Vlieg? Of wil je in zee gaan met verrassende partners die niet noodzakelijk zelf een schat van Vlieg verstoppen? Zoek partners om mee samen te werken en de kosten en ervaring met je delen.

Deelnemers 2019 - deelnemers 2020

Omdat er deadlines zijn voor de inschrijvingen van de zomeractie en het bestellen van campagnemateriaal is het handig om al in een vroege fase samen te zitten en enkele concrete afspraken te maken over de taak- en over de kostenverdeling.

Laat je inspireren in onze samenwerkingsgids door een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden.

Stap 3: inschrijven

Schrijf je van februari tot maart in voor Schatten van Vlieg en bestel meteen ook een schatkist en je campagnemateriaal. Dit is verplicht voor elke deelnemende locatie. Het campagnemateriaal bestaat uit affiches, een logboek, een educatief item rond het thema voor elk kind en een optioneel gadget. Vind je het moeilijk om nu al een aantal in te schatten? Je kan tijdens de zomer nog campagnemateriaal bijbestellen, zolang de voorraad strekt.

Inschrijven voor Schatten van Vlieg: dit moet je weten

Stap 4: zoektocht maken

Werk je schattentocht uit. De inspiratiegids is jouw leidraad om er een succesvolle zoektocht te maken. Op deze pagina vind je de inspiratiegids en andere hulpmiddelen.

Schrijf je zeker in voor de maandelijkse Schatten van Vlieg- nieuwsbrief met aanvullende tips en tools.

Stap 5: laat van je horen

Voer promotie voor jouw zoektocht aan de hand van onze communicatiegids, die we je ook toesturen via de nieuwsbrief. Voer je actie in via de UiTdatabank (verplicht voor alle deelnemende locaties) en surf mee op de bovenlokale campagne van Vlieg.