De Roadtrip Cultuureducatie 2023 hield 4 keer een halt om cultuureducatie in al haar diversiteit te verkennen. Een klein overzicht van waar we te gast waren en welke thema's aan bod kwamen:
STELPLAATS - Over (jongeren)plekken voor verandering, veerkracht en creativiteit in een Europees perspectief
Destelheide & Brussels Ouderenplatform - De waarde van cultuureducatie en participatie voor een diverse, grootstedelijke ouderengroep
In Flanders Fields Museum - Het herdenken her-denken: over rituelen om met verlies om te gaan
Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain & Erfgoedhuis Zusters van Liefde - ErfGoedVoelen: cultureel erfgoed inzetten voor zorg en welzijn
Lees de verslagen van de events
Stevig kader, vloeibare inhoud
In mei hield de Roadtrip Cultuureducatie halt in Leuven om het te hebben over vrijhavens (voor jongeren) waar veerkracht en verandering de toon zetten. Vanuit Stelplaats keken we samen over de grens naar internationale voorbeelden. Andreea Iager Tako van het Roemeense AMBASADA vertelt hoe zij het in Timisoara doet.
Hyperdivers en steeds ouder en armer: lessen uit Brussel
Brussel wordt steeds diverser, armer en ouder. Dat brengt een pak maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Hoe speel je daar als cultuureducatieve organisatie op in? Het was dé centrale vraag van de tweede halte van de Roadtrip Cultuureducatie 2023.
Wat leren cultuureducatoren van herinneringseducatie?
Hoe kan je het herdenken her-denken? Het was dé vraag tijdens de derde halte van de Roadtrip Cultuureducatie 2023. We praten met Wouter Sinaeve (In Flanders Fields Museum) na over zijn aanpak en over hoe kunst en co-creatie kunnen helpen bij het omgaan met verlies.
Zorg voor erfgoed & zorg voor mensen
Het project ErfGoedVoelen zet cultureel erfgoed in om het welzijn van verschillende doelgroepen te verhogen. De praktijkvideo brengt twee laagdrempelige methodieken in beeld: object handling & object storytelling.