Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, welzijn, ondernemerschap,... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn.

Die diversiteit en rijkdom vieren en verkennen we in 2023 opnieuw tijdens de vijfde editie van de Roadtrip Cultuureducatie. Het concept is simpel:

  • 4 events steeds boordevol inspiratie & ontmoeting
  • over 4 heel uiteenlopende thema's die raken aan het brede begrip cultuureducatie
  • in samenwerking met partners met een hart voor cultuureducatie

Deelnemen?

  • Om deel te nemen koop je eerst een ticket voor de roadtrip via onze website
  • Een ticket voor de roadtrip 2023 kost €40 excl. BTW (€48,40 incl. BTW) en is geldig voor je hele organisatie
  • Ben je (freelance) kunstenaar of zelfstandig publiekswerker en is de prijs voor jou een drempel? Neem dan zeker contact met ons op.
  • Na je aankoop ontvang je van ons een ticketcode, met die code kan je je inschrijven voor events van de roadtrip naar keuze
  • Jij kiest zelf of je één event, meerdere events of alle events bijwoont
  • De ticketcode is geldig voor je hele organisatie, dus je collega's kunnen dezelfde ticketcode gebruiken om in te schrijven
  • Je moet dus telkens nog individueel inschrijven per event van de roadtrip
  • Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je de praktische informatie voor het event enkele dagen op voorhand

Opgelet: terugbetaling van een ticket is onder geen enkele omstandigheid mogelijk, ook niet indien je uiteindelijk toch niet inschrijft voor/deelneemt aan een event van de roadtrip.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Mis de Roadtrip cultuureducatie niet!

"Zeker en vast aan te raden. Het roadtripevenement was inhoudelijk sterk en verliep vlot. Ook fijn dat nadien tijd voorzien was om na te praten met andere deelnemers, uit verschillende organisaties."
Deelnemer Roadtrip cultuureducatie 2022

Op het programma

  • Over (jongeren)plekken voor verandering, veerkracht en creativiteit in een Europees perspectief i.s.m. STELPLAATS, dinsdag 30 mei - locatie: STELPLAATS (Leuven)
    > inschrijven
  • De waarde van cultuureducatie en participatie voor een diverse, grootstedelijke ouderengroep i.s.m. Destelheide & Brussels Ouderenplatform, donderdag 21 september - locatie: STAYtion (Jette)
    > inschrijven

  • Het herdenken her-denken: over rituelen om met verlies om te gaan i.s.m. In Flanders Fields Museum, donderdag 12 oktober - locatie: Lakenhallen (Ieper)
    > inschrijven


  • ErfGoedVoelen: cultureel erfgoed inzetten voor zorg en welzijn, i.s.m. Huis van Alijn, Museum Dr. Guislain & Erfgoedhuis Zusters van Liefde, donderdag 9 november - locatie Huis Van Alijn (Gent)
    > inschrijven

Terugblikken?

Ontdek hier een aantal verslagen van de voorbije roadtripevents:

Praktijkvoorbeeld

“Dé oudere bestaat niet”

26 okt. 2022

In september hield de Roadtrip Cultuureducatie halt in Destelheide. We lieten er An-Sofie Smetcoren aan het woord, die in haar onderzoek focust op zorgzame buurten, participatie en inclusie van ouderen in de samenleving. Wat kunnen we van haar leren over de vergrijzing, de stereotiepe beeldvorming over ouderen en de meerwaarde van intergenerationele praktijken?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De meerwaarde van meertaligheid volgens Foyer vzw

22 dec. 2022

Half Italiaans en half Belg? Dat hoort Patrizia Civetta van het Brusselse Foyer vzw niet graag. “Het is niet half half. Zie het als dubbel. Als iets extra’s. Want meertaligheid en interculturaliteit is een immense rijkdom.” Hoe die filosofie doorheen de hele Foyer-werking bruist, stroomt en gutst? Lees vooral verder.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Word erfgoedwijs!

22 dec. 2022

Hoe ga je om met erfgoed- of museumcollecties die raken aan controversiële onderwerpen of sterke emoties oproepen? De Roadtrip Cultuureducatie stopte in september in Brussel om op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en erfgoedkoepel FARO dieper in dit hot topic te duiken. We kregen een verfrissende introductie in de methodiek van ‘emotienetwerken’ en delen daarover de belangrijkste inzichten.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De straat behoort ons (iedereen!) toe

18 mei 2022

Hoe kan je cocreatief werken in de openbare ruimte? Wie is het ‘publiek’ daar? Hoe meet je de impact van wat je aan het doen bent? De roadtrip Cultuureducatie stopte in Brussel, waar we de vragen voorlegden aan Vital Schraenen van MetX en Hamza Medkouri van Samba Résille, culturele motor in Toulouse.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

KRAAIENNEST: muzische inspiratie binnen handbereik

12 apr. 2022

KRAAIENNEST is een uniek digitaal platform voor de buitenschoolse opvang. Kunsteducatoren ontwikkelden er artistieke, kunsteducatieve en kunstzinnige spelactiviteiten op maat van BKO-begeleiders. Luk Lenoir is stuurman van dienst en doet het nieuwe initiatief van Kunst in Zicht uit de doeken.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Hop Up, creatief spelen in de buitenschoolse opvang

28 apr. 2022

Van kapsalon tot onderzeeër. Of van onderzoekstafel tot snoezelhoekje. Hop Up kan alles worden wat kinderen (of hun begeleiders) willen. Eva Maréchal van Blenders vzw legt uit hoe je met dit materiaal elke lege ruimte tot creatieve speelplek omtovert.

Meer lezen