Cultuureducatie gebeurt overal: binnen kunsten en erfgoed maar ook bij jeugdwerk, onderwijs, welzijn,... Cultuureducatie bouwt bruggen naar een zo breed mogelijk publiek, over de verschillende beleidsdomeinen, sectoren en kunstdisciplines heen.

In 2024 verkennen we die diversiteit en rijkdom tijdens de zesde editie van de Roadtrip Cultuureducatie. Het concept is simpel:

 • We bieden verschillende events boordevol inspiratie & ontmoeting
 • over uiteenlopende thema's die alle raken aan het brede begrip cultuureducatie
 • in samenwerking met partners met een hart voor cultuureducatie

Deelnemen?

 • Je kiest zelf of je één event, meerdere of alle events bijwoont.
 • Elk online roadtripevent is gratis.
 • Elk offline roadtripevent kost €40 excl. btw (€48,40 incl. btw).
  • Kom je met collega's? Dan betaal je als organisatie €40 (excl. btw) per event. Elke collega schrijft zich apart in. Gebruik dezelfde facturatiegegevens bij de inschrijving.
  • Opgelet: kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 7 dagen voor het event.
 • Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je de praktische informatie enkele dagen op voorhand.
 • De facturatie gebeurt eind 2024, na het laatste event van de roadtrip.
 • Ben je (freelance) kunstenaar of zelfstandig publiekswerker en is de prijs voor jou een drempel? Neem dan zeker contact met ons op.
Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.
Het is een helder omkaderd event. Als het thema aansluit bij je eigen werking, is dit heel verrijkend. Maar ook als nieuweling in het veld is het een boeiend leermoment.
Deelnemer Roadtrip Cultuureducatie 2023

Op het programma

 • Hoe kijken kinderen naar hun omgeving? Drie methodieken voor dialoog i.s.m. Kunst in Zicht, Vlaams Architectuurinstituut & MAS, dinsdag 12 maart - locatie: DE SINGEL (Antwerpen) > lees het verslag
 • Child body in conflict: drie praktijkverhalen over bevrijding i.s.m. hetpaleis - woensdag 29 mei van 19u tot 21u30 - online (gratis) > inschrijven
 • Verleiden tot het midden. Over jongeren zelfstandig laten creëren en eigenaarschap i.s.m. KASK School of Arts - donderdag 3 oktober - locatie: KASK (Gent)

Kom jij naar het volgende roadtripevent op 29 mei?

Terugblikken?

Ontdek hier een aantal verslagen van de voorbije roadtripevents:

Dit was de Roadtrip Cultuureducatie 2023

In 2023 organiseerde publiq voor een vijfde keer de Roadtrip Cultuureducatie. Met vier evenementen verkenden we diverse thema’s die raken aan het brede begrip cultuureducatie om elkaar te inspireren en te verrijken.

Ik ben benieuwd
Verslag kennisevent

Stevig kader, vloeibare inhoud

30 jun. 2023

In mei hield de Roadtrip Cultuureducatie halt in Leuven om het te hebben over vrijhavens (voor jongeren) waar veerkracht en verandering de toon zetten. Vanuit Stelplaats keken we samen over de grens naar internationale voorbeelden. Andreea Iager Tako van het Roemeense AMBASADA vertelt hoe zij het in Timisoara doet.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hyperdivers en steeds ouder en armer: lessen uit Brussel

06 nov. 2023

Brussel wordt steeds diverser, armer en ouder. Dat brengt een pak maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Hoe speel je daar als cultuureducatieve organisatie op in? Het was dé centrale vraag van de tweede halte van de Roadtrip Cultuureducatie 2023.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Wat leren cultuureducatoren van herinneringseducatie?

13 dec. 2023

Hoe kan je het herdenken her-denken? Het was dé vraag tijdens de derde halte van de Roadtrip Cultuureducatie 2023. We praten met Wouter Sinaeve (In Flanders Fields Museum) na over zijn aanpak en over hoe kunst en co-creatie kunnen helpen bij het omgaan met verlies.

Meer lezen
Kennisdossier

Kunsteducatie in de buitenschoolse kinderopvang

12 mei 2022

Op welke manier kunnen we de kunsten - en de kunstenaar met zijn bijzondere manier van kijken en werken - in de buitenschoolse kinderopvang binnenbrengen? En welke rol spelen materiaal en ruimte daarbij?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

De straat behoort ons (iedereen!) toe

18 mei 2022

Hoe kan je cocreatief werken in de openbare ruimte? Wie is het ‘publiek’ daar? Hoe meet je de impact van wat je aan het doen bent? De roadtrip Cultuureducatie stopte in Brussel, waar we de vragen voorlegden aan Vital Schraenen van MetX en Hamza Medkouri van Samba Résille, culturele motor in Toulouse.

Meer lezen