Wat is cultuureducatie?
Cultuureducatie is...
- het verwerven van competenties om cultuur te kunnen beleven
- het versterken van de persoonlijke ontwikkeling en emancipatie via het beleven van cultuur
Cultuureducatie gebeurt overal: binnen kunsten en erfgoed maar ook bij jeugdwerk, onderwijs, welzijn,... Cultuureducatie richt zich zowel tot kinderen, jongeren als volwassenen. Cultuureducatie bouwt bruggen naar een zo breed mogelijk publiek, over de verschillende beleidsdomeinen, sectoren en kunstdisciplines heen.
Wat doet de Kenniswerking Cultuureducatie?
We brengen kennis over cultuureducatie samen over verschillende sectoren en kunstdisciplines heen, zowel in de context van onderwijs als in de vrije tijd. We halen inspiratie en praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Omdat we geloven dat het verrijkend is om over de hokjes heen te kijken naar de gedeelde uitdagingen in het cultuureducatieve veld.
We delen deze kennis via artikels en video's op de website, waarbij we praktijkvoorbeelden ontsluiten en relevant wetenschappelijk onderzoek vertalen naar bruikbare tips en tricks. De nieuwsbrief cultuureducatie houdt je maandelijks up to date over de nieuwe inzichten en ontwikkelingen in het cultuureducatieve veld.
We organiseren live of online kennisevents. Daarop luister je naar experts, brengen collega's interessante cases voor het licht of ga je actief aan de slag in workshops of verdiepende sessies. Bovendien ontmoet je cultuureducatieve collega’s waarmee je informeel kennis kunt delen.
Voor wie?
Onze doelgroep is iedereen die bezig is of zou willen zijn met cultuureducatie - over de verschillende beleidsdomeinen, sectoren en kunstdisciplines heen.
Mag het wat meer zijn?
Heb je een warm hart voor cultuureducatie en vind je uitwisseling en contact met anderen uit de sector belangrijk?
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief cultuureducatie
Roadtrip Cultuureducatie 2024
De Roadtrip Cultuureducatie? Dat is een reeks verrijkende kennisevents verspreid over het jaar, in samenwerking met partners uit het veld. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we telkens in een ander aspect van cultuureducatie.
Dit was de Roadtrip Cultuureducatie 2023
In 2023 organiseerde publiq voor een vijfde keer de Roadtrip Cultuureducatie. Met vier evenementen verkenden we diverse thema’s die raken aan het brede begrip cultuureducatie om elkaar te inspireren en te verrijken.
Netwerk Vitamine C
Wissel uit over cultuureducatie met andere radars van het netwerk Vitamine C.
Een tweede veldtekening cultuureducatie: een terug- en vooruitblik
In opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Media onderzochten Lode Vermeersch en Nele Havermans (HIVA) in 20-21 de praktijk van gesubsidieerde cultuur- en jeugdorganisaties in het cultuureducatieve veld, hun beleid en visie hierop en het overheidsbeleid rond cultuureducatie.
Leeswijzer Uit de Schaduw
Een handig overzicht van alle artikels uit de publicatie 'Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen', samengesteld door Jan Staes en Tijl Bossuyt in opdracht van publiq in 2020.
Res-sentir/Op de tast
Een tweejarig onderzoek- en uitwisselingstraject in nauwe samenwerking met kunsteducatieve partners uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen
Bekijk ook:
"Wat doet die meneer aan dat kruis?"
De Kunstbrug: hoe een superdiverse school Vlaams erfgoed omarmde
Een nieuw UNESCO-kader voor kunst- en cultuureducatie, wat betekent dat?
Een nieuw raamwerk voor kunst- en cultuureducatie: dat is de uitkomst van de UNESCO-wereldconferentie in februari 2024. Maar wat staat er in die tekst? En wat betekent dit voor het beleid en de praktijk hier in België?
Toegankelijk? Check!
Hoe toegankelijk is je cultuurorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking? Ervaringsdeskundigen van vzw Pasform komen het graag checken. Hoe dat gaat, lees je hier. Hoe 30CC die check ervaarde ook.