Een extra focus binnen de kenniswerking van publiq is 'cultuureducatie in de vrije tijd'.
Onze doelgroep daarbij is iedereen die bezig is of bezig zou willen zijn met dit thema - over alle sectoren en beleidsdomeinen heen, van expert tot newbie.
We zoeken praktijkvoorbeelden en inspiratie uit binnen- en buitenland, nodigen je uit om naar experts te luisteren, organiseren uitwisselingsmomenten en vertalen relevant onderzoek in bruikbare tips.
Wat is cultuureducatie in de vrije tijd? Buiten de schoolse context ...
- leren over of via cultuur zodat jong en oud cultuur kunnen beleven
- persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen door cultuur
- kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterken
En 'cultuur', dat zien we breed, met grote én kleine C en in alle mogelijke disciplines: muziek, dans, theater, film, erfgoed, beeldende kunst …
Mag het wat meer zijn?
Cultuureducatie ligt jou nauw aan het hart en je vind uitwisseling en connectie met anderen uit de sector belangrijk? Dan is er ons Netwerk Vitamine C.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief cultuureducatie

Oproep: partners gezocht voor de roadtrip cultuureducatie 2021
In 2021 organiseert publiq voor de derde keer een roadtrip cultuureducatie. Hiervoor gaan we op zoek naar een 10-tal partners die samen met ons de diversiteit van cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen en Brussel willen belichten. Doe jij mee?

Roadtrip cultuureducatie 2020
De Roadtrip cultuureducatie, dat waren ook dit jaar weer 9 gratis events in samenwerking met 9 heel verschillende partners. Ontdek de verslagen en de highlights van de verschillende sessies.
Netwerk Vitamine C
Ligt cultuureducatie in de vrije tijd je nauw aan het hart? Wil je je steentje bijdragen aan het delen van ervaring en inspiratie? Wil je mee richting geven aan de kenniswerking van publiq rond cultuureducatie in de vrije tijd?
Impact van kunst en leren op het brein van kinderen en jongeren
Op 6 oktober 2020 organiseerden we in samenwerking met Bamm! tijdens de roadtrip cultuureducatie een online sessie met Mark Mieras, wetenschapsjournalist. In een videoverslag van de sessie bundelen voor jou de highlights.
11 tips voor cultuureducatie bij een kwetsbaar publiek in tijden van social distancing
Hoe bereik je een kwetsbaar publiek met cultuureducatieve activiteiten tijdens de coronacrisis? Over dit topic organiseerde Publiq in september een online rondetafel. De bevindingen die voortkwamen uit deze boeiende uitwisseling met deelnemers uit uiteenlopende hoeken van het cultuureducatieve veld lees je hier.
Bekijk ook:

Islam en cultuur, vraag het aan een imam
Hoe kijken moslims naar cultuur en cultuureducatie? Waar moet je rekening mee houden als je publiek wil bereiken met een religieuze achtergrond? Hoe kom je tegemoet aan bepaalde verwachtingen of verzuchtingen? Ontdek het visuele verslag van de sessie met imam Khalid Benhaddou tijdens publiqForum 2020.

Nederlands oefenen in tijden van corona
Hoe bereik je anderstaligen die Nederlands willen oefenen als de gewone activiteiten als praattafels niet mogen doorgaan? Tijdens het publiqforum vertelden Alexandra van bib Muntpunt en Steffi en Lore van de Brusselse gemeenschapscentra over hun aanpak tijdens corona.

Van lege ruimte naar socioculturele vrijplaats: het verhaal van Toestand vzw
Toestand vzw geeft een tijdelijke socioculturele invulling aan leegstaande gebouwen en verlaten ruimtes. Coördinator Bie Vancraeynest lichtte op het publiqForum hun innovatieve werking toe.