Elk jaar zetten honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren gratis open tijdens Open Monumentendag. De 34ste editie vindt plaats op zondag 11 september en staat volledig in het teken van het Europees thema 'Duurzaamheid'.

Het thema duurzaamheid

Open Monumentendag 2022 staat volledig in het teken van Europees thema Duurzaamheid. Dit ruime onderwerp laat toe om erfgoed vanuit meerdere invalshoeken te belichten.

Niet alleen de instandhouding en verduurzaming van beschermde monumenten komen aan bod, maar evenzeer die van landschappen, mobiel erfgoed, gerenoveerde en herbestemde panden, ... Anderzijds kan de focus ook op duurzame gemeenschapsvorming komen te liggen en kan de inzet van een vrijwilligersgroep bijvoorbeeld aan bod komen.

Gebruik de Open Monumentendag invoermodule

Om alle activiteiten van Open Monumentendag overzichtelijk en gemakkelijk up-to-date weer te geven op de website, gebruikt coördinator Herita een invoermodule op maat gemaakt door publiq, die volledig gelijk loopt met de UiTdatabank.

Aan de hand van een makkelijke vragenlijst worden alle labels automatisch toegevoegd en stromen evenementen naar de juist publicatiekanalen door. Daarnaast is het ook mogelijk om via de invoermodule promotioneel materiaal te bestellen.

Heb jij al een evenement voor ogen?

Surf dan snel naar www.openmonumentendag.be en schrijf jouw activiteit in. Je hebt hiervoor tijd tot 17 juli. Is het de eerste keer dat je deelneemt aan Open Monumentendag en heb je nood aan tips en inspiratie? Ook hiervoor kan je op de website terecht of je stuurt een mail naar beau.vandooren@herita.be. Herita helpt jou graag op weg!

Tips & tricks

Toegankelijke vrijetijdsactiviteiten: informeer je publiek

15 apr. 2022

Inter Vlaanderen geeft tips om evenementen toegankelijk te maken voor iedereen. Ontdek wat jij kan doen, want elke persoon verdient toch de kans om zorgeloos van vrijetijdsactiviteiten te genieten?

Meer lezen
Kinderen maken een opdracht in een museum tijdens erfgoeddag
Praktijkvoorbeeld

Erfgoed voor het grote publiek en op school

19 apr. 2022

Erfgoeddag en Erfgoeddag-week: twee kalenders boordevol erfgoedbeleving voor het brede publiek en voor scholen.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Bereik meer met je invoer in de UiTdatabank: 8 tips

Liena Lauriks — 11 dec. 2019

Hoe zorg je ervoor dat mensen op jouw event klikken in die lange lijst?

Meer lezen